(Bilde: Shutterstock)

«Vidunderplata» som egentlig var overlegen

Likefullt husker du kanskje ikke navnet «LaserDisc» i dag.

Gjennom historien har det vært en rekke oppfinnelser som har hatt stor betydning for hvordan vi ser på TV. Helt fra de første fjernsynene fant veien inn i private stuer, har de store elektronikkprodusentene jobbet iherdig for å komme opp med nye systemer for å vinne kampen om oppmerksomheten i markedet.

På midten av 70-tallet kom de første maskinene som gjorde det mulig å spille av filmer hjemme, samtidig som du kunne ta opp programmene du ikke rakk å se. VHS tok første stikk i kampen mot Betamax, og ble det første avspillingsformatet vi tok i bruk for fullt. Men Betamax var ikke alene om å kjempe mot VHS.

Det var en rekke teknologier som ikke nådde helt opp. Allikevel har en av dem betydd mye for den videre utviklingen; LaserDisc. Teknologien var forut for sin tid, og hadde en bildekvalitet verken Betamax eller VHS kunne tukte. De enorme CD-lignende platene som var på størrelse med en LP-plate, og regnes som forfaderen til de optiske formatene vi bruker i dag.

Videodisk som til slutt blir LaserDisc

I 1958 finner David Paul Gregg opp en teknologi som gjør det mulig å bruke en laser for å lese av video og lyd fra en gjennomsiktig plate. Sammen med Keith Johnson starter han selskapet Gauss Electrophysics, og tar patent på idéen de kaller Videodisk i 1961.

Les kommentarene (25)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen