Vi har sett fremtiden

Consumer Electronics Show bød på mye av det samme gamle i år. Mange flatskjermer, enda flere bærevesker til mobiltelefoner og ikke minst en hel masse iPod-tilbehør. Riktignok var det noen småting som klarte å pirre vår interesse litt ekstra, og ingenting mer enn Surface-bordet til Microsoft.

Dette må helt klart ha vært et av de heteste produktene på forbrukerelektronikkmessen som gikk av stabelen i Las Vegas tidligere denne måneden. Nå er ikke bordet noen nyhet i seg selv. Det har vært kjent i dataverdenen siden mai i fjor, men dette var endelig stedet hvor folk flest kunne få se det i levende live. Vi kan bekrefte at bordet er like utrolig som det ser ut.

Les også:

- Norge best på Home Server
- Disse bare må du ha
- Sniktitt på CES’ kuleste produkter

Har de knekt koden?

Før har det nærmest vært en kjensgjerning at det kun er Apple som kan brukergrensesnitt. Hver versjon av Mac OS X har vært en demonstrasjon i intuitive og lekre grensesnitt. Rivalen Microsoft har derimot sittet i sitt hovedkvarter og klødd seg i hodet. Deres versjoner av Windows har ikke vært i nærheten, selv om de unektelig har blitt bedre etter hvert. Nå ser det imidlertid ut til at de har knekt koden.

For Surface-bordet er grafisk nydelig, samtidig som det er intuitivt. I praksis er det riktignok bare en helt vanlig PC med operativsystemet Windows Vista, koblet til fem kameraer og en projektor. Mens skjermbildet blir vist på et 30-tommers klart akryldekke leser kameraene av opptil 52 samtidige fingerbevegelser. Kameraene kan også kjenne igjen objekter som settes på bordet. Nøkkelen til den flotte brukeropplevelsen er imidlertid grensesnittet som ligger over Vista.

Kommer i løpet av våren

For Microsoft har laget en rekke demoapplikasjoner som viser hvordan bordet kan brukes. Surface er nemlig ikke i reell bruk noe sted enda. En lang rekke samarbeidspartnere sitter riktignok og lager egne applikasjoner til bordet, og de første eksemplarene er ment å dukke opp i løpet av våren.

- De første bordene vil dukke opp i kommersiell sammenheng i løpet av våren, forteller Microsoft-representanten til Teknofil.no.

Det er nok i så måte viktig at det synker litt i pris, for selv om en pris på mellom 5 000 dollar (27 559 kroner) og 10 000 dollar (55 118 kroner) ikke er helt hårreisende, er det fremdeles for mye for de aller fleste. Nå er vel også dette grunnen til at vi må vente et par år på å få dette hjemme.

- Om et par år vil vi se versjoner av dette bordet i hjem rundt om i verden. Da har det blitt billig nok til å bli tatt i bruk av folk flest, forteller han videreMange bruksområder

Demoapplikasjonene fra Microsoft viser imidlertid godt hvordan bordet kan brukes. Tenk deg for eksempel at du går en tur innom butikken til Telenor. Du putter mobilen på bordet og kan øyeblikkelig velge nytt abonnement, og du ser enkelt hvor mye du kan spare ut fra de forskjellige alternativene. Du kan også kjøpe ekstra innhold. Ringetoner og musikk kan blant annet dras rett over i mobilen.På restaurant er det mulig å finne mat og drikke vin ved enkel navigering, samtidig som bordet tar hensyn til dine preferanser. Liker du rødvin eller hvitvin? Tørr eller halvtørr? Hvilken rett passer best til vinen du har bestilt? Eller hvilken vin passer best til indrefileten du har valgt? Så fort du har funnet det du vil ha blir bestillingen sendt inn til kjøkkenet.Microsoft har ikke overraskende også sett på hvordan dette kan brukes på kasino. Dette er spesielt viktig i Las Vegas. Legg bonuskortet på bordet så dukker det opp et skrapelodd. Tre like symboler gir deg ekstra bonuspoeng, som overføres trådløst til kortet. Bestill billetter til Elton John-konsert på kvelden. Poeng blir trukket fra og billetten overført til kortet. Alt går utrolig raskt og enkelt.Strømlinjeformet demo

Vi må allikevel innrømme at vi var litt skeptiske under demonstrasjonen. At Microsoft har brukt utallige timer for å sikre at bordet viste seg fra sin beste side under CES er vel en selvfølge. Vi mistenkte vel også at demonstrasjonen var strømlinjeformet og lite åpen for improvisasjon.Microsoft klarte imidlertid å overbevise oss. Da vi gikk gjennom fotogalleriet på testbordet gjorde vi alle de tingene som har gjort iPhone så populær. Vi dro frem bilder, forstørret, forminsket, snurret og fjernet. Alt ved noen enkle fingerbevegelser. Da representanten fra Microsoft dro frem kameraet sitt, tok et bilde av oss og satt kameraet på bordet fikk vi se hvor imponerende Surface-bordet kan være. Sekundet etter var bildet overført trådløst og vi så oss selv på bordet. Bildet kunne selvsagt manipuleres på akkurat samme måte som de andre bildene.Et enkelt tastetrykk gjorde bildet om til et postkort og vi kunne skrive tekst på baksiden med fingrene. Nok et tastetrykk sendte postkortet til de aktuelle mottagerne. Enkelheten i det å ta, overføre, manipulere og sende bilder var nærmest utrolig.

Vi har sett fremtiden

Surface-bordet til Microsoft er uten tvil det mest imponerende vi så på messegulvet i Las Vegas. Det viser en god del i forhold til det Bill Gates tok opp i sin åpningstale, om at brukergrensesnitt er der utviklingen skjer fremover. Vi gleder oss i så måte til fremtiden.

Du kan lese mer om Surface-teknologien på nettsidene til Microsoft.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen