Videostrømming står nå for 70 prosent av kveldsnettrafikken i USA
(Bilde: Netflix/Shutterstock/Niklas Plikk, Tek.no)

Videostrømming står nå for 70 prosent av kveldsnettrafikken i USA

Ikke overraskende er det Netflix som er verst.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi skal ikke så veldig mange årene tilbake i tid før MPAA, altså den amerikanske filmorganisasjonen Motion Picture Association of America, mente at piratkopiert innhold spiste det meste av verdens båndbredde. Og MPAA hadde nok et poeng, selv om det kanskje var noe dramatisk lagt frem.

De siste årene er dog ting snudd på hodet. Med ukompliserte strømmetjenester som Netflix og HBO Nordic har «folk flest» fått en gulrot i form av rimelig tilgang på innhold, mens strengere lover og kontroll fungerer som et lite ris bak speilet.

Resultatet er at musikk- og videostrømmetjenestene i dag står for brorparten av Internettbruken – i hvert fall i USA, der tall fra bredbåndsleverandøren Sandvine avslører at sytti prosent av amerikanernes kveldsnettrafikk kommer fra diverse strømmetjenester.

Netflix dominerer

Akkurat som i fjor er det Neflix som er den absolutt største aktøren på dette feltet. Opp 2,1 prosentpoeng fra 2014, holder de koken ved å stå for 37,05 prosent av all nedstrøms nettrafikk.

Foto: Sandvine

YouTube legger seg på en solid andreplass, mens «vanlig» HTTP-trafikk legger seg på en tredje med drøye seks prosent.

Også på de neste plassene finner vi strømme- og videotjenester som Amazon Video, iTunes og Hulu med BitTorrent klemt inn stående for 2,67 prosent. Men dette er altså nedlasting – ser vi på trafikken opp er det fremdeles BitTorrent som er kongen med 28,56 prosent.

Også kraftig vekst i Norge

USA er ikke det eneste stedet som har merket strømmetjenestenes inntog. Eksempelvis hadde Altibox en trafikkøkning på over 120 prosent i sitt nett fra august 2013 til august 2014, der gjennomsnittsforbruket per kunde gikk opp med 100 prosent.

Lanseringen av Netflix i Norge ble da trukket frem som en av forklaringene.

Siden dengang har trafikken økt ytterligere, og interessant nok har Altibox utpekt søndag som den store strømmedagen. Jammen har verden kommet et stykke fra da lineær TV og «Bonanza» var den beste kuren mot fyllesyke.

Filmbib er en gratis norsk strømmetjeneste:
Se norske kortfilmer og dokumentarfilmer >>>

(Kilder: Gizmodo) | (Lyse)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen