Vi raser mot mobil-paparazzier

Nordmenn liker dårlig å bli snikfotografert med mobilen, og vi liker heller ikke høylytt prat på offentlige steder. Mobiler som ringer på kino eller teater, samt telefonsamtaler på restaurant irriterer også. 

Det kommer frem i en ny undersøkelse foretatt av United Minds for NetCom/Telia Sonera, der de har spurt 1001 privatpersoner og 500 bedrifter om nordmenns uvaner når det gjelder mobilbruk.

– Det er nok av eksempler på at bruk av mobiltelefon er sjenerende, ubehagelig eller uønsket. Likevel ser vel de fleste av oss en del av denne bruken som mer uheldig eller uønsket enn annen type bruk, sier Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Dette er mobilsyndene

Høylydt mobilprat på bussen og snikfotografering uten lov er det som plager nordmenn mest, men det samme ble trukket frem i fjor. Årets undersøkelse konkluderer med at vi burde vise større hensyn for andre når vi bruker mobiltelefonen.Stiftelsen Elektronikkbransjen lister opp seks eksempler på typiske "mobilsyndere":

Bråkmakeren: Snakker alt for høyt i telefonen på bussen, har tastelyden på maks og spiller gjerne musikk over mobilens høyttaler i nærheten av andre.

Tenåringen: Synes det er artig å teste nye ringetoner i offentlighet. Vil også spille musikk så høyt som mulig gjennom billige ørepropper eller hodetelefoner som lekker lyd til omgivelsene.

Cyborgen: Har alltid håndfri hengende i øret, tar alltid telefonen uansett hva han ellers måtte holde på med. Kan finne på å svare på tekstmeldinger samtidig som du forteller en morsom historie.

Møteplageren: Setter mobilen i stillemodus, legger den på bordet og lar den vibrere i vei for hver innkomne tekstmelding og samtale. Må svare på alle e-poster og meldinger under møtet.

Tullingen: Tar telefonen og prater i vei, uansett om det er bryllup, teaterforestilling, konsert, foredrag eller begravelse. Vil alltid svare på tekstmeldinger i kinosalen. Forsøker å snakke i mobilen og bestille på kafé samtidig. Tekster mens han kjører bil.

Lovbryteren: Er bilfører og bruker mobiltelefonen til samtaler eller tekstmeldinger uten å ha håndfriutstyr. 

LES OGSÅ: Gjør iPhone til en fullblods GPS

Uansvarlig mobilbruk i bilen
Stiftelsen Elektronikkbransjen viser også til en undersøkelse foretatt av InFact for Chess der det kommer frem at 6 av 10 norske bilister snakker i telefonen uten handsfree eller sender SMS når de kjører. Kun 24 prosent av de spurte hevder å følge loven når det gjelder bruk av mobil i bilen. 

– Vi kan ikke ofte nok minne om at slik bruk er forbudt. For en bilfører er det kun tillatt å bruke mobiltelefon når samtalen kan foregå trådløst eller med bruk av håndfrisett. Dessuten skal mobiltelefonen være festet til en bilholder. Vent med å lese eller sende tekstmeldinger til bilen er trygt parkert, sier Andersen.

Dette irriterer vi oss mest over ved bruk av mobiltelefon:
1.    Høylytt prat på buss, tog, trikk og t-bane (72 prosent)
2.    Snikfotografering (66 prosent)
3.    Kjøre bil og snakke eller tekste i mobil (66 prosent)
4.    Teksting under kafébesøk (40 prosent)
5.    Svare i telefonen under kafébesøk (30 prosent)
6.    Foreldre som snakker i telefonen mens de er ute med barna (20 prosent)

Er du blant dem som skrur volumet på maks når du bruker musikkspilleren på mobilen? Foruten å plage medpassasjerer på buss og tog kan det være ekstremt skadelig for hørselen.

- Du vil få en 70-årings hørsel som 40-åring, advarer Hørselshemmede Landsforbunds Ungdom (HLFU).

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen