VIA øker brikkesettprisene (igjen)


Prisene på VIA-brikkesett stiger igjen

VIA Technologies fra Taiwan er en av de største produsentene av brikkesett for AMD, og er en av de få konkurrentene til Intels egne brikkesett. Selskapet satte opp prisene på brikkesettene sine med 5-8 % i april, og nå kommer det nok et prishopp; denne gangen på 6-10 %.

Formodentlig vil dette være direkte overførbart til dyrere hovedkort, ettersom prisen som produsentene må betale for å bruke VIA sine hovedkort har gått opp med 18 % i løpet av noen få måneder. Også SiS har vurdert å sette opp prisen på sine brikkesett.

Bakgrunnen for prisøkningen er etter sigende at produksjonskapasiteten hos VIAs leverandører er i ferd med å bli sprengt. Taiwanske VIA var i sin tid en av de første såkalte "fabless" - fabrikkfrie - brikkesettprodusentene, som vil si at de leier produksjonkapasitet istedenfor å produsere brikkene selv. Men nå har det gått inflasjon i rendyrkede designhus, og det merkes i den andre enden av skalaen - i "designløse" fabrikker som leier ut kapasiteten sin til for eksempel VIA.

Samtidig har det vært en del murring blandt hovedkortprodusentene over Intels nye sokkeldesign - som setter pinnene på Intels LGA775-baserte prosessorer rett på hovedkortet. Disse pinnene er en av hovedårsakene til returene som Intel og AMD har opplevd over årene, ettersom det bare skal én bøyd pinne til før prosessoren ikke passer i sokkelen. Når pinnene nå i stedet skal ligge på hovedkortet, har Intel effektivt overført disse returene på hovedkortprodusentene, som ventes å sette opp prisene for å kompensere.

Sammen med dyrere brikkesett, kan det være utrygt for ganske dyre hovedkort for Intels nye plattform.

VIA skal alledere ha plassert ordre hos TSMC for de neste brikkesettgenerasjonene, som skal leveres i tredje kvartal, ifølge DigiTimes.

(Kilder: DigiTimes)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen