Vi tester 18x ultrazoomer

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Introduksjon

Ultrazoomsegmentet er kanskje den delen av kompaktkameramarkedet med størst utvikling for tiden. Produsentene lager stadig mindre modeller med stadig flere megapiksler og større zoomområde. Da Olympus lanserte sin SP-550UZ tidligere i år med 18x zoom var vi spent på om de andre produsentene ville følge etter. Sony kom med to 15x modeller (H7/H9) omtrent samtidig og var dermed nærmeste konkurrent. Canon valgte å lansere sin S5IS med "bare" 12x zoom noen måneder etter, så selv om S5IS har mange sterke sider henger det litt etter på zoomområde.

Fujifilm og Panasonic har derimot hengt seg på 18x-bølgen med modellene S8000fd og FZ18. Begge har 8MP sensor mot SP-550UZ sine 7MP. Olympus ønsker tydeligvis å holde tritt med konkurrentene i oppløsning og kom nylig med en ny modell. Den nye versjonen heter SP-560UZ og har i tillegg til ny sensor med 8MP også oppgradert elektronikk. SP-550UZ hadde skuffende dårlig fokus- og bilde til bilde hastighet så det mest interessante med SP-560 er ikke flere piksler, men om ny elektronikk har gjort kameraet raskere. Og selvfølgelig hvor bra SP-560UZ er i forhold til Panasonic og Fujifilm sine modeller.

Les hele testen her.

Fysisk

De tre kameranene har egentlig flere likheter enn forskjeller. Alle er laget vesentlig i plast, men gir likevel et veldig solid inntrykk. Utformingen er også svært lik selv om detaljer selvfølgelig er forskjellig. Alle har 2.5 tommers LCD-skjerm og elektronisk søker. Fujifilm og Olympus bruker standard AA-batterier mens Panasonic har valgt et oppladbart Li-Ion batteri.

I bruk

Alle kameraene tilbyr alt fra pek-og-klikk funksjonalitet hvor kameraet tenker for deg til full manuell kontroll. Det ser imidertid ut til at Olympus og Panasonic retter seg mer til entusiastene enn Fujifilm. For mens SP-560UZ og FZ18 tilbyr RAW-format og god kontroll over bildeparametre hvis du bruker JPG er S8000fd mer begrenset på dette området.

Bildekvalitet

Ingen klarer i dag å lage en perfekt 18x zoom, men Panasonic er et hakk nærmere enn Olympus og Fujifilm. FZ18 har mindre fortegning, bedre korreksjon av feilbrytning, bedre hjørneskarphet og gir høyere oppløsning enn konkurrentene. Det betyr nødvendigvis ikke at Fujifilm og Olympus gir dårlig bildekvalitet for i mange situasjoner vil forskjellen være liten, men det er ingen tvil om at FZ18 er vinneren på dette området.

Konklusjon

Fujifilm S8000fd

 


  - Skjerm og søker - Bildekvalitet ved høy ISO
  - Byggekvalitet - Mangler joystick eller ratt for styring av tid og blender
  - Zoomområde - Mangler RAW
  - Bildesstabilisator - Begrensede justeringsmuligheter for bildeparametere
  - Batterilevetid    

 

Olympus SP-560UZ

 


  - Skjerm og søker - Bildekvalitet ved høy ISO
  - Byggekvalitet - Brukergrensesnitt litt kronglete
  - Zoomområde - Mangler joystick eller ratt for styring av tid og blender
  - Bildesstabilisator - Litt tregere enn konkurrentene
  - RAW - xD-kort
  - Batterilevetid    

 

Panasonic FZ18

 


  - Skjerm og søker - Bildekvalitet ved høy ISO
  - Objektiv/Zoomområde    
  - Bildekvalitet ved lav ISO    
  - Hurtighet    
  - Bildesstabilisator    
  - RAW    
  - Brukervennlig    

 

Bildegallerier

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriene til S8000fd, SP-560UZ og FZ18.

 

Fujifilm FinePix S8000fd

Olympus SP-560UZ

Panasonic Lumix DMC-FZ18

Fujifilm FinePix S8000fd

Olympus SP-560UZ

Panasonic Lumix DMC-FZ18

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen