TEST: Vi tester filmleie fra Viasat
Test

Vi tester filmleie fra Viasat

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater

Viasat on Demand nett

Positive ting Åpner for andre nettlesere, oversiktlig og enkel.
Negative ting Manglende trailere, ingen barnefilmer med norsk tale, ikke imponerende kvalitet.0

Testresultater

Viasat on Demand nett

Positive ting Åpner for andre nettlesere, oversiktlig og enkel.
Negative ting Manglende trailere, ingen barnefilmer med norsk tale, ikke imponerende kvalitet.0
Teknofil har den siste tiden sett mye på hvilke alternativer du har om du vil leie film via Internett eller din TV. På nettfronten har så langt de forskjellige løsningene skuffet. Dårlig utvalg, rotete funksjoner og ikke minsk kopisperrer som låser deg til Windows-tjenester har medført at vi har hatt vanskelig for å smile av disse tjenestene. Viasat har nå pusset opp sin tjeneste Viasat on Demand. Hjelper det?

Les også:
Test av filmleie via nett.
Test av filmleie via TV.

Fikk kritikk for rot og kopisperre
Forrige gang vi testet Viasat on Demand på nett kritiserte vi tjeneste for å ha uoversiktlig informasjon om filmene, tekniske problemer ved avspilling og at tjenesten var avhengig av Internet Explorer. Siden den gang har Viasat gjennomført en kraftig forandring av tjenesten. Det mest iøyenfallende med forandringen er helt klart designet. Viasat hadde tidligere allerede et rent design på sin tjeneste, men oppusningen har medført at tjenesten fremstår mer oversiktlig nå. Informasjonen om filmene kommer klarere frem og du får også bedre oversikt over både innhold og hva andre bruker av tjenesten har leid av filmer.


Til forskjell fra tidligere må du nå registrere deg som bruker av tjenesten for å leie film. Noen vil kanskje oppleve dette som mer omstendelig enn tidligere, det positive med denne løsningen er likevel at du nå enkelt får oversikt over hvilke filmer du har leid og har tilgang til. Dette er et positivt trekk som manglet tidligere. Ved betaling lagres nå også betalingsopplysningene dine. Dette gjør det enklere å leie film, men samtidig må du være ekstra påpasselig på å ta vare på passord og brukernavn til tjenesten.

Går vekk fra Internet Explorer
Et annet helt klart positivt trekk Viasat har fått på plass er mulighet for å benytte løsningen med andre nettlesere enn Internet Explorer. Nå kan du også benytte Safari og Firefox for å bruke tjenesten. Det skal likevel bemerkes at vi fikk en litt kryptisk kopisperremelding første gang vi leide film via Firefox. Dette løste seg når vi åpnet filmen i Internet Explorer en gang. Etter dette kunne vi se alle filmer direkte i andre nettlesere.

Det er likevel meget synd at tjenesten ikke fungerer på Mac-maskiner og maskiner med Linux. Disse har fortsatt ikke noe lovlig tilbud her i landet for å kjøpe eller leie film via nett.

Barna digger Bokeback Mountain
På tross av alt dette velger vi likevel å kalle Viasats oppusning for en forandring og ikke en forbedring. Under overflaten skjuler det seg nemlig mye rart. Det mest iøyenfallende er seksjonen "Barnas Favoritter" som ligger på tjenestens forside. Her anbefaler Viasat filmene Lucky Number Slevin og Brokeback Mountain. Vi vil på ingen måte advare mot at barna dine kan bli homofile voldsromantikere om de ser disse filmene. Det skal kanskje heller oppleves som en glede. Men barna dine vil neppe favorisere disse filmene slik Viasat påstår. Dette tyder på at Viasat har gått vel fort frem under utvikling av tjenesten, og det inntrykket bekreftes også når vi ser nærmere på tilbudet.


Barnefilmer er trolig noe av det som vil kunne være mest populær ved slike tjenester og da er det synd at Viasat ikke har fått inn en eneste utenlandsk tegnefilm med norsk tale, dette på tross av at filmene har norske titler og coverbildene tydelig sier "alle snakker norsk". I utgangspunktet hadde det beste vært om det lå en funksjon inne i tjenesten som lot deg velge både tekst og språk for film, men i det minste kunne det blitt lagt ut to versjoner av utenlandske barnefilmer, en med norsk tale og en tekstet på engelsk.


Filmene er dog heldigvis tekstet, men vær oppmerksom på at tekstgrunnlaget hentes direkte fra din Windows Media Player. Det kan hende du må gjøre endringer i denne for å få norsk tekst. Selv fikk vi svensk tekst inntill Viasat gjorde oss klar over dette. At du på denne måten kan velge tekst er på den annen side positivt, og Viasat kan tjene på å gjøre brukerne oppmerksomme på dette.

Manglende kvalitet
Dette er ikke det eneste vi har å utsette på tjenesten. Selve avspillingen av filmene går helt fint, det skal sies at vi slet litt da vi testet med trådløst nettverk, men med kablet nettverk fikk vi ingen problemer, og både det å kjøre filmen opp i fullskjerm og hoppe i filmen går bra. Som tidligere og som med alle slike tjenester går det dessverre ikke an å hoppe i kapitler, men etter den testingen vi tidligere har gjort virker det som om dette er en funksjon som ligger litt inn i fremtiden. Kvaliteten er derimot ikke noe Viasat bør vente med å få på plass og her bommer de stort. Tjenesten har ikke noe HD-tilbud på plass, men selv med vanlig kvalitet forventer vi bedre.


Både på tegnefilm og ved vanlig film var det et slags slør over hele bildet som gjorde det irriterende uskarpt. Teksten kom derimot fint og klart frem så det kan virke som om overgangen til digitalt format har blitt gjort enklest mulig. Viasat har ingen funksjoner for å få høyere kvalitet ved å øke bredbåndsmengden, så her må du bare leve med det du får. Det er ikke umulig å se filmen, men sammenlignet med DVD og vanlige TV-sendinger er det noe som skurrer. Spesielt kommer dette frem når vi ser på Viasats egen produksjon Charterfeber, som du kan se gratis via tjenesten. Bildene her er rett og slett dårlige. Dette er merkelig da det er Viasat selv som sitter på råmaterialet. Det skal sies at den gamle versjonen av tjenesten hadde hakket bedre kvalitet.


Når Viasat etter hvert får på plass norsk tekst bør de da vurdere å også heve kvaliteten på filmene. Det blir litt merkelig å se en film laget i 2008 med en kvalitet som minner mest om en VHS-film fra 80-tallet.

Mye men gammelt innhold
Utvalgsmessig har Viasat satset hardt på å ikke kun presentere film. De har et tilbud både innen dokumentarer, serier og sport. Foreløpig er det ikke all verdens du får tilgang til, men det er svært positivt at Viasat satser på disse områdene. Selv gleder jeg meg til vi får tjenester som gir oss brukere i Norge tilgang til ferske serier på nett, men her er det nok rettighetshavere og ikke Viasat som må kritiseres. Likevel er det da rart at Viasats egenproduksjoner ikke oppdateres fortløpende i tjenesten. Robinson fra 2007 er ikke det mest interessante, hvorfor ikke 2008-sendingene allerede ligger ute er verdt å stille spørsmålstegn ved.

Blant selve filmene savner vi også en del nyheter. Sammenlignet med hva som for tiden er tilgjengelig på DVD er det ikke fullpakket med nyheter hos Viasat. Dette skal nok i stor grad unnskyldes da rettighetseierne nok ikke er helt på nett, men det bør de snarest være og vi vil gjerne se at Viasat blir en pådriver for dette. I tillegg savner vi også trailere på mange av filmene som i dag er tilgjengelige.

Holder seg på gammel karakter
Viasat har gjort noen store og viktige forandringer. Det faktum at de nå har åpnet for andre nettlesere enn Internet Explorer vil alene være verdt en applaus. Likevel er vi ikke tilbøyelige til å heve Viasat on Demand på nett fra den treeren de fikk på terningen ved forrige test. Til det er det fortsatt for mange mangler ved tjenesten pluss det faktum at vi mener både innholdsleverandører og rettighetshavere i filmbransjen fortest mulig bør ta tak i de utfordringene de har i møtet på nett.


Viasat kan enkelt gjøre noen forbedringer som vil heve tjenesten drastisk. Få på plass norsk tekst, rydd opp i barneseksjonen, få opp kvaliteten på filmene og ikke minst skape muligheter for Mac OS X og Linux så vil nok mye være gjort. Så gjelder det bare å få filmbransjen og serieskapere med på leken.

Normalpris for leie av film koster enten 29 eller 39 kroner. Storfilmer koster 45, mens Viasat også har en billigseksjon med film fra 9 kroner. Leie av serier koster 19 kroner per episode mens egenproduksjoner tilbys gratis. Om du leier film får du tilgang i 24 timer.

Hos Viasatondemand.com kan du selv teste tjenesten.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen