Han kan kjenne på tre forskjellige kuber med hånda, men i virkeligheten er det bare én
(Bilde: YouTube/Microsoft Research)

Han kan kjenne på tre forskjellige kuber med hånda, men i virkeligheten er det bare én

Slik skal Microsoft lure kroppen til å kjenne ting i VR.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

VR-teknologien har som kjent kommet langt, men noe av det som fremdeles mangler for å gjøre opplevelsen komplett er muligheten til å manipulere og «kjenne» VR-objekter direkte med hendene i stedet for å kun bruke en kontroll. Som Engadget melder har Microsoft nå en utspekulert løsning.

Løsingen har fått navnet «Haptic Retargeting» og demonstreres av Microsofts forskningsavdeling i en nylig opplastet YouTube-video.

Benytter fysiske objekter

Idéen går ut på bruke ekte objekter som brukeren kan berøre, i dette tilfellet en fysisk Minecraft-kube, som plasseres foran brukeren. Samtidig ser brukeren en virtuell utgave av kuben i VR-verdenen som stemmer med posisjonen til den ekte utgaven, via sporing av både kuben og hånden.

På denne måten kan man altså flytte og kjenne den virtuelle kuben på en realistisk måte i VR-verdenen. Problemet oppstår når man introduserer mange kuber, slik som når man skal bygge i Minecraft, men det er nettopp dette Microsoft har en løsning på.

For å slippe å måtte fylle opp rommet med fysiske kuber, benytter Microsofts løsning bare én fysisk kube til å representere mange virtuelle kuber i VR-verdenen. Dette er mulig ved å «manipulere» brukerens oppfattelse av de virtuelle omgivelsene.

Foto: YouTube/Microsoft Research

«Body warping»

Dette gjøres blant annet gjennom det Microsoft kaller «body warping», som innebærer å skape en illusjon av at man griper etter objekter som er plassert på ulike steder i VR-verdenen, mens man i realiteten griper etter den samme fysiske kuben.

Et annet ledd er «world warping», som innebærer at de virtuelle omgivelsene «roterer» på en umerkelig måte slik at posisjonen til de virtuelle objektene stemmer med posisjonen til den fysiske kuben.

I utgangspunktet er den nye teknikken tilsynelatende tiltenkt Minecraft, og det er uvisst i hvilken grad den eksperimentelle metoden lar seg overføre til andre bruksområder, selv om idéen i seg selv er spennende. Mer informasjon finner du i demonstrasjonsvideoen under.

VR-teknologien er på fremmarsj: Snart kan Samsung lansere en Oculus- og HTC Vive-konkurrent »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen