– Videotelefoni er en flopp

Alternativ tekst mangler
Teleanalytiker John Strand

Teleanalytiker John Strand har ikke noen tro på at videotelefoni kommer til å slå an blant mobilbrukere flest. Han mener operatørene har overhypet teknologien.

– Se på operatøren Tre . De har satset beinhardt på videotelefoni i Danmark, Sverige, Italia, Østerrike og England, men samtlige steder har det floppet fullstendig. Folk har ikke behov for å se den de snakker med, ettersom de oftest vet svært godt hvordan personen de ringer ser ut, forteller Strand til Amobil.

Han understreker at videotelefoni ikke er helt bak mål, og at det er en glimrende måte å kommunisere på for tunghørte og døve. Etter at videotelefoni kom på banen kan disse endelig snakke tegnspråk over mobilnettet.

Fornøyde horekunder
Videotelefoni har også fått en litt mer lyssky fanskare – prostituerte, samt kundene deres. Flere prostituerte bruker nemlig teknologien for å vise seg frem.

– I sex-annonser er det ikke uvanlig å reklamere med at den prostituerte har videotelefon, slik at kundene kan ringe opp og se hvordan eskortepikene ser ut, før de eventuelt bestemmer seg for et møte, forteller Strand.

Han forklarer at Tre i Danmark har brukt store ressurser for å stoppe denne bruken, ettersom det er dårlig reklame for produsentens produkter.

Kommunikasjonssjef i NetCom, Guri Wormdahl
Guri Wormdahl i NetCom

– Ikke en flopp
Kommunikasjonssjef i NetCom, Guri Wormdahl, kan bekrefte at videotelefoni ikke har blitt det helt store enda, men hun vil ikke kalle teknologien for en flopp.

– Videotelefoner er ikke blitt så veldig utbredt enda, ettersom det er en forholdsvis ny teknologi. De fleste 3G-modeller er i tillegg en del større enn gjennomsnittet, noe som nok kan skremme bort en god del av mobilbrukerne, kanskje særlig kvinner. Jeg har selv en 3G-telefon som ikke blir særlig mye brukt, nettopp på grunn av vekten og størrelsen, sier Wormdahl til Amobil.

Hun påpeker at også interessen for MMS var temmelig laber da teknologien ble introdusert for noen år siden.

– Det var ikke mye vits i å sende MMS-meldinger når så få personer hadde telefoner som kunne motta dem. I dag har alle nyere telefoner støtte for multimediemeldinger, og interessen har økt betydelig. Det samme kan skje med videotelefoni. Om noen år tror jeg ikke du trenger å spørre spesifikt etter en UMTS-telefon i mobilbutikken, ettersom de fleste modeller kommer til å ha det. Når du vet at mottakeren har støtte for videosamtaler, er det mye lettere å ta i bruk teknologien, forteller Wormdahl.

– Radikal økning i sommer
Heller ikke Telenor har hatt den store videotelefoni-eksplosjonen, men antall brukere har gått opp i sommermånedene.

– Vi har hatt en radikal økning i antall brukere av videosamtaler fra mai til juni-juli. Omtrent én av fire av våre kunder har prøvd videotelefoni, forteller informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan til Amobil.

Han innrømmer likevel at Telenor hadde forventet flere brukere da tjenesten ble lansert.

– Tatt i betraktning at tjenesten har vært gratis helt siden lanseringsdagen er det rart at ikke flere har kastet seg over tilbudet. Men det er likevel altfor tidlig å avskrive videotelefoni. Om folk ønsker å bruke teknologien eller ikke vil vise seg når den er mer etablert. Det skal bli spennende å se, sier Krokan.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen