Videospillere for Series 60

Alle foto: Einar Eriksen
Alle foto: Einar Eriksen

I enhver Series 60-telefon kan du se videoer i formater som er tilpasset mobilen, som regel i filformatet 3gp. De støtter imidlertid ingen av de vanlige formatene, noe som betyr at du ikke bare kan overføre filmer og TV-serier til mobilen.

Men hvordan høres det ut å sitte på toget og se på en fullverdig DVD-film på to timer? Det er ikke noe problem. Med programmer som Smartmovie eller Nokia Video Converter kan du med hvilken som helst Series 60-telefon se fulle filmer eller TV-serier på mobilen.

25 minutters video i normal kvalitet opptar omtrent en 50 MB av minnekortet ditt, noe som betyr at du kan ha ontrent 8 timer med film på et minnekort på 2 GB hvis du fyller det helt opp.

Det trekker naturligvis en del batteri når du ser film, men det skal gå fint å se en spillefilm uten å tømme batteriet. Vi målte Nokia N80 til å kunne spille video i over tre og en halv time. Målingen skjedde med en video i tilfredsstillende kvalitet med full belysning, og med høyt volum i et kraftig hodesett.

 

Programtest

Smartmovie

Lisens: $27.99 (omtrent 180 kroner)
System: Series 60 3rd Edition og eldre, Windows mobile for Pocket PC, Windows Mobile 5, Palm OS 5
Versjon: 3.31 / 3.25 (S60 / PC)
Størrelse: 439 kB (S60)
Funksjoner: Justering av bitrate for lyd og bilde, stereo eller mono.
Filstøtte: Kodekoversikt på produsentens nettsider.

Beskrivelse: Komprimerer og spiller av videofiler.

Last ned på produsentens nettsider.

Smartmovie
Smartmovie består egentlig av to programmer. Ett som du installerer på en Windows-PC, og ett som du installerer på telefonen din.

Prinsippet er ganske enkelt. Først bruker du Smartmovie på PC-en til å komprimere videoen, så laster du videoen over på mobilen og spiller den av med Smartmovie.

Et 25 minutters klipp fra en DVD tar omtrent 1 GB plass minne, altså i overkant av 1000 MB. Når videoen er konvertert med Smartmovie med standardinnstillinger, tar den 48 MB.

Den nye videofilen har en lavere oppløsning som er tilpasset mobilskjermen. Den får også et annet filformat og får lavere kvalitet på både video og lyd.

I praksis vil dette knapt merkes. Lyden er helt grei, og vi har ikke hatt noen problemer med å følge med på hva som skjer i filmen. Vi fikk også mye større innlevelse i filmen enn hva vi ventet oss. Likevel er det naturligvis bedre å sette seg foran en flatskjerm, omringet av høyttalere fra butikker som ikke selger brødristere.

Ikke god på DVD
Konverteringen på PC-en er enkel dersom videoen du skal bruke er én enkel videofil. Du finner enkelt og greit frem filen og velger den. Deretter velger du telefonen din fra listen, slik at videoen kan tilpasses skjermoppløsningen på mobilen din.

Dersom du skal konvertere direkte fra en DVD blir saken ti ganger verre. Først og fremst må du laste ned en egen kodek for å få programmet til å støtte filformatet som brukes i DVD-filmer. Deretter må du velge ett og ett spor fra DVD-platen for å konvertere de.

Produsenten av Smartmovie, Lonely Cat Games, anbefaler programmet DVDx for å først gjøre DVD-en om til et annet filformat. Dette programmet takler også en del kopibeskyttelser.

Husk at det kun er lov å kopiere DVD-filmer til ditt eget private bruk.

Du må være obs på at enkelte DVD-filmer er kopibeskyttet, slik at du ikke kan få de over på mobilen din selv om det kun er til privat bruk. Av de DVD-filmene vi prøvde var det mulig å kopiere halvparten.

Klikk for større bilder

Funksjonsrikt
Smartmovie lar deg stille inn kvaliteten på både videoformatet og lyden. Du kan velge bitrate både på lyden og videoen. Bitrate er det mest avgjørene for både lyd og bilde. I tillegg kan du velge mellom mono- og stereolyd.

Dette er en stor fordel hvis du for eksempel skal overføre musikkvideoer eller liveopptak fra konserter inn på telefonen din.

Formatet på filmene er avi, noe som er grunnen til at det er enkelt å stille inn lyd- og bildekvaliteten hver for seg. Avi kan nemlig inneholde flere filformater. Smartmovie bruker videoformatet xvid, og lydformatet mp3.

Enkel avspilling
Smartmovie-avspilleren du har på mobilen er i utgangspunktet genial, men den har enkelte begrensninger.

Når du spiller av en film får du mulighet til å spole direkte uten å avslutte bredskjermsformatet, slik du ikke kan med Realplayer, og volumet kan også stilles på en enkel måte med volumtaster eller piltaster.

Programmet er i tillegg kjapp i responsen, og er en fryd for øyet.

Problemet med Smartmovie-avspillleren er at den kun støtter sitt eget xvid-format, og ingenting annet. Du kan altså ikke spille av filmer som ikke er laget med Smartmovie. Programmet finner dessuten kun filer som ligger i én bestemt mappe på telefonen.

Alt i alt synes vi Smartmovie er enkelt å bruke med vanlige videofiler, men det blir litt for tungvint når du skal kopiere fra DVD. Vi setter pris på at lyd- og bildekvaliteten kan stilles inn hver for seg, og avspilleren er enkel i bruk.

Du kan kjøpe Smartmovie på produsentens nettsider for omtrent 180 kroner, der du også kan laste ned en gratis prøveversjon. Prøveversjonen er ikke tidsbegrenset, men videoen vises innimellom i sort/hvitt, med påskriften "DEMO".

 

Programtest

Nokia Video Converter

Lisens: $11.95 (omtrent 77 kroner)
System: Windows, og alle mobiler med videoavspiller (3gp)
Versjon: 1.0 (PC)
Funksjoner: Egen DVD-konverteringsfunksjon
Formatstøtte: Avi, mpeg, DVD, wmv, mp4, mov, 3gp og asf

Beskrivelse: Konverterer videofiler til 3gp, som er et mobilvennlig format.

Last ned hos Handango.com.

Nokia Video Converter
Nokia Video Converter krever, i motsetning til Smartmovie, ikke at du installerer noen ekstra programmer på mobiltelefonen din. Når du har konvertert videofiler, kan du spille dem av med Realplayer-avspilleren som allerede ligger på telefonen.

Nokia Video Converter fungerer etter samme prinsippet, men istedenfor å lage et eget avspillingsprogram for mobilen bruker du rett og slett Realplayer, som er standardvideospilleren i Series 60-mobiler.

Nokia Video Converter er laget av Rock Your Mobile, og ikke Nokia.

Størrelsen på en 25 minutters lang videofil konvertert fra DVD tar omtrent 54 MB. Det er litt større enn Smartmovie med sine standardinnstillinger, men det har sine grunner.

Nokia Video Converter lagrer nemlig filene i 3gp-formatet, som er et standardformat for mobiltelefoner. Videofilene du lager med Nokia Video Converter, har atskillig bedre kvalitet enn tilsvarende store Smartmovie-filer.

Du kan imidlertid ikke justere kvaliteten opp eller ned, om du ønsker det. Det betyr at du ikke kan justere kvaliteten opp om du har mer lagringsplass å gå på, og heller ikke kan justere kvaliteten ned om du ønsker å presse videoen inn på et ekstra lite minnekort.

Du kan imidlertid ikke gjøre noen som helst innstillinger som angår lyd- eller bildekvalitet med programmet.

Enklere DVD-konverteringer
Det å konvertere DVD er enklere med Nokia Video Converter enn med Smartmovie, siden støtte for DVD er inkludert.

Du velger enkelt og greit å kopiere fra DVD, og lar programmet gjøre jobben sin. Dernest overfører du videoen til mobilen din på vanlig måte.

Heller ikke Nokia Video Converter klarer å kopiere kopibeskyttet materiale, og du må finne deg i å ikke kunne kopiere materiale du selv har kjøpt til privat bruk.

Nokia Video Converter er ikke like funksjonsrikt som Smartmovie-programvaren. Du kan ikke stille inn verken videokvalitet eller lydkvalitet. Du kan heller ikke velge om du vil ha stereo- eller monolyd - du får nemlig mono automatisk.

Vi synes likevel det fungerte greit, i og med at bildekvaliteten er helt kurant med standardinnstillinger. Det er jo selvsagt alltid morsommere med stereo enn mono, men med den lille skjermen er ikke det noe tema. Med en mobilskjerm får du ikke den samme innlevelsen, og merker ikke like godt forskjellen på høyre og venste.

Klikk for større bilder

Realplayer gjør jobben
Som nevnt inneholder ikke Nokia Video Converter en egen avspiller til mobilen, men konverterer heller filene i et format som den forhåndsinstallerte Realplayer kan lese. Du slipper altså å installere enda et program som opptar plass på mobilen din.

En av ulempene med Realplayer er at du ikke kan spole mens du spiller av film i fullskjerm. Med en gang du trykker på noe får du nemlig skjermen i vertikal modus istedenfor. Du kan heller ikke justere volumet uten at skjermen snur seg, med mindre du har dedikerte volumknapper på mobilen eller hodesettet.

Du kan laste ned programmet hos Handango.com. Du kan kjøpe det for omtrent 180 kroner, eller du kan laste ned en prøveversjon som varer i 14 dager.

 

Konklusjon
Nokia Video Converter fungerer greit, gir en liten filstørrelse i forhold til kvaliteten på videoen og lar deg kopiere DVD-ene dine over til mobilen uten for mye bry. I tillegg er programmet billigere enn Smartmovie. Men da må du belage deg på å bruke Realplayer for å spille av filmene.

Alt i alt foretrekker vi å bruke Smartmovies videoavspiller. Dette er det enkleste programmet å bruke, og har mest funksjoner. I tillegg kan du stille inn kvaliteten på videoene før du laster de inn på telefonen. Men du trenger et eget program for å få DVD-ene inn på mobilen.

Vi anbefaler Smartmovie med et eget program for å konvertere DVD til videofiler.

 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen