Vi har sett Microsofts superbord
Teknofil

Vi har sett Microsofts superbord

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Microsoft Surface er bordet vi gleder oss til å se komme i butikker, restauranter og andre steder. Microsoft Norge har allerede en modell på plass og vi tok turen opp for å beskue vidunderet.

Her er Microsoft Surface
Først gang vi hørte om Microsoft Surface var på CES-messen i 2008 da microsoft hadde en modell på plass. Vi forstod fort at dette kunne bli et svært interessert produkt. Når vi da hørte at Microsoft har en utgave på sitt norske kontor tok vi med glede turen opp for å få en presentasjon av bordet og prøve det selv. Her kan du selv se videoreportasje fra besøket:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se informasjon om din mobil
Microsoft Surface er skapt med en grunntanke om å ha et bord med enkel brukervennlighet samt en så og si endeløs rekke av muligheter. Ved bruk av hendene kan du bruke bordet til både lek og for å finne frem informasjon. En applikasjon med kart i bordet vil for eksempel enkelt kunne hjelpe deg å finne frem om du er på ukjente steder. Samtidig kan du via såkalt RFID, radioidentifikasjon også få bordet til å gjenkjenne forskjellige typer produkter. Om du har en slik brikke på en vinflaske kan du få opp informasjon om vinens opphav, mat den passer til og for eksempel pris om du plasserer flasken på bordet.

- Bordet er et utviklingsverktøy hvor du kan legge til de funksjonene og programmene du kan komme på. AT&T i USA har det i sine mobilbutikker. Kunder som plasserer mobilen sin på bordet kan få informasjon om mobilen sin og forbruket sitt. Om du vil ha en ny mobil kan du legge to mobiler på bordet og få opp informasjon om begge, forklarer Toni Fadnes, leder for Microsofts forbrukersatsing i Norge, til Teknofil.


Både for lek og alvor
Han kan også fortelle at ved barer i Las Vegas benyttes bordet noe annerledes. Her benyttes bordet som et slags "flørtebord". Besøkende kan legge inn informasjon om seg selv og hva de ser etter ved en partner. Om det dukker opp en match i lokalet vil du få beskjed og du kan så chatte med den utvalgte eller også rett og slett ta turen over til dennes bord.

- Det er også programmer som er utviklet for bevegelseshemmede som har problemer med å bruke mus og tastatur når de bruker datamaskiner. Her er det altså funksjoner som svinger fra det helt seriøse til mer for forlystelsens skyld, forklarer Fadnes.


Et av de aspektene som har blitt satt mye fokus på med bordene er muligheten til å plassere et kamera, en MP3-spiller og mobil på bordet. Du kan så dra bilder, film og musikk ut av enhetene og beskue disse via bordet og dele dem med andres enheter. Microsoft Norge har dessverre ikke noen kompatible produkter på lager for å kunne vise dette, men denne formen for deling er helt klart et viktig aspekt ved bordet.

Kommer på plass i Norge
Per i dag er det ingen butikker eller tjenester i Norge som har bordet ute, men hotellkjeden Choise annonserte forrige uke at de vil plassere ut slike bord ved flere av sine hoteller. Her vil da besøkende kunne finne attraksjoner i nærheten og bestille bord i restauranten. De kan også se bilder av hotellenes forskjellige rom og slik enkelt se om det lønner seg å oppgradere. Dermed kommer bordene i bruk for første gang kommersielt i Norge. Men Microsoft ser gjerne at flere tar bordet i bruk.

- TV-kanalen MSNBC i USA brukte bordet ved sin valgkampdekning. Kanskje dette er en ide for norske TV-kanaler til høstens valg, foreslår Fadnes.


Aktuelt for norske hjem
Foreløpig er bordet for dyrt til at vanlige forbrukere vil kjøpe de og sette det opp i sitt hjem. Men Microsoft mener at bordet absolutt har en plass i norske hjem. Foruten at det er en avansert maskin, så vil det fungere ypperlig også som et stuebord mener Fadnes, og mulighetene for bruk er store også innenfor hjemmets fire vegger. I tilleg vil designet utvikles slik at bordet kommer i forskjellige størrelser og utgaver. Noen for vegg, andre for gulv.


Selv en treåring kan bruke Surface
Microsoft selv er svært spente på hva bordet vil brukes til. Selv har de kun kommet med noen ideer, men ser samtidig at utviklingsteam hos andre bedrifter stadig tilfører nye programmer.

- Surface er et utviklingsbord med noen applikasjoner på plass. Samtidig ser vi at det kommer stadig nye. Noe av det viktigste er brukervennligheten hvor du styrer det hele med bruk av hendene. Min datter på tre har problemer med å forstå konseptet med en datamus. Dette bordet derimot forstår hun hvordan hun kan bruke med en gang, sier informasjonsansvarlig Erik Lae Solberg hos Microsoft Norge til slutt.


Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen