VIA slipper PC i knøtte-klubben

VIA slipper PC i knøtte-klubben

Rimelige APC er stor som en banan og henter operativsystemet fra Google.

Små datamaskiner nyter høy popularitet om dagen, ettersom vi nå kan få plass til anstendig med datakraft på relativt liten plass. Blant annet har vi fått den rimelige Linux-drevne Raspberry Pi, som enhver nerd med respekt for seg selv har forsøkt å få fatt i.

En slik suksess drar naturligvis med seg annet smått datamaskineri, og ett av disse prosjektene er APC fra anerkjente VIA. APC er kort for Android PC, og er grovt forklart et lite hovedkort med prosessor, minne og lagringsplass inkludert. Operativsystemet er en tilpasset utgave av Android, som vi vanligvis finner på mobiltelefoner og nettbrett.

Neo-ATX

APC 8750, som VIA har kalt sin første Android-PC, er et hovedkort av størrelsen Neo-ATX. Det vil si at den har en faktisk størrelse på 17 x 8,5 cm, noe som betyr at festehull og I/O-seksjonen er plassert etter gjeldende ATX-standarder. Du skal altså kunne putte APC i et hvilket som helst Mini-ITX eller microATX kabinett.

Av datakraft er APC 8750 utstyrt med en 800 MHz VIA WonderMedia ARM-prosessor, samt 512 MB DDR3 RAM og 2 GB NAND flashminne for lagring. Hovedkortet er i tillegg utstyrt med plass for ett microSD-kort. Av andre kontakter har vi VGA og HDMI for video, fire USB 2.0-porter, 10/100 Mbit/s kablet nettverk, samt lyd inn og ut via minijack.

Med en liten ARM-prosessor som motor sier det seg nesten selv at strømforbruket ikke blir all verden. Ifølge VIA selv skal dette ligge på 13,5 watt under maks belastning, eller så lite som 4 watt når datamaskinen er uvirksom.

Prisen på den lille datamaskinen skal være 49 amerikanske dollar – ikke nok til å tukte Raspberry Pi på sine 35 dollar. Men med standard plassering av kontakter, og noe så utradisjonelt som Android som operativsystem, er den nok mer enn lav nok til å være interessant for mange hobbynerder. Merk deg bare at APC "kun" klarer 720p HD-materiale, mens Raspberry Pi skal takle Full HD.

Mini-PC-en skal slippes på markedet en gang i løpet av juli måned. Er du lysten på mer informasjon, eller vil vite når du kan hive inn en forhåndsbestilling, kan du ta turen over til APCs hjemmeside.

Kilde: APC.io

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen