Test

Vi prøver digital filmleie

Tidligere i år lanserte Apple et nytt element i sin allerede ganske velfylte digitale butikk Itunes Music Store, nemlig filmleie. Ved å betale noen få dollar kunne brukerne laste ned ny og gammel film.

Filmene er så tilgjengelige i 30 dager, men så fort de startes må de sees ferdig i løpet av 24 timer. Deretter slettes filmen fra maskinen. Fordelen er selvsagt prisen, som ligger et godt stykke under hva det koster å kjøpe filmer via Itunes.

Vi er selvsagt store tilhengere av løsninger som gjør at vi kan holde oss mer inne i stua og slipper all mulig sosial kontakt med andre mennesker. Vi har derfor prøvekjørt løsningen i det siste, selv om tjenesten egentlig ikke er tilgjengelig for nordmenn. Det kan vi imidlertid komme oss rundt.

Her kan du lese hvordan du selv kan leie film hos Itunes.

Skuffende innhold
Først og fremst må brukervennligheten fremheves. Dette er jo et kjent element i Itunes-programmet, som er tilgjengelig både for PC og Mac. Nedlasting og kjøp av innhold, uavhengig av om det er musikk, film, podcast eller TV-serier er uhyre enkelt. For så fort du er registrert hos Apple er det som regel bare størrelsen på bankkontoen som setter grenser for innholdet du kan laste ned.

Innholdet er imidlertid ikke like imponerende som vi kanskje trodde. Under den store Apple-konferansen Macworld i januar gikk nemlig Apple høyt ut med sin nye leietjeneste:

Itunes Movie Rentals ble lansert i dag, og vil ha mer enn 1.000 titler tilgjengelig ved enden av februar. Dette inkluderer over 100 titler i super HD-video med 5.1 Dolby Digital surroundlyd som brukerne kan laste ned direkte til sin widescreen-TV via Apple TV.

Nå som februar er over viser det seg imidlertid at Apple er langt unna målet sitt. For det amerikanske magasinet Macworld har tatt en grundig gjennomgang av filmtilbudet på Itunes. Den 29. februar var det 91 HD-titler tilgjengelig. Alle disse har imidlertid ikke 5.1 Dolby Digital surroundlyd.Tilbudet av filmer i vanlig kvalitet ligger Apple enda dårligere an i forhold til målet. Et raskt søk viser at det finnes 378 filmer tilgjengelig for leie. Dette er langt unna Apples mål om 1.000 tilgjengelig leietitler. Allikevel finner vi flere titler som vi har lyst til å se, med muligheten til å se korte klipp av filmene før vi bestemmer oss for å leie. Noen få klikk og litt i overkant av ti dollar senere er tre filmer på vei ned.

Noen mangler
Allerede etter noen få minutters nedlasting kan vi begynne å se på filmene vi har lastet ned. Filmene lastes nemlig ned i bakgrunnen mens vi begynner selve tittingen. Filmene vises i Itunes på samme måte som andre videoklipp, som video-podcasts og filmtrailere. Brukergrensesnittet er nesten i overkant enkelt. Bortsett fra pause, spoling og volumkontroll er det lite du har kontroll over. Det er både en fordel og en ulempe. Fordelen er selvsagt at det er veldig enkelt å ta dette i bruk. Ulempen er at det er få valgmuligheter. Du har blant annet ikke muligheten til å hoppe mellom kapitler, som på en vanlig DVD.

Det er heller ikke mulig å sette på undertekst på filmene vi har lastet ned, men det har selvsagt noe å gjøre med at dette er filmer beregnet på det amerikanske markedet. For de som har hørselsproblemer vil imidlertid dette være et meget sterkt ankepunkt.

Når det gjelder selve avspillingen er det vanskelig å bomme. Itunes viser hele tiden frem advarsler som viser hvor lenge du har igjen før de enkelte filmene blir slettet fra biblioteket ditt. Når du har satt i gang en film er det mulig å spille den av så mange ganger du vil i løpet av de neste 24 timene. Starter du filmen i det siste minuttet av 24-timers perioden er det mulig å se hele filmen før den eventuelt slettes. Avslutter du før du har sett ferdig vil Itunes huske hvor langt du var kommet neste gang du setter i gang.Vi kunne ønske at det var en mulighet til å legge på et døgn eller to ekstra leietid for en mindre sum, siden det ikke alltid er mulig å komme seg gjennom en film på 24 timer. Da er du imidlertid nødt til å leie hele filmen på nytt igjen til standardprisen på 3,99 dollar.

Kvaliteten er akseptabel, selv om det ikke akkurat kan kalles DVD-kvalitet. Hadde vi brukt Apple TV kunne vi ha lastet ned HD-titlene som er tilgjengelig også, men dette er av en eller annen merkelig grunn ikke mulig via vanlige datamaskiner. Dette er også et sterkt ankepunkt for de som er opptatt av bildekvalitet. Vi ser ingen tungtveiende grunner til at Apple har valgt å fjerne HD-støtten på Mac og PC.

Trussel for videobutikken
Selv om vi har fremhevet brukervennligheten i systemet har utvilsomt Itunes Movie Rentals noen mangler som vi håper blir fikset etter hvert. Kapitler, undertekster og bedre bildekvalitet er de absolutt viktigste elementene i så måte.

Selve filmopplevelsen er det imidlertid ikke noe å si på. Prisen på filmene er gunstig, avspilling mens filmen lastes ned, og komforten ved å bla i filmtitler og se trailere gjør dette til en løsning som langt overgår videobutikken på hjørnet. Vi har stor tro på dette og gleder oss til vi får det samme tilbudet i Norge. Det gjør nok ikke den nevnte videobutikken på hjørnet.

Vil du teste tjenesten selv? Her kan du lese hvordan norske brukere kan leie film hos Itunes.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen