TEST: Vi tester Expert filmleie
Test

Vi tester Expert filmleie

Testresultater

Positive ting Billig, god streamingtjeneste.
Negative ting Lite brukervennlig, svakt utvalg, langsom nedlastning.0

Testresultater

Positive ting Billig, god streamingtjeneste.
Negative ting Lite brukervennlig, svakt utvalg, langsom nedlastning.0
For en stund siden gjennomførte vi en større test av filmleie og filmkjøp via nett. Vi testet da Viasatondemand, SFanytime, Filmarkivet og Film2home. I vår test var det ingen som kom spesielt godt ut. Det var mangel på brukervennlighet og selve filmene hadde også ofte problemer under visning. I ettertid har vi fått vite at også Expert tilbyr film via nett. Kan de hamle opp med konkurrentene?

Les også: Håpløse løsninger for filmleie via nett.

Langt fra brukervennlig
Vårt første møte med Experts løsning for filmleie og filmkjøp er derimot alt annet enn positivt. Alt tilsier at Expert har et langt stykke å gå for å forbedre sin løsning. Filmutvalget fremstår som et sammensurium av for det meste gamle filmer, og utvalget er heller labert. I kategorien ”action” tilbys det 62 filmer hvorav flere heller mot skalaen D på filmbarometeret. Det ble nesten problematisk å teste da det knapt var en film vi ønsket å se som vi allerede ikke hadde sett.


Expert har ikke stort utvalg å velge mellom.

Expert har mulighet for både kjøp og leie. Dette hjelper derimot lite da ingen av filmene kan både leies og kjøpes. Her er det enten eller. Dermed blir utvalget enda tynnere. I tillegg er det en rekke av filmene som ikke har trailer, og søkefunksjonen fungerer heller dårlig. Brukervennligheten hos Expert blir derfor langt fra god nok. Det kan virke som de har satt opp en tjeneste kun fordi de føler de må, ikke fordi de ønsker.

Prisen er derimot god. 19.95 kroner for leie og 75 eller 99 for kjøp er så langt den beste prisen vi har sett på filmleie via nett.

Har vi kjøpt?
Ved kjøp eller leie oppstår også et mysterium. Når vi trykket på knappen for kjøp eller leie virket det som om det rett og slett ikke skjedde noen verdens ting. Lenge forstod vi lite helt til vi så at filmene vi hadde valgt lå i handlekurven vår. Vi liker strømlinjeformede løsninger, men her kunne vi godt ha fått et lite hint om hva som skjedde.


Denne nesten usynlige handlevognen som viser seg i et glimt er eneste hint om at Expert har registrert ditt kjøp når du trykker på knappen.

God streaming
Selv om Expert ikke er de mest brukervennlige, så scorer de likevel godt på løsningen de har valgt for filmleie. Det er kopisperre på plass, men til forskjell fra konkurrentene er denne sperren kompatibel med andre nettlesere enn Firefox. I stede for å laste ned DRM-løsninger fra Microsoft må du i stede bekrefte at det er du som har leid filmen via en kode du får. Dette er kanskje ikke helt lettvint, men det hjelper klart på brukervennligheten.


Expert sin løsning kan fint brukes med andre nettlesere enn Internet Explorer.

Når vi så på filmen vi leide ble vi også positivt overrasket. Vi kjørte filmen over trådløst nett og inn på en 42-tommer LCD-TV. Kvaliteten var god og det var ingen hakking i bildet. I tillegg kunne vi uproblematisk hoppe i filmen uten at dette skapte problemer. Å se filmen var dermed en fornøyelse. Vi tipper på at dette har noe å gjøre med kopisperreløsningen Expert har valgt.

Derimot kan Expert fint utvikle en ny løsning for å se filmen i liten skjerm, den de har i dag var ikke like imponerende.


Før vi kjørte filmen opp i fullskjerm var dette hva Expert serverte.

Kan jobbe med sin kjøpsløsning
Kjøp av film var derimot ikke like gøy. Filmene du kjøper må lastes ned. Dette tok derimot en god stund, nedlastningsløsningen takler nemlig ikke at du kobles av nett. I så fall må du starte det hele på nytt. Nå er det kanskje ikke normalt for folk å koble seg sv nettet, men en løsning som kan memorere hvor mye av filmen du alt har lastet ned hadde vært fin å ha.

Etter to forsøk og nærmere fire timer var filmen endelig klar for visning, men her var vi mindre fornøyd. Kvaliteten er god, men vi fikk ikke lov å spole eller flytte i filmen. Det betyr at du må se filmen fra starten av hver gang du starter den opp. Om dette kun var i vårt tilfelle eller om det gjelder alle filmene fra Expert som kan kjøpes vet vi ikke, men i så fall bør Expert gjøre noe med dette.


Det tar sin tid å laste ned film kjøpt fra Expert.

På den positive siden kan du laste ned filmen tre ganger etter kjøp. Det betyr at du fint kan lagre filmen på forskjellige maskiner. Å kopiere eller brenne filmene går derimot ikke.

Noe positivt, men langt stykke videre
Alt i alt mener vi Expert har en streamingløsning som så langt er den beste vi har sett. Derimot er brukervennligheten deres før du får sett film og selve utvalget alt for dårlig. I tillegg var vi mindre overbevist over løsningen deres for filmkjøp. Det kan virke som om Expert har hatt et teknisk lag som har jobbet godt med streamingløsningen, men at de har latt alt annet skure litt. Om de virkelig vil satse på film via nett, så holder ikke det. Vi ser helst at Expert enten satser for fullt eller at de heller overlater film over nett til noen som vil videreføre og utvikle deres tjeneste.

Alt i alt får Expert en sterk toer for vi fikk sett film. Men butikken kan tjene mye på å utvide sitt tilbud og gjøre det hele langt mer brukervennlig.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen