NASAs nye «Modular Robotic Vehicle».
NASAs nye «Modular Robotic Vehicle». (Bilde: NASA/YouTube)

Video: Her sladder han med NASAs nye elbil

Skal danne grunnlaget for bemannede Mars-kjøretøy.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det amerikanske romfartsbyrået NASA har stadig viltre prosjekter på gang. Nå har NASA vist frem en ganske så spenstig krabat på fire hjul, som forhåpentligvis skal bidra til å legge grunnlaget for at astronauter en dag kan rulle rundt på Mars' overflate.

Som blant andre Slashgear og Daily Mail melder har NASA dratt sløret av et nytt vidunder kalt «Modular Robotic Vehicle» (MRV). Som navnet antyder dreier det seg altså om en elektrisk bil, men ikke en helt vanlig sådan. NASA skrev om bilen i et eget magasin i fjor, men har altså først nå vist den frem. 

Rask og smidig

Kjøretøyet, som ble utviklet ved NASAs Johnson Space Center, ligner for det første ikke på en konvensjonell bil, men snarere på en slags forvokst radiobil. Den er imidlertid ikke ment for forbrukermarkedet, og derfor har heller ikke ytre design stått i høysetet.

MRV er kanskje ikke noe du vil kjøre rundt med i byen, men kjøretøyet skal derimot bli et viktig forskningsredskap.
MRV er kanskje ikke noe du vil kjøre rundt med i byen, men kjøretøyet skal derimot bli et viktig forskningsredskap. Foto: NASA/YouTube

Derimot skilter kjøretøyet med egenskaper som gjør den svært smidig. For eksempel har den mulighet til å vri både bak-og forhjulene helt rundt 180 grader, slik at den for eksempel kan bevege seg sidelengs for perfekt lukeparkering. Den har en rekkevidde på 100 kilometer på én oppladning ved bykjøring.

MRV er også i stand til ganske god fart, nærmere bestemt en toppfart på 70 kilometer i timen, og i en YouTube-video som NASA har lastet opp ser man hvordan føreren blant annet foretar heftig sladding rundt svingene i beste racerbil-stil. Bilen kan dessuten fjernstyres i relativt høy fart, noe som også vises i videoen. Kjøretøyet har i tillegg en løsning for motstand og fysisk tilbakemelding i rattet for å emulere normal rattfølelse.

Skal brukes til å lage Mars-kjøretøy

Selv om sjåføren unektelig ser ut til å ha det moro i demonstrasjonsvideoen, har NASA imidlertid større planer med MRV-kjøretøyet sitt. Den skal nemlig fungere som en testplattform for diverse teknologier som skal benyttes i fremtidige rovere til bruk i rommet.

Nærmere bestemt skal kjøretøyet brukes til å teste ut blant annet ny batteriteknologi, kjøleløsninger for komponenter, motorstyring og ikke minst programvare. Ifølge NASA er meningen at teknologien som utvikles til bilen skal få konkrete bruksområder ved bemannede reiser til for eksempel Månen, Mars eller kanskje til og med asteroider.

Akkurat når dette vil skje er imidlertid høyst uvisst, og mest sannsynlig er MRV et temmelig langsiktig prosjekt. I mellomtiden kan arbeidet med bilen muligens også få konsekvenser for vanlige selvkjørende biler på Jorden. Mer informasjon om prosjektet kan du finne hos NASA, og videoen ser du under.

NASA har også andre «jordlige» prosjekter på gang: Nå skal de teste «lufttrafikk-tjeneste» for droner »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen