Se hvordan transistoren som endret verden fungerer
(Bilde: Veritasium/Youtube)

Se hvordan transistoren som endret verden fungerer

En av verdens største oppfinnelser, enkelt forklart.

Derek Muller har gjort stor suksess med sin YouTube-kanal Veritasium. Hver uke legger han ut nye og lærerike filmer, der vitenskap blir forklart på en spennende og enkel måte.

Denne uken har han sakset sammen en seks minutter lang film som på en forståelig måte forteller deg hvordan en transistor fungerer – selve byggesteinen til det moderne samfunnet.

Den ble oppfunnet i 1947 av de tre ingeniørene William Shockley, John Bardeen og Walter Battain ved Bell Labs. De skjønte det kanskje ikke den gangen, men oppfinnelsen la grunnlaget for en revolusjonering av hele verdens industri, levestandard og teknologi.

Du finner transistorer omtrent overalt, og den digitale dingsen du leser dette på er proppfull av dem. Har du en rimelig ny datamaskin, kan det lett befinne seg over en milliard transistorer på innsiden. Har du en kraftig spillmaskin, har den trolig over fem milliarder transistorer på innsiden.

Videoen kan du se under, og vil du vite hvordan man produserer flere milliarder transistorer samtidig, bør du sjekke denne saken:
Slik lages en prosessor »

(Kilde: YouTube, via Gizmodo

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen