Test

Vi tester dykkermaske med kamera

Tidligere har vi testet Olympus sine kameraer Mju 850 SW og Mju 1030 SW. Begge disse taklet dybder på 3 og 10 meter og bilder taklet de også å ta. Men hendene kunne vi ikke ha fri. Denne masken gir deg derimot frie tøyler.

Enkel betjening
Liquid Image Camera Mask er et produkt utenom det vi vanlig tester, men så er kanskje ikke en dykkermaske med innebygd video- og filmkamera det du oftest ser i butikkhyllene. Kameraet som ligger på toppen av masken har fem megapiksler oppløsning og kan ta både bilder og video. Du styrer kameraet med to knapper oppe på høyre side, en som velger funksjon og skrur av og på kameraet, og en som tar bilder eller starter og stopper filming. Når kameraet er på kommer det et blått lys når det er i videomodus og et rødt lys når det er i billedmodus. Inne i masken er det en liten LCD-skjerm som viser deg hvor mange bilder du har tatt. Denne ser du derimot ikke når du har masken på. På masken er det to kryss, et foran hvert øye som skal hjelpe deg å fokusere på objektet du vil ta bilde av..


Liquid Image Camera Mask er skapt for å hjelpe deg å ta bilder under vann.

Kameraet leveres med 16MB innebygd minne, men det er enkelt å utvide dette til 2GB ved å sette inn et minnekort av typen Micro SD. Kameraet får strøm fra to AAA-batterier og bildene overføres enkelt til din maskin via en USB-kabel. Betjeningsmessig virket kameraet meget greit, men vil det fungere under vann?


Det var ikke alltid like lett å fokusere med kameraet på hodet.

Sliter i Oslofjorden
Vi tok med kameraet ut en tidlig høstkveld til Nesodden for å se hva det tåler. På kamerapakken stod det tydelig at kameraet maks tåler fem meters dybde, men de norske importørene, Nikkino Bergen, lovet at kameraet skulle takle dybder ned til 40 meter. Vi tok dem på ordet og var ikke sene med å kaste oss ut i vannet med fullt dykkerutstyr. Selve kameraet er vanntett, vi tok det ned til 18 meter uten problemer. Vi oppdaget derimot fort at det står noe verre til med masken.


Like under havoverflaten fikk vi bilde. Derimot ble det langt fra perfekt i det mørke vannet.

Problematiske stropper
Selve masken er laget av plastikk og silikon som suger seg godt fast til ansiktet. Problemet var at stroppene på masken løste seg noe lett opp. Dette skapte bryderi i starten med mye vann på innsiden av masken. Men etter å ha sugd masken godt på plass unngikk vi mer vann i øynene. Jakten på det gode bilde kunne da starte.

Biledkvaliteten er nok resultatmessig under par. Det skal sies at vi var på tur en høstkveld med lite lys og grumsete vann, og det er nok ikke optimale forhold for et kamera av denne typen. Dette medførte at alle bilder vi tok under fem meter ble helt mørke. Det er tydelig at her skulle vi hatt med en ekstra lykt for å hjelpe kameraet for noen innebygd blits finnes dessverre ikke.


Bilder tatt under fem meter må gjennom en del billedbehandling før objektet kommer frem og selv da er det neppe noe du viser til venner og familie. Original til venstre, lysmanipulert til høyre.

Ingen videobevis
Videoene vi tok ble også merket av dette og det er kun ved å skru opp lyset på skjermen til maks at vi kan skimte konturene av det vi filmet. Derimot ligger det videoer på nett tatt med samme type kamera i lysere forhold som gir et langt bedre inntrykk av hva kameraet egentlig kan:


Ikke kameraet for Oslofjorden

Alt i alt er dette kameraet lett å betjene, og det gir deg frie tøyler slik at du kan konsentrere deg om å holde deg flytende. Det er derimot ikke et kamera skapt for Oslofjorden eller andre norske forhold. Grumsete vann og lite lys gir deg minimalt med resultat å vise til dine venner.

Om du derimot er i mer sydlige strøk med glassklart vann og mye lys vil denne dykkermasken være langt mer anvendelig. Da kan du nok få med deg noen bilder hjem som du kan vise til venner og bekjente, og det for en billigere pris enn om du skal kjøpe et proffere kamera. Det tåler samtidig helt fint å bli med dypt ned under vann, langt mer enn de fem meterne som masken er merket med. Men på dypt vann er kanskje en ekstra lyskilde uansett å anbefale.

Masken med det innebygde kameraet koster 999 kroner og kan bestilles via de norske importørene Nikkino Bergen.


Denne masken er nok ikke noe du kjøper inn for norske forhold. På en tur til solrike strøk med krystallklare vann kan det derimot gi deg mer valuta for pengene.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen