SAMLETEST: Vi tester seks folke-TV-er
Samletest

Vi tester seks folke-TV-er

Se hvilken TV du bør kjøpe til under ti tusen kroner.

Når du skal ut å kjøpe deg ny TV vil du fort finne ut at det er overveldende mange modeller å velge i, og at prisene varierer fra et par tusenlapper og oppover til summen av en god brukt bil. Men for folk flest er ti tusen kroner en magisk grense for hva du er villig til å legge i en ny TV.

– I vår bransje er ti tusen kroner en gylden grense for hva vi er villige til å betale for en TV eller hvitevarer, forklarer Erik Andersen i stiftelsen Elektronikkbransjen.

Størrelse er også vesentlig når du skal kjøpe deg ny flatskjerm. Ifølge Andersen kjøper vi stadig større flatskjermer.

– Hovedtyngden av TV-ene vi kjøper er mellom 37 og 46 tommer for LCD, mens Plasma ligger en del over dette igjen. De siste par årene har størrelsen på skjermen vi kjøper økt med omtrent fem prosent per år, avslutter Andersen.

Derfor har vi nå testet seks TV-modeller mellom 46 og 50 tommer, med en prislapp på under de magiske ti tusen kronene. Det er duket for folke-TV-test.

Slik tester vi

Alle skjermene vi har testet er på forhånd blitt kalibrerte mot samme kilder ved hjelp av måleutstyr og skjemaer fra en kalibreringsplate. Ved hjelp av dette utstyret justeres blant annet lysstyrke, kontrast og farger, slik at alle skjermene bedømmes etter et likt utgangspunkt.

De seks modellene vi har testet har ått en total vurdering ut i fra disse fem kriteriene:

I denne testen vektlegges bildekvalitet høyest av alt, med totalt 50 prosent av totalvurderingen. Bildekvaliteten er delt opp i tre kategorier; standardsendinger, HD og 3D. Standardsendinger vektlegges tyngst, med 25 prosent. Dette fordi vi ser mest innhold i denne oppløsningen, selv om det etter hvert også finnes mye å se på i HD-kvalitet. HD vektlegges 20 prosent, mens 3D kun utgjør fem prosent av poengsummen for bildekvalitet. For å teste ut de forskjellige kvalitetene er det tatt i bruk dekoder, DVD og Blu-ray i testen.

Videre er pris som nevnt et viktig element. Maksprisen for testen er satt til ti tusen kroner, en gylden grense for hva forbrukerne betaler for en ny flatskjerm. Prisene som oppgis er hentet inn den 21. oktober via vår prissøketjeneste Prisguide.no og forutsetter at du ville kjøpt TV-en hos den billigste nettbutikken. Vær oppmerksom på at prisene på nett kan endre seg fortløpende, og derfor kan TV-ene være både billigere eller dyrere når du leser testen. Pris utgjør totalt 20 prosent av totalvurderingen.

Brukervennligheten blir bedømt ut i fra hvor enkelt hver enkelt skjerm er å betjene. Det vil si hvor god fjernkontrollen er i bruk, utseende på menyene og ikke minst hvor enkle disse menyene er å forstå seg på. Alt i alt bestemmer brukervennlighet 15 prosent av den totale vurderingen i testen.

Lydkvaliteten er sist ut med de resterende fem prosentene. Vi har valgt å ikke vektlegge lydkvaliteten mye i denne testen, fordi vi tror at de fleste velger å bruke et ekstern anlegg til å se film.

Er alle modellene bra nok?

En av tingene som overrasket oss mest da vi testet disse skjermene er hvor god TV du får til under ti tusen kroner. For selv om det er en del forskjell å spore på blant annet bildekvalitet, består alle skjermene eksamen.

Som nevnt er den største forskjellen mellom vinner og taperen i denne testen bildekvaliteten, men det er også andre ting som skiller de best fra de dårligste i denne testen. Foruten selve bildekvaliteten er også prisen noe varierende, og det skiller 1 500 kroner på billigste og dyreste TV i testen. Det er også forskjeller i hvor enkle TV-ene er i bruk, samt tilkoblingsløsninger og til slutt lydkvalitet.

Klikk her for å se hvem som vinner testen

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen