(Bilde: Shutterstock)

«Vidunderplata» som egentlig var overlegen

Likefullt husker du kanskje ikke navnet «LaserDisc» i dag.

Gjennom historien har det vært en rekke oppfinnelser som har hatt stor betydning for hvordan vi ser på TV. Helt fra de første fjernsynene fant veien inn i private stuer, har de store elektronikkprodusentene jobbet iherdig for å komme opp med nye systemer for å vinne kampen om oppmerksomheten i markedet.

På midten av 70-tallet kom de første maskinene som gjorde det mulig å spille av filmer hjemme, samtidig som du kunne ta opp programmene du ikke rakk å se. VHS tok første stikk i kampen mot Betamax, og ble det første avspillingsformatet vi tok i bruk for fullt. Men Betamax var ikke alene om å kjempe mot VHS.

Det var en rekke teknologier som ikke nådde helt opp. Allikevel har en av dem betydd mye for den videre utviklingen; LaserDisc. Teknologien var forut for sin tid, og hadde en bildekvalitet verken Betamax eller VHS kunne tukte. De enorme CD-lignende platene som var på størrelse med en LP-plate, og regnes som forfaderen til de optiske formatene vi bruker i dag.

Videodisk som til slutt blir LaserDisc

I 1958 finner David Paul Gregg opp en teknologi som gjør det mulig å bruke en laser for å lese av video og lyd fra en gjennomsiktig plate. Sammen med Keith Johnson starter han selskapet Gauss Electrophysics, og tar patent på idéen de kaller Videodisk i 1961.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (25)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen