TEST: Vi har testet Netcoms musikkbuffé
Test

Vi har testet Netcoms musikkbuffé

Netcom Music Player

Fastprisabonnement på musikknedlasting.

Musikkformat:
AAC+ med SDC-DRM, 64 kbps
Begrensning:
2 mobiltelefoner, 3 PC-er. Kan kun spilles av med aktivt abonnement.
Pris:
99 kroner pr mnd
Støttede telefoner:
S60 3rd ed, Java, Windows Mobile
Fullstendig liste over telefoner » Mer informasjon på Netcom.no »

Avspilleren på PC-en er funksjonsrik.
Avspilleren på PC-en er funksjonsrik.
Hovedmenyen til Music Player er enkel.
Hovedmenyen til Music Player er enkel.
Vi testet programmet på Nokia E71, Sony Ericsson G502 og Nokia 6210.
Vi testet programmet på Nokia E71, Sony Ericsson G502 og Nokia 6210.

Netcom lanserte i forrige uke en ny tjeneste som lar deg laste ned så mye musikk du vil mot at du betaler 99 kroner i måneden. Tjenesten Music Player høres ut som et forlokkende tilbud, siden du slipper å betale for hver eneste sang du laster ned.

Tjenesten består av et program til mobiltelefonen din, og en avspiller til PC-en. Det minner litt om den populære musikktjenesten Spotify, med unntak av at du faktisk laster musikkfiler ned til avspilleren med Netcoms løsning.

Betaler du de 99 kronene Netcom krever får du anledning til å laste ned så mye musikk du orker. Men musikken kan kun spilles av så lenge du har et aktivt abonnement. Sier du det opp vil du ikke lenger kunne spille av musikken du har lastet ned.

Du har også mulighet til å kjøpe enkeltspor eller album. De sangene og albumene du kjøper, mister du ikke når du sier opp abonnementet. Disse må du betale stykkpris for i tillegg.

Last ned til PC-en

På PC-avspilleren søker du i Netcoms musikkbutikk og laster ned enkeltspor eller album. Disse lastes ned til PC-en din, og du kan spille dem av så lenge abonnementet ditt er aktivt. Du trenger altså ikke å være koblet til internett for å spille av sangene i ettertid, slik som med Spotify.

Avspilleren er videre en fullblods mediaspiller med mulighet for å spille all musikken du har på PC-en din, brenning av CD-er, tilkobling av MP3-spillere og mobiler, og overføring av musikk til andre enheter.

Når du skal søke etter musikk kobles du opp til Netcoms musikkbutikks nettsider, som vises inni selve avspilleren. Dette gjør at søk ikke fungerer like sømløst som i Spotify, men du har til gjengjeld mer avanserte søkemuligheter.

PC-løsningen byr på lite nytt i forhold til for eksempel Itunes, så det er ikke den vi skal konsentrere oss om i denne testen. Mobilavspilleren er langt mer interessant.

Egen mobilavspiller

Netcom har valgt en løsning som forutsetter at du installerer egen programvare på telefonen din. Netcom Music Player fungerer som en vanlig musikkspiller på telefonen, og lar deg spille av musikk du allerede har lagret på minnekortet, og musikk du laster ned gjennom Netcoms musikkbutikk.

Låtene du laster ned med musikkabonnementet kan kun spilles av i Netcoms musikkspiller. Dette er en ganske heftig begrensning siden du da ikke kan bruke telefonens innebygde avspiller.

Vi hadde egentlig tenkt til å slakte løsningen så det sang etter. For Netcom Music Player fungerte skikkelig dårlig på vår Nokia-telefon. Vi testet opprinnelig programmet i Symbian-versjon på en Nokia E71, og vi opplevde at programmet har en lang rekke mangler og bugs. Det krasjet stadig vekk.

Men da vi testet programmet i Java-versjon på en Sony Ericsson G502 og i Symbian-versjon på Nokia 6210 var opplevelsen en ganske annen. Riktig nok låste Music Player seg innimellom på 6210. Og programmet har irritasjonsmomenter selv når det ikke tryner.

For det første kan du kun koble deg til musikkbutikken via mobilt internett. Du kan altså ikke laste ned musikk over Wi-fi. Dette gjør at det går tregt å laste ned musikk der det ikke er 3G-dekning, og det er i praksis umulig å bruke tjenesten mens du er i utlandet.

Tungvint nedlasting

Du må søke i Netcoms nettbutikk når du skal laste ned musikk.
Du må søke i Netcoms nettbutikk når du skal laste ned musikk.

For det andre er nettbutikken egentlig ikke integrert direkte i programmet. Når du skal hente ned låter åpner programmet bare nettleseren på telefonen. Her tvinges du til å se en startside med populære låter, og du må bla deg ned på siden og skrive inn det du leter etter i et søkefelt, og deretter trykke "søk". Deretter skal resultatlisten lastes inn. Det tar rett og slett litt mye tid.

Vi hadde foretrukket at søk og nedlasting var en del av selve programmet. Da kunne du heller fått opp lister over treff og bladd i disse direkte. Det hadde vært mye mer intuitivt.

Ikke mulig å laste album

Videre er det ikke mulig å laste ned hele album. Du må laste ned en og en sang. Det er kanskje greit om du bare vil høre en sang. Vil du høre et album har du et sabla strev med å hente alle sangene.

Her er det noen forskjeller på Symbian-versjonen og Java-versjonen.

Selve nedlastingsoperasjonen skjer i avspilleren. Du kan høre sangen mens den lastes ned.
Selve nedlastingsoperasjonen skjer i avspilleren. Du kan høre sangen mens den lastes ned.
Du kan ikke hente ned hele album på en enkel måte.
Du kan ikke hente ned hele album på en enkel måte.

Symbian-versjonen lar deg hente en og en sang, avbryte nedlastingen og så fortsette å laste den ned senere. Gjør du dette med alle sangene i et album kan du siden gå inn i listen over sanger du har lastet ned og laste ned resten. Dette er den mest praktiske måten å hente et helt album.

Java-versjonen lar deg for så vidt gjøre det samme, men du må hente ned sangen helt på nytt når du skal laste ned resten.

Hvorfor Netcom ikke har lagt til en funksjon som lar deg hente hele albumet er et mysterium for oss. Det er nemlig altfor tungvint slik det er nå. Regn med å bruke opp mot ti minutter om du skal ha et helt album.

Dette ville vært enklere om det var mulig å legge sanger du ville laste ned i en slags kø, slik at sangene kom inn på telefonen en etter en. Men du må altså forholde deg til enkeltnedlastinger.

Litt for tungvint

Men så er det vel kanskje også slik at de som laster ned musikk til mobilen gjerne bare laster ned en og en sang. Likevel tror vi at bruksmønsteret vil være annerledes når du kan laste ned så mye du vil uten å betale stykkpris. Derfor syns vi det blir litt for tungvint. Å hente et album er nemlig virkelig en prøvelse for tålmodigheten.

Stopper musikken når du åpner butikken

Hvor upraktisk det er å hente musikk kommer an på hvilken telefon du har. På Symbian-versjonen stopper nemlig musikken når du åpner nettbutikken. Å høre på musikk samtidig som du utforsker musikkutvalget i butikken lar seg derfor ikke gjøre.

Å laste ned låter blir derfor et skikkelig irritasjonsmoment. Hvorfor kan vi ikke få laste ned mer musikk mens vi hører på musikk fra før?

Java-versjonen på Sony Ericsson-telefonen har heldigvis ikke denne begrensningen. Du kan laste ned nye låter mens du hører på musikk, og disse legger seg pent og pyntelig i spillelisten. Dette fungerer bra.

Laber musikkspiller

Det er ingen musikkbibliotek på Symbian-versjonen.
Det er ingen musikkbibliotek på Symbian-versjonen.
Java-versjonen har et enkelt musikkbibliotek.
Java-versjonen har et enkelt musikkbibliotek.

Irritasjonsmomentene går nok an å leve med. Vi syns det er vanskeligere å svelge at Netcom Music Player, som du er bundet til å bruke på mobilen, er en rimelig dårlig musikkspiller.

Det mangler et skikkelig musikkbibliotek i avspillerprogrammet. Det er stort sett begrenset til spor og artist.

På Symbian-versjonen er det enda tynnere. Her har du kun mulighet til å vise en liste over alle sangene dine, eller å søke etter spor- eller filnavn. Du kan for eksempel ikke søke etter album. Har du mye musikk blir det fort ei salig smørje ut av oversikten i Netcom Music Player på Symbian-telefoner.

Ingen av versjonene av programmet har lydutjevnerfunksjon (equalizer). Du står dermed uten mulighet til for eksempel å skru opp bassen eller gjøre andre innstillinger på lyden. Syns du lyden er for flat kan du rett og slett ikke gjøre noe med det.

Selve avspilleren kan best beskrives som MP3-spilleren du ville forvente å finne i en billigtelefon.

Lav lydkvalitet

Lydkvaliteten på sangene du laster ned fra Netcoms musikkbutikk er jevnt over grei, men audiofile vil rynke kraftig på nesa. Bithastigheten på filene er 64 kbps i formatet AAC+. Kvaliteten er helt klart bedre enn MP3-format med samme bithastighet, så det er ikke krise.

Da vi spilte av musikk på Nokia E71 og Nokia 6210 var det plagsom skurring i bassen. Dette problemet hadde vi ikke da vi spilte den samme musikken i den innebygde musikkspilleren.

Musikkavspilleren kan vise albumomslag.
Musikkavspilleren kan vise albumomslag.

På Java-versjonen til G502 var det ikke problemer med skurrete bass.

Begge versjonene av programmet er trege. Det blir rett og slett en god del venting når du skal åpne musikkbutikken, bla i menyene og hoppe mellom funksjoner.

Lunkne

Alt i alt er vi litt lunkne til musikktilbudet til Netcom. Joda, du får laste ned så mye musikk du vil for 99 kroner i måneden. Men når programmet er litt tungvint i bruk og generelt har få funksjoner klarer vi ikke helt å la oss rive med.

Å måtte forholde seg til en egen musikkspiller for å spille av musikken er også tungvint, siden du da må ha programmet åpent for å skifte spor. Programmet er generelt såpass tregt og funksjonsfattig i forhold til de fleste innebygde musikkspillere at det i lengden er litt for plagsomt å bruke det.

Så hva er det egentlig vi liker med Netcom Music?

Du kan synkronisere PC-avspilleren med mobilen.
Du kan synkronisere PC-avspilleren med mobilen.

Det noen ting vi syns er bra. For det første kan du synkronisere musikken du har lastet ned til mobilen med musikken du har lastet ned til PC-en. Dette gjør du med en USB-kabel.

Så lenge du sørger for å gjøre dette med jevne mellomrom vil du altså slippe å forholde deg til to separate musikkbibliotek. Laster du ned et album på PC-en slipper du å rote med å laste ned en og en sang på mobilen.

Vi liker også at Netcom i det hele tatt åpner for en slik abonnementsløsning. 99 kroner i måneden er strengt tatt ikke så mye penger, og er det samme som full tilgang til Spotify koster. I motsetning til Spotify lastes musikken ned til mobilen eller PC-en, slik at du kan spille den av uten å være koblet til nett.

Dessuten har Netcom et rimelig omfattende bibliotek å plukke musikk fra.

Selv om dette er en abonnementstjeneste, og du ikke har mulighet til å høre musikken du har lastet ned uten et aktivt abonnement, syns vi det er fint at Netcom har gjort det mulig å spille av de samme låtene på inntil to mobiltelefoner og tre PC-er såfremt du laster ned programvaren til disse. Når abonnementet avsluttes mister du ikke musikkfilene, så om du bestemmer deg for å fortsette abonnementet senere får du igjen tilgang til musikken.

At datatrafikk er inkludert i musikktjenesten er også en fordel, da du slipper å betale noe ekstra utover de 99 kronene i måneden.

Konklusjon

Til tross for at det er enkelte ting vi liker med tjenesten kommer det neppe som et sjokk at vi alt i alt kan styre begeistringen vår. At du er nødt til å bruke Netcoms egen avspiller, og at denne på toppen av det hele er en dårlig erstatning for den innebygde, er virkelig en massiv ulempe.

Netcom Music Player er tungvint å bruke og mangler en hel masse funksjoner vi forventer å finne på selv billige MP3-spillere og musikktelefoner i dag.

Å laste ned så mye musikk du vil er vel og bra, men at det ikke er tilrettelagt for nedlasting av flere enn en og en sang til mobilen, at det tar tid å søke i musikkbutikken og at spilleren generelt er litt tungvint å bruke trekker kraftig ned.

Riktignok kan du bruke PC-programmet for å hente musikk og overføre til mobilen, så dette veier litt opp. Men noe av hensikten trodde vi var å ha store mengder musikk tilgjengelig på farta.

Gamlemåten er fortsatt best

Telenors musikkbutikk har all musikken DRM-fri.
Telenors musikkbutikk har all musikken DRM-fri.

Faktisk er det fortsatt enklere og bedre å laste ned musikk fra operatørenes musikkbutikker på vanlig måte. Da får du bedre kvalitet på musikkfilene. Disse kan også lastes ned rett til PC-en din, og da i enda høyere kvalitet enn på mobilen.

Den kanskje største fordelen er at du slipper å bruke spesiell programvare for å laste ned og lytte til musikken. Handler du fra operatørenes musikkbutikker bruker du nettleseren på mobilen eller PC-en for å hente sangene. Når du skal spille dem av på telefonen din bruker du den innebygde musikkspilleren.

Den største ulempen med å velge musikk fra disse butikkene er at du betaler en stykkpris for hver sang. De koster mellom 5 og 12 kroner stykket. Da er det faktisk en fordel å benytte seg av Apples Itunes-butikk, hvor sanger koster 8 kroner stykket.

Itunes er fortsatt et bra tilbud, spesielt nå som musikken er uten DRM.
Itunes er fortsatt et bra tilbud, spesielt nå som musikken er uten DRM.

Ulempen med Itunes er at du må bruke spesiell programvare på PC-en for å handle musikk derfra, og at du ikke kan laste ned musikk fra Itunes rett til mobiltelefonen, med unntak av Iphone. Til gjengjeld er all musikk uten kopibeskyttelse.

En del av musikken i Netcoms musikkbutikk har kopibeskyttelse. Det betyr at du bare kan spille av musikken på et visst antall datamaskiner, mobiltelefoner og MP3-spillere. Dette er en stor ulempe for Netcoms butikk. Til gjengjeld koster musikken som leveres med kopibeskyttelse mindre penger, gjerne fem kroner per sang.

Sammenlignet med alternativene er altså Netcoms spis-så-mye-du-vil-løsning ganske midt på treet. At du får laste ned så mye musikk du ønsker er greit, men at du må opprettholde et abonnement er en ulempe.

At musikken er DRM-beskyttet er litt for bakvendt syns vi. Da betaler vi heller ekstra for å kjøpe musikken til odel og eie, og bruker Spotify når vi hører på musikk på PC-en.

Det spørs om ikke Netcom har inngått litt vel mange kompromisser med platebransjen.

Har du et Netcom-abonnement er det gratis å prøve Music Player. Den første måneden spanderer operatøren, så om du blir like lite imponert som oss slipper du i alle fall å betale.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen