Flere og flere vil ha mobilt bredbånd, og operatørene kan slite med å ta unna trafikken. (Foto: Istockphoto / René Mansi)

Vi sprenger kapasiteten

Mobilt bredbånd krever enorm kapasitet, samtidig som brukermassen øker med 34 prosent hvert år. Dette betyr at antall PC-er med mobilt bredbånd i Europa vil øke fra 8,4 millioner i dag til 49 millioner i 2013.

I Sverige bruker de 500 000 brukerne av mobilt bredbånd like mye kapasitet som alle 10 millioner mobilbrukere i landet tilsammen, skriver Inside Telecom (link krever innlogging).

Samtidig skal hastighetene bare øke og øke. I dag har begge Norges Super-3G-nett en maksimal hastighet på 3,6 Mbps, og både Netcom og Telenor planlegger å øke til 7,2 Mbps. Samtidig planlegger Ice.net å øke hastigheten på sitt mobile bredbånd til 14,7 Mbps. Vi begynner altså å snakke om hastigheter som gjør at mobilt bredbånd kan erstatte vanlig fastmontert bredbånd.

For Ice.net er kanskje situasjonen spesielt vanskelig. Mens Telenor og Netcom har høy frekvens på sitt mobile bredbånd på 2100 Mhz, bruker Ice.net en frekvens på 450 MHz. Det fører til at signalene går over svært mye lengre avstander og at operatøren har mye bedre dekning, men det fører også til at flere brukere kan logge seg på samme basestasjon.

– Alle operatørene har et dilemma

Analytikerbyrået Berg Insight tror operatørene kommer til å slite kraftig med kapasiet i fremtiden.

– Alle leverandørene av mobilt bredbånd har et dilemma. På den ene side har de en ny og attraktiv tjeneste som gir høyere inntekter per bruker, men på den annen side vil tjenestens popularitet belaste mobilnettene til bristepunktet, sier Tobias Ryberg i analytikerbyrået Berg Insight til Inside Telecom.

Dersom trafikken øker til bristepunkter, kan hastigheten falle for alle kundene. Alternativet er å sette en grense for hvor mye hver kunde kan laste ned, eller øke prisen jo mer kunden laster ned.

Til nå har mobilnettene vært begrenset på den måten at hastighetene synker på steder der det er mye trafikk og kapasiteten ikke har vært høy nok.

Vil ikke ha begrensninger

Kundene, på sin side, vil selvsagt ha flat takst og ingen begrensning på hvor mye de kan bruke mobilt internett. Ryberg understreker også at kundene snart vil ønske å se på TV streamet i full HD-kvalitet. Hastigheten hver eneste kunde krever, øker altså like fullt.

Ifølge Ryberg må operatørene investere drastisk mer i kapasiteten for å møte etterspørselen.

(Kilder: Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen