Vi vil ikke ringe fra flyet

I flere år har flyselskaper jobbet for å kunne tilby sine passasjerer muligheten til å snakke i mobiltelefon i luften. For eksempel er både Boeing og Airbus i ferd med å gjøre drømmen om mobilprat på fly til virkelighet.

Det er i hovedsak flyselskapene som har fått mesteparten av oppmerksomheten i denne saken. Nå har selskapet Skytrax gjennomført en undersøkelse hvor nesten 700 000 flypassasjerer fra 76 forskjellige land har fått si sin mening. Resultatene kommer nok som en overraskelse for flyselskapene som nå gjør alt de kan for at passasjerene skal få ringe hjem fra flyet.

Passasjerene vil nemlig ikke ha tilgang til mobiltelefon i flyet. Over 80 prosent av de spurte er ikke positive til at det snart finnes muligheter for bruk av mobiltelefoner på flyet. Omtrent like mange svarte også at de ikke ville benyttet mobiltelefon på flyet om de hadde hatt muligheten til det. Det er imidlertid en viss forskjell å spore blant de forskjellige aldersgruppene som deltok i undersøkelsen. Det er flere eldre enn unge som er negative til mobilbruk på flyet.

For mye bråk!
Deltakerne i undersøkelsen fikk også anledning til å begrunne sine meninger om mobil på flyet med egne ord. De fleste argumenterte at det ville bli alt for mye bråk. Tanken på en tolv timers flytur med en Boeing 747 full av ringende mobiltelefoner ble beskrevet som "grusom". Mange sa også folk som pratet i mobiltelefonen ble nødt til å rope på toppen av bråket fra selve flyet. Noen foreslo egne dedikerte steder i flyet hvor man kunne prate i telefonen, slik at ikke alle ble sittende og småprate hele reisen gjennom. Et annet forslag gikk ut på at kabinpersonalet delte ut ørepropper eller hodetelefoner til alle som ikke orket å høre på all pratingen.

Det ser altså ut til at interessen for mobiltelefoner på fly er minimal. Folk vil ikke ha det de kaller forurensende lyd, og foretrekker heller å nyte en flytur i fred og ro enn å holde seg oppdatert på forretningsspørsmål og samtaler med familiemedlemmer. Hvis våre fremtidige mobilsamtaler fra fly har likhetstrekk med de vi stort sett har på annen offentlig transport i dag, vil det stort sett ikke gå i annet enn "Hei, jeg er på flyet" likevel.

(Kilder: NRK, Airlinequality)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen