Test

Vi tester Canal Digitals HD-PVR

Testresultater

Positive ting Strålende bildekvalitet. Romslig harddisk. HD-kanaler uten pristillegg. Innebygd bakkenettmottaker for svenske gratiskanaler. Tekst-TV-generator. Kan skjule, redigere og slå sammen opptak.
Negative ting Tvilsom fjernkontroll som ikke kan slå TV av og på. Uklare eller uforståelige begreper. EPG viser ikke programmer som sendes samtidig. Opptak stanser ikke automatisk. Mangler foreløpig serieopptak.0

Testresultater

Positive ting Strålende bildekvalitet. Romslig harddisk. HD-kanaler uten pristillegg. Innebygd bakkenettmottaker for svenske gratiskanaler. Tekst-TV-generator. Kan skjule, redigere og slå sammen opptak.
Negative ting Tvilsom fjernkontroll som ikke kan slå TV av og på. Uklare eller uforståelige begreper. EPG viser ikke programmer som sendes samtidig. Opptak stanser ikke automatisk. Mangler foreløpig serieopptak.0
Canal Digital er flinkest i klassen på HD i hele Norden, både på kabel og satellitt. Canal Digital satellitt-TV var den aller første TV-distributøren som sendte HD. Deres HD-mottaker til ca 1.000 kroner har vært i salg i over ett år.
Tidlig i mars lanserte de sin nye HD-PVR for satellitt-TV, og Teknofil fikk teste den.
En kabel-TV-utgave av samme HD-PVR kommer sannsynligvis til sommeren.

HD-kanaler er "gratis"
HD-PVR-en koster ca 3.000 kroner.
Abonnement på de seks HD-kanalene Eurosport HD (i mai), Silver HD, Voom HD, National Geographic HD, History Channel HD og Discovery HD er inkludert i Family-pakken til ca 4000 kroner i året.
De som abonnerer på Entertain-pakken til ca 6.200 kroner får dessuten tilgang til Canal+ Film HD.  Etter 1. juni blir også Canal+ Sport  HD, som ellers koster ca 1.200 kroner i året, inkludert i  Entertain-pakken.
Vi synes at det er svært positivt at Canal Digital innlemmer HD-kanalene i sine standardpakker.

Elegant digitalboks
Den nye digitalboksen er bred, men slank og elegant i svart og sølv. Den ser rett og slett lekker ut, og tar seg godt ut på TV-benken under flatskjermen.
Det sterke, røde lyset i displayet kan ikke dimmes, og kan derfor være sjenerende i en mørk stue.
En stilig, tynn fjernkontroll med forholdsvis få knapper kompletterer det elegante designet.
Produsent er det franske elektronikkonsernet Sagem.

Mottar både satellitt og bakkenett
HD-PVR-en inneholder kortleser med dekoder og dobbel parabol-mottaker, slik at vi kan se et program og ta opp et annet. Den har dessuten bakkenettmottaker for norske og svenske gratiskanaler, og kan dermed motta STV1 og STV2 som ikke sendes via satellitt.
Boksen har HDMI-kontakt, dobbel Scart, analoge og digitale lydkontakter, samt USB- og nettverkskontakt som foreløpig ikke er aktive. Den drives av 12 volts strøm, og kan dermed kobles direkte til solceller eller batteri.
Den 250 GB store harddisken rommer 50-65 timer HD-opptak, eller 100-125 timer vanlige TV-programmer (standard definisjon - SD).
PVR-en avgir litt støy som er hørbar hvis det er helt stille i rommet.


Kontakter for alle behov.


Dobbel kabel fra parabol
Fordi HD-PVR-en har to mottakere, må den kobles med to antennekabler til et twin-hode på parabolen.
Dolby digitallyd krever dessuten en ekstra kabel mellom boksens digitale lydkontakt og TV-apparatet. Canal Digital-boksen leverer nemlig kun stereolyd med god kvalitet via HDMI.


Her tar vi opp to programmer samtidig, det ene i HD, det andre i SD.


Lynrask å ta i bruk

Etter tilkobling er HD-PVR-en straks klar til bruk. Det er bare å velge språk og land, og starte det lynraske kanalsøket.
TV-bildet er strålende klart og krystallklart i HD, og vi synes også at kvaliteten på de oppskalerte SD-bildene er bedre enn før. Hver gang vi bytter kanal, spretter en mini-EPG (elektronisk programguide) opp nederst på skjermen.
Mini-EPG-en viser programtittel og ikoner med info om undertekster, mono eller surroundlyd og så videre. Med fjernkontrollen kan vi bla i mini-EPG-en for å se hva som sendes nå eller senere på andre kanaler, bytte kanal, og starte opptak. I likhet med andre digitalbokser, tar det 3-5 sekunder å skifte kanal.
Kortfattet informasjon om programmet spretter opp i et vindu når vi trykker på "Info"-knappen.
Alle menyer er pene og lette å lese med hvit skrift på blåsvart bakgrunn.


MiniEPG nederst på skjermen, kan vise tittel på kommende programmer. Informasjonsvinduet forteller hva  programmet  handler om.


Fjernkontroll forvirrer
Den oversiktlige fjernkontrollen har forholdsvis få knapper, men begrepene på knappene er engelske og lett ikke intuitive: "TV Guide"-knappen viser programguide, "My TV"-knappen viser det menyen kaller "Opptaksliste", mens "Settings"-knappen velger språk og undertekster, selv om navnet antyder noe annet. Har ikke Norges største TV-distributør råd til å lage norsk fjernkontroll?
Begrepsbruken er heller ikke ensartet: Som EPG-symbol bruker hovedmenyen en bok, mens fjernkontrollen bruker et forstørrelsesglass.
Signalet fra fjernkontrollen får ikke alltid PVR-en til å reagere. Dermed må vi trykke flere ganger. Det er mildt sagt irriterende.
Fjernkontrollen er heller ikke programmerbar slik at den kan slå TV-apparatet på og av. Her må vi fortsatt ha TV-fjernkontrollen liggende framme på stuebordet.


Den elegante fjernkontrollen er dessverre ikke helt prikkfri.


EPG uten full oversikt
Den elektroniske programguiden (EPG) viser en liste over kanalene. Når vi velger en kanal, åpnes kanalens programoversikt. EPG-en kan imidlertid ikke vise alle programmer som sendes samtidig på alle kanaler side om side. Det er en stor svakhet.
EPG-en inneholder programoversikt for 5 dager framover, og er lett å bla i.
Nå vi trykker på tittelen til et program, vises en mini-video med kortfattet programinformasjon nederst på skjermen.
EPG-en er litt omstendelig når vi bare skal zappe mellom kanaler. Vi kan zappe på flere måter, men det raskeste og beste er å lage en favorittliste med bare de mest brukte kanalene.
Programguidens foreldrekontroll kan sperre kanaler vi ikke ønsker at barna skal se på.
Senere kommer også en programoppdatering som kan blokkere filmer som sendes på Canal+ etter aldersgrense.


Canal Digitals EPG viser programskjemaet, men bare for en kanal om gangen.


Trykk på opptaksknappen
Opptak av program er enkelt. Det er bare å velge et program i EPG-en, og klikke på fjernkontrollens røde "Record"-knapp.
Opptakeren kan innstilles til å starte og avslutte opptak noen minutter før og etter oppsatt sendeskjema, for å fange opp eventuelle forsinkelser. Det er smart, selv om det ikke er så lett å finne denne innstillingen i menyene. Funksjonen kalles nemlig "Margininnstillinger".

Ikke serieopptak ennå
Canal Digital-boksen mangler de nyttige funksjonene serieopptak og sjangersortering.
Serieopptak tar automatisk opptak av kommende episoder av en serie.
Denne funksjonen kommer som programoppdatering på et senere tidspunkt.
Sjangersortering sorterer programmene på de forskjellige kanalene etter sjanger, og lister for eksempel bare opp kanaler som sender film eller sport.


Discovery HD sender nydelige naturprogrammer, og kanallisten gjør det  lett å zappe.


Tar opp i timesvis
Når vi trykker på "Rec"-knappen under sending, fortsetter Canal Digitals HD-PVR opptaket i inntil fire timer framover.
Det er en fordel hvis du skal ta opp NRKs Sportssøndag med mange programinnslag, men en ulempe hvis du bare vil ta opp det aktuelle programmet. Andre PVR-er stanser nemlig slike direkteopptak når programmet er ferdig.
Opptakstiden kan imidlertid begrenses ved å trykke gjentatte ganger på "Record"-knappen.

Kontinuerlig opptak
Canal Digitals HD-PVR tar også kontinuerlig opp den kanalen TV-en er innstilt på, slik at vi både kan ta pause og spole tilbake i programmet.
Det automatiske opptaket er fast innstilt på 60 minutter.
HDMI kan ikke formidle tekst-TV-signaler. Derfor har Canal Digital HD-PVR en innebygd tekst-TV-generator. Den gjør jobben, selv om den fungerer noe tregere enn TV-apparatets tekst-TV-funksjon.
HD-PVR-en mangler innebygd MHP for digital tekst-TV.


Canal Digital-boksen er den første HD-PVR-en med tekst-TV-generator.


Arkiv med finesser

Fjernkontrollknappen "My TV" viser en "Opptaksliste" over programmene vi har tatt opp med forhåndsvisningsvideo, kort programinfo, samt dato og lengde på opptaket.
Vi får også vite hvor mye ledig plass det er på harddisken, og tilgang til "Slette"- knappen.
Canal Digitals arkiv har noen smarte funksjoner som konkurrentene mangler:
• Kan skjule opptak som barna ikke skal ha tilgang til.
• "Slå sammen" setter sammen to episoder av en serie.
• "Rediger opptak" kan fjerne reklameinnslag i en film.


Arkivet gir full oversikt  over opptakene.  Her kan vi slå sammen og vise to episoder av en serie samlet.Og hva er konklusjonen?
Canal Digitals nye satellitt-HD-PVR er en meget kapabel personlig videoopptaker, og en gigantisk forbedring av den gamle PVR-en med én satellittmottaker og 80 GB harddisk. PVR-en mottar mange svenske bakkenettkanaler gratis, og kunder med Family- eller Entertain-abonnement slipper å betale ekstra for HD-kanalene.
HD-PVR-en har mange gode egenskaper, og noen svakheter: Landets største TV-distributør bør kunne tilby en prikkfri fjernkontroll som styrer både PVR og TV.
Vi bør dessuten slippe å gjette hva tastene og menytekstene betyr.
En annen hovedinnvending er at EPG-en bare omfatter 5 dager og ikke kan vise programmer som sendes samtidig side om side.
Canal Digitals HD-PVR fungerer helt greit, men konkurrentene ligger et hestehode foran.

(Artikkelen er oppdatert 14. april 2008)Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen