Vi prøvekjører Huaweis nye flaggskip

En helstøpt Android 2.2-mobil med stor skjerm og gode egenskaper til lav pris? Ingen ting ville gledet oss mer. Derfor var det med en viss spenning vi la ut på prøvetur med Huaweis U8800.

Vi har sett at veiledende pris på U8800 er 2699 kroner, og hadde fryktet at den lave prisen skulle gå ut over byggekvalitet eller funksjonalitet. Men Huawei U8800 ser slett ikke ille ut. Sett rett forfra er den sågar nokså pen, med avrundet topp og bunn, og uten en eneste fysisk tast. Skjermen er større enn på andre rimelige Android-mobiler, og prosessoren er den samme som sitter i den mer eksklusive tastaturmobilen HTC Desire Z.

Metallramme
På høyre side har telefonen en volumtast, mens det på toppen sitter en bryter for å slå mobilen av og på. Denne brukes også for å tenne eller slukke skjermen. Rundt hele fronten ligger en mørk metallramme som gir telefonen et solid inntrykk, noe som svekkes litt når vi snur mobiltelefonen opp ned og ser på baksiden. Nesten hele baksiden er dekket av et plastlokk med en overflate som suger til seg fingermerker.

Helt øverst på baksiden sitter kameraobjektivet, med en liten diodelampe ved siden av. Små tall og bokstaver forteller oss at telefonen tar bilder med 5 megapiksler oppløsning.Telefonen er ikke noen tjukkas, men den er heller ikke så tynn som de aller slankeste modellene. Totalinntrykket er likevel at telefonen virker godt sammensatt. Du kan klemme og vri så mye du vil, uten at chassiset gir fra seg en lyd.

Vi plasserer det medfølgende batteriet i telefonen og skrur på. Som på andre mobiler med Android kommer vi først til en konfigureringsside der vi må legge inn brukernavn og passord for vår Google-konto, og eventuelt andre kontoer vi ønsker å holde oppdatert. Vi merker oss at vi kan legge til både RoadSync og Exchange, og må medgi at vi ikke umiddelbart ser hensikten med en egen RoadSync-applikasjon, når vi allikevel kan bruke Active Sync mot Exchange Server på U8800. Men dette får vi finne ut av senere, når telefonen skal testes for alvor.

Trøbbel
Etter å ha lagt inn informasjonen som skal til, går vi til startsiden. Like etter velger telefonen å fryse, og vi kommer ingen vei. Etter noen sekunder slår telefonen seg av. Vi blir unektelig litt bekymret når telefonen velger å oppføre seg på denne måten, og når vi litt senere opplever at den henger seg opp og slår seg av for andre gang på under en halvtime, ja da får vi mistanke om at det kan være noe alvorlig på ferde.

Men i løpet av det neste døgnet brukte vi U8800 mye, uten å merke noe mer til disse uvanene.Bra skjerm
La det være sagt med det samme – skjermen er ikke Super-duper-AMOLED-crystalclear-bright-white-true-black. Men den er god, og har høy oppløsning (480x800 punkter). Det holder for oss.

Skjermen reagerer presist på berøring, og overflaten er herdet så den skal tåle en tilværelse i bukselomma. Vårt forsøk på å ripe den opp med enden av en brukket binders var forgjeves – ikke en skramme var å se etter øvelsen.Ryddig
Under glasset ligger skjermen, der ikonene lyser klart og tydelig mot oss. Brukergrensesnittet rent, med en hovedstartskjerm og to “ekstraskjermer” på hver side. Her kan du enkelt plassere Widgets, snarveier og ikoner, slik du kan gjøre på alle Android-mobiler. Men du kan ikke legge til ekstra startskjermer, om du vil ha mer plass til dine egne favorittapplikasjoner.

Nederst på startskjermen er det tre snarveier – telefon, meny og Internett. Trykker du på "meny", så kommer du til oversikten over alle applikasjonene i telefonen. Disse er plassert i rader med fire ikoner i bredden. Fire rader er tilgjengelige på menyskjermen, men du kan se radene under og over de fire, plassert som om de ligger bakover i dybden. Du sveiper skjermbildet opp eller ned for å komme til resten av ikonene. Det hele er ganske stilig, og vi er lettere imponert over hvor raskt og elegant animasjonene glir. Antakelig ville telefonen vært ennå et hakk raskere i reaksjonen om animasjonene var skrudd av, men det får vi teste senere.Ææææ?
Tastaturet på telefonen er i utgangspunktet TouchPal, det samme som vi har sett på en del andre modeller. Det har en eneste norsk bokstav, og det er "Æ". Du kan velge et mye bedre skandinavisk tastatur, og vi lurer litt på hvorfor dette ikke er satt som standard. Bruksanvisningen for TouchPal ligger på nett, men når vi prøver å åpne den fra telefonen får vi beskjed om at siden ikke kan lastes. 

For den som foretrekker et såkalt T9-tastatur, så kan du enkelt bytte til dette. Den eneste haken ved dette er at T9-tastaturet ikke har norsk språk. 

Underholdning
Huawei U8800 er en underholdende maskin å bruke. Du kan se film på den, eller du kan spille musikk. Musikkspilleren er av den enkle sorten uten equalizer, men lyden er slett ikke så ille. I alle fall ikke om du bruker et bedre headsett enn de greiene som følger med.

Her finnes også demoversjoner av en rekke spill, og du kan selvsagt laste ned og spille gratistitler som Angry Birds, Tetris og noen tusen andre. Men FM-radio savner vi.
 


Vi kommer tilbake med en mer omfattende test av Huawei U8800, men kan allerede røpe at det virker lovende. Telefonen er utvilsomt den beste Android-mobilen fra Huawei så langt, og listen med spesifikasjoner kombinert med førsteinntrykket gjør at telefonen seiler opp som en favoritt i den øvre middelklassen. Så får vi se hvor langt det holder når den tunge testingen tar til.Her er de viktigste spesifikasjonene:
 • Android 2.2
 • 3,8 tommer skjerm
 • 5 megapiksler kamera
 • Videoopptak i HD oppløsning (720p)
 • Nettleser med støtte for Flash
 • Super 3G
 • Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • USB 2.0
 • Bluetooth 2.1 med A2DP
 • 3,5 mm stereoøreplugger
 • GPS/AGPS
 • G-sensor
 • Lysmåler
 • 512 MB RAM + 4 GB lagringsminne
 • Støtte for minnekort opp til 32 GB

Sjekk prisen på Huawei U8800 i vårt prissøk


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen