TEST: Vi tester Ask Adam
Test

Vi tester Ask Adam

Annonsør­innhold
Les hele saken »
(Publisert 10.03.2009)

SMS-tjenesten Ask Adam gir deg mulighet til å sende et søkeord til 2326 (A-D-A-M), og få et kjapt svar tilbake. Svarene er hentet rett fra Wikipedia, et oppslagsverk som lages, redigeres og oppdateres av ”frivillige bidragsytere” – altså privatpersoner. Ask Adam skal etter sigende være til god hjelp for deg når du er på quiz-kveld, og for å gi en liten pekepinn på nøyaktighet og hurtighet lagde vi en liten quiz her i redaksjonen.
En deltaker fikk bare bruke SMS-tjenesten Ask Adam til å finne svarene, og en annen deltaker fikk bruke PC. Litt urettferdig, kanskje, men vi måtte ha en målestokk.
10 spørsmål
Halvparten av spørsmålene var hentet fra quizen i et VG fra forrige måned, satt sammen av quiz-mesterne Tore Dahl og Trine Aalborg. De siste fem spørsmålene ble laget av undertegnede. Begge deltakerne måtte finne svaret via Ask Adam eller på internett via PC, før svaret ble avgitt. Selv om deltakerne visste svaret, ble det ikke tellende dersom det ikke ble funnet via en av søkemetodene. Dette ble resultatet:
 
Ask Adam vs. internett (PC)
Spørsmål: Ask Adam Internett (PC) Svar
Hva er største by og
hovedstaden i Colorado?
49,5 sek. (X) 13 sek. (V) Denver
Hvilke tre mannlige Rap-artister
kan man høre på låta "Crack a Bottle"?
40 sek. (X) 15 sek. (V) Dr.Dre, Eminem,
50 Cent
Hvem skriver kriminalbøker om
etterforsker Kurt Wallander?
27 sel. (X) 7 sek. (V) Henning Mankell
Hva heter broren til Michael
Schumaker, som også er
Formel 1-kjører?
47,5 sek. (X) 13 sek. (V) Ralph
Hvilken forfatter fikk Nobelprisen
i litteratur i 1951?
34 sek. (V) 32 sek. (V) Pär Lagerkvist
Hva heter hovedstaden i Zaïre? 25 sek. (X) 7 sek. (V) Kinshasa
Hvor spiller fotballaget Huddersfield
Town hjemmekampene sine?
65 sek. (X) 17 sek. (V) Galpharm Stadium
I hvilket år døde flere av medlemmene
i gruppa Lynyrd Skynyrd i et flykrasj?
90 sek. (X) 12 sek. (V) 1977
Hva er det latinske navnet på "en ørn" 31 sek. (X) 10 sek (X) Aquila
Hva er hovedingrediensen i bourbon?
(Amerikansk whiskey)
49 sek. (X) 13 sek. (V) Mais
 (X) = feil svar, (V) = riktig svar
Ask Adam kunne altså ikke måle seg med internett via PC, verken på hastighet eller nøyaktighet. Det skal imidlertid sies at noen av feilsvarene fra Ask Adam-deltakeren skyldes stavefeil og dårlige valg av søkeord. En times tid senere fikk vår tapende deltaker en SMS fra Ask Adam hvor han høflig ble påminnet om at Zaïre tross alt ikke skrives med ”S”, og at Kurt Wallander – ikke med enkelt-v – er hovedpersonen i bøkene til Henning Mankell.
Minus med Ask Adam
Du får kanskje inntrykk av at Ask Adam-tjenesten ikke er til særlig stor hjelp i en slik quiz. Det er imidlertid ikke helt korrekt. Det legges mye ansvar – kanskje litt for mye ansvar? – på brukeren for at vedkommende skal taste inn gode nok søkeord – og stave dem riktig. En annen svakhet ved tjenesten er at du ofte ikke får frem svaret i første SMS, der det burde vært innlysende hva du leter etter.
 Et eksempel: Du sender ”folketall USA” til 2326, og får ørten valgmuligheter med beskjed om at dette er nevnt i disse artiklene. Sender du tallet for ”De Forente Stater”, får du tilbake starten på Wikipedia-artikkelen, men må sende ”mer” for å komme til den delen som omhandler folketall. Her burde Ask Adam plukket opp hva søkeren søkte etter fra første melding.

(Artikkelen fortsettes.)
 
Smarte søk gir gode svar
Med diverse stikktester har vi derimot funnet ut at Ask Adam kan være et nyttig hjelpemiddel i visse sammenhenger. Det gjelder å bruke riktige søkeord, og i riktige sammenhenger. På en musikkquiz journalisten deltok på i forrige helg, var Ask Adam til stor hjelp; Med et enkelt søk var det for eksempel enkelt å finne ut at Mike Rutherford og Tony Banks spilte i bandet Genesis, og at akronymet WASP (et band) blant annet står for We Are Sexual Perverts eller We Are Satans People. Det holdt likevel ikke til seier i rockequizen.
Prisen per mottatte melding er tre kroner – tilsvarende nummeropplysning på SMS – noe som er greit nok. Men ettersom du nokså hyppig får et utall valgmuligheter når du har sendt et søkeord til A-D-A-M, kan det fort bli en dyr tjeneste å bruke ofte. Vi savner mer spesifikke svar i forhold til søkeord, i tillegg til muligheten for ”fri bruk” av tjenesten i form av et abonnement, slik at du slipper å bekymre deg for alle meldingene du mottar. Et par ganger i måneden får du en reklame-SMS fra Ask Adam, omtrent som en påminnelse – som avsluttes med ”Ditt neste søk er gratis. Ønsker du ikke å motta slike meldinger, send STOPP til 2326”. Det gjør at tjenesten fremstår som seriøs.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen