Videoopptak i 1200 bilder pr. sekund

Da vi skrev om kameraet 16. november, skulle det kunne ta seriebilder med 60 bilder pr. sekund i full oppløsning, og videoopptak med 300 bilder pr. sekund. Men som vi skrev den gangen, var det mye som tydet på at spesifikasjonene skulle bli enda høyere – noe de også ble.

Mye spennende skjuler seg under et ganske vanlig ytre.
Mye spennende skjuler seg under et ganske vanlig ytre.

I dag er kameraet offisielt lansert, og vi får lov å gå ut med all informasjon vi har. Det offisielle navnet er Casio Exilim Pro EX-F1.

Nytt fra det vi skrev den gang, er blant annet at høyeste hastighet på videoopptak nå er 1200 bilder pr. sekund. Oppløsningen i denne hastigheten er riktignok bare 336x96 piksler, men det gir allikevel store muligheter som før var utilgjengelig for andre enn de svært velstående. 300 bilder pr. sekund får du i 512x384 eller du kan få 600 bilder pr. sekund i 432x192.

Nytt er også mulighet for å ta opp video i HD-format – 1920x1080 med 60 bilder pr. sekund. All video kan du ta opp så lenge det er plass på minnekortet. Det følger med HDMI-kabel for visning av disse opptakene.

For mange er det viktigere at du kan ta 60 stillbilder pr. sekund i full oppløsning (6 megapiklser. Opprinnelig var det kun plass til 35 bilder i bufferet. Det er nå økt til 60, så du kan gjøre dette i ett sekund. Dersom du ikke ønsker så høy hastighet som 60, er det mange lavere nivåer å sette også.

Ett sekund høres ikke så mye ut, men kameraet har en prerecord-funksjon, som gjør at du kan fotografere til bufferet før du trykker ned utløseren. Da vil det siste sekundet til enhver tid ligge der, så når noe skjer, kan du trykke ned utløseren, og dermed få det med deg allikevel.

Utover disse ekstreme spesifikasjonene, er dette et tilsynelatende normalt ultrazoomkamera med 6 megapiksler, 12x zoom 2,8 tommers LCD-skjerm, full manuell kontroll og støtte for RAW. Men det dukker jo opp noen interessante detaljer også på andre områder. For eksempel kan du stille lukkertiden manuelt mellom 60 og et 1/40 000 sekund. Profesjonelle speilreflekskameraer går stort sett ikke lengre enn fra 30 til 1/8000. Dersom du har usannsynlig mye lys, kan du med andre ord fryse ekstremt raske bevegelser.

Både rask blits og videolampe.
Både rask blits og videolampe.

Trenger du blits på seriebildeopptak, kan blitsen fyre 7 ganger i sekundet. Men da ikke på full styrke. Kameraet har også videolampe som kan brukes til høyere hastigheter.

En funksjon som ikke nevnes i pressemeldingen, men som vi ble informert om da vi lekte med prototypen i fjor høst er en helt ny type digital bildestabilisator. Du tar en serie bilder av det samme motivet. Ut fra det beregner kameraet hvordan motivet egentlig er, og danner et skarpt bilde. Bildene kan også være undereksponerte, og kameraet legger flere bilder oppå hverandre for å få det riktig eksponert. Vi kjenner ikke detaljene i dette, men vil komme tilbake til det når vi får testet det, eller mottar mer informasjon.

En annen litt morsom sak er automatisk utløser som kan trigge på smil, eller hvis kameraet eller motivet slutter å bevege seg. På den måten kan du få bildet i akkurat rett øyeblikk, og det kan fungere som en bildestabilisator. Her er det helt klart mye nytenkning ute og går.

Prisen på herligheten er kanskje noe av det beste. Det får en veiledende pris på ca 7000 kroner. Det betyr at gateprisen bør komme under 6000, og dermed tilgjengelig for de fleste som ser behovet og potensialet i et slikt kamera. Det forventes i butikkene i slutten av mars.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen