Test

Vi ser på Yamaha Tenori-On

Yamaha Tenori-On har to forskjellige bruksområder. Dyrt leketøy for barn og voksne, eller et høyst avansert musikkinstrument for kommende Kraftwerk-plagiatører.

Mange muligheter
Det er ikke bare lett og oppsummere Tenori-On på en kort og forståelig måte for de som aldri har holdt spilleren i hendene, og det er definitivt et produkt helt uten om det vanlige. Tenori-On er en kombinasjon av en synth, et digitalt tegnebrett, en sequenser og en rytmeboks.

Ved første øyekast, ellers tastetrykk, virker musikkspilleren helt poengløs, men etterhvert som man lærer å kjenne maskinen, åpner det seg en verden av valgmiligheter og eksperimentelle måter å lage musikk på. Dette er definitivt ikke spilleren for alle, men hvis du sysler med elektronika i en eller annen form, har du funnet en ny lekekamerat.

256 taster
Selve spilleflaten på Tenori-On består av 16 ganger 16 knapper, satt inn i den kvadratiske rammen, så du har altså hele 256 forskjellige piano eller effektknapper. Første gang vi slo på spilleren skjønte vi ingenting, og ettersom vi har en iboende angst for bruksanvisninger, skulle det ta flere dager før vi hadde fullstendig oversikt over spillerens mangfold av muligheter.

Da vi først fikk grep om maskinen satt vi imidlertid tilbake med heftige elektronikalåter og et stort smil om munnen. Samboere og kollegaer delte imidlertid ikke den samme gleden, og repetetiv pling-plong-musikk kan faktisk drive folk til vanvidd. Det er herved bevist.


Eksperimentering med Tenori-On bør gjøres alene.

Skikkelig irriterende
Ved lemfeldig bruk, og gjerne i samarbeid med at du lar barna dine teste ut spilleren, blir det fort en oppvisning i kakafoni, i hittil ukjente proporsjoner. Det er forbausende hvor mye støy de små klarer å produsere, og uten kyndig veiledning kan man ende opp med å pulverisere hele Tenori-On, før man i det hele tatt har lært seg å bruke den riktig.

Utsagn hørt i redaksjonslokalet til Teknofil: "Slå av den maskinen eller plugg inn hodetelefoner", "Frode, nå er du faktisk utrolig irriterende", "Pleeeeeeeease!", "Nok nå", ja, du skjønner tegningen. Læreprosessen bør utføres alene.

Hvordan fungerer det egentlig?
Tenori-On består som sagt av 256 taster på selve hovedfeltet, mens du på hver side har fem funksjonsknapper, L1 og R1 og så videre. Samtidig har du også et eget scrollehjul for å styre de ytterligere menyene.

Hver enkelt av de 256 tastene representerer en tone, som også kan kombineres til harmonier. De 10 funksjonsknappene brukes til å endre lyder, hastighet, looplengde, oktavmodulering, og en rekke andre fininnstillinger av musikken din.

De 256 tastene står også for en helt egen lyd, som enkelt kan blas gjennom ved å holde inne L1-tasten. Du har med andre ord et rimelig stort utvalg av forhåndsprogrammerte lyder å velge i, samtidig som du kan laste inn egne.


Med noen dagers trening blir Tenori-On et ganske unikt musikkinstrument.

Store muligheter for personlig tilpasning
Selv om 256 forskjellige lydvalg kan høres ut som nok for de fleste, er det først når du benytter opplasting til SD-kortet, du virkelig kan sette ditt personlige preg på musikken din. Både midi-filer og vokalspor kan lastes inn, og dermed har du langt større muligheter for å faktisk lage seriøse låter.

Tenori-On har en standard minijack-utgang som gjør at du kan koble den til avspillingsutstyr etter eget ønske.

Begrenset bruksområde
Selv om Tenori-On er en ganske imponerende maskin i seg selv, er det utvilsomt mest for spesielt interesserte. Den fungerer ikke som et frittstående digitalt instrument på grunn av begrensningene i forhold til lengden på loopene, men kan utmerket fungere som en del av et større musikalsk komposium.

Men ikke forvent å kunne fremføre en fullverdig konsert utelukkende ved hjelp av en spiller. To eller tre kan kanskje gjøre susen, men da finnes det langt rimeligere PC eller Mac-alternativer.


Tenori-On blir nok for spesiell for de aller fleste.

Bra, men snevert.
Tenori-On er utvilsomt et produkt med enorme muligheter, og som inntar en spennende og ny vinkling til det å lage musikk. Det er stort potensiale for å lage mye morsom musikk, og når du lærer deg å bruke maskinen blir det gradvis mer og mer morsomt.

Problemet er imidlertid at bruksområdene er relativt begrenset. For å bruke dette som et nyttig instrument må det være en del av en større instrumentsamling, for eksempel en Mac, en sequenser eller en annen digital musikkilde.

Yamaha Tenori-On er på alle områder et spennende, bra og interessant produkt, men det blir likevel kun for spesielt interesserte.

Den relativt stive prisen på rundt 8.000 kroner gjør heller ikke spilleren til mer allemannseie. Tenori-On er i salg nå.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen