Test

Vi har prøvd Qteks nye smartinger

I går kunne Dangaard, en av Norges største distributører av mobiltelefoner, vise frem tre nye Qtek-modeller. Modellene som ble servert var Qtek 8500, 8600 og 9600, som alle er blitt presentert før, og som vil dukke opp i butikkhyllene i løpet av sommeren og høsten. Vi har fått prøve de tre telefonene.

Felles for de tre nye Qtek-modellene er at de kjører Windows Mobile som operativsystem. Det betyr i praksis at du får lommeversjoner av programmer som Outlook, MSN, Powerpoint og Windows Media Player. Alle de tre modellene har også 64 MB internminne og støtte for minnekort.

Qtek 8500 - Eksklusivt kamskjell
Den første telefonen Qtek planlegger å selge i Norge i sommer, er en smarttelefon i kamskjellsformat. Med en gang vi fikk 8500 i hånden, kjente vi at dette er solide saker. Telefonen har et veldig eksklusivt og nærmest maskulint preg, både på grunn av av materialvalg, design og farger. Er du ikke fan av Samsungs slanke og feminine kamskjellstelefoner, kan 8500 altså være løsningen for deg. Telefonen finnes imidlertid også i skrikende rosa, tiltenkt de som liker å tiltrekke seg mye oppmerksomhet.

8500 er den første kamskjellsmodellen her til lands med Windows Mobile under panseret. Dette er imidlertid et operativsystem som passer 8500s eksklusive design godt, og den 2,2 tommer store skjermen med 240x320 piksler er mer enn stor nok til å få fullt utbytte av mulighetene i Windows Mobile. Fargedybden er på 65 000 farger.

Tastene til 8500 sender tankene mot Motorolas Razr-telefoner. Dette er imidlertid et tastedesign som fungerer godt til 8500, med tanke på at selve telefonen også er av den slanke sorten, med mål på 9,85 x 5,14 x 1,58 centimeter. Selv om tastene ikke er opphevet fra selve telefonen, er de responsive og behagelige å trykke på. En opphevet linje mellom tastene gjør at du ikke trykker feil når du skriver meldinger i all hast.

Nedprioritert kamera
På telefonen finner vi også et kamera som kan ta bilder i 1,3 megapikslers oppløsning. Dette er en oppløsning som er i ferd med å bli avlegs for de som krever det lille ekstra av et mobilkamera, og egner seg best til dokumentasjon av russedåpen og festen etterpå.

- Hva skal du med flere megapiksler når du ikke har god nok optikk, var det kontante svaret fra en av Dangaards representanter på spørsmål om hvorfor 8500 ikke hadde flere megapiksler i kameraet.

Qteks nye kamskjell har ikke støtte for Wi-Fi. Telefonen har imidlertid EDGE-støtte på plass, slik at du kan sjekke e-post og surfe på nett nesten over hele Norge. 8500 har også muligheter til å kommunisere lokalt. Støtte for både USB og blåtann er på plass, slik at du kan overføre filer til og fra PC eller andre telefoner.

Telefonens taletid er satt til 5 timer. Bruker du telefonen lite, skal den kunne holde ut i 150 timer før batteriet trenger å lades.

I følge Dangaard vil 8500 dukke opp i butikkene innen slutten av juni måned. Prisen vil telefonen ligge på rundt 4000 kroner.

8600 - sommerens smarteste telefon?
Den andre modellen Dangaard viste frem i går heter 8600. Selv om 8600 har klassisk utforming, er det lett å se likhetene mellom denne og kamskjellet 8500. Likhetene i designet gjør også at 8600 føles og ser like ekslusiv ut som sin kamskjellsbror.

Telefonen virker langt mindre og nettere enn andre smarttelefoner du får kjøpt i dag. Målene bekrefter våre anelser; 11,2 x 4,6 x 1,48 centimeter. Vekten er på 115 gram.

Tastene til 8600 er laget i hard gummi, og gir god respons. Materialvalget gjør at fingrene ikke sklir av tastene selv om de er flate og relativt lave. Styrepinnen er enkel å navigere med, og lager ingen lyder bortsett fra når du trykker den ned.

Telefonens skjerm har fått en oppløsning på 320x240 piksler og en fargedybde på 262 000 farger.

Qtek har utstyrt også 8600 med et 1,3 megapikslers kamera, som igjen kan skremme vekk potensielle unge kjøpere som planlegger å kjøpe seg Pocket PC for første gang.

Kort vei til videotelefoni
8600 har, i motsetning til 8500, støtte for 3G. Telefonens kamera på forsiden åpner også for at du kan ha videokonferanser. En egen dedikert knapp for videotelefoni gjør at du slipper å rote seg inni menyene for å ha en videosamtale med kompisen eller sjefen. Kommer du utenfor 3G-dekning, har 8600 også støtte for EDGE.

Heller ikke denne modellen har støtte for Wi-Fi. Men vil du kommunisere lokalt, kan du velge mellom blåtann, infrarød og USB-port.

Med 8600 skal du kunne snakke i hele 6 timer på én lading. Hviletiden er satt til 150 timer.

Dangaard spår at 8600 vil komme i butikkene i løpet av tredje kvartal i år, og at den vil koste omtrent 6000 kroner.

9600 - Trådløse gleder for lommeboken
9600 er den eneste telefonen av Qteks tre nye modeller som har skikkelig PDA-funksjonalitet og trykkfølsom skjerm. Telefonen har også fullt nedtrekkbart qwerty-tastatur.

Telefonen er en del mindre enn sin forgjenger, 9100. Målene på 9,9 x 5,1 x 1,6 cm vitner om at PDA-ene er på vei til å få plass i hvermansens bukselummer, og ikke lenger er begrenset til menn i dress med store lommer. Telefonens vekt er på 176 gram.

TFT-Skjemen til 9600 har en oppløsning på 240x320 pixler og kan vise 65 000 farger. Da vi testet telefonen med stylus-pennen, opplevde vi at skjermen ikke alltid lystret på kommando. Av og til måtte det flere trykk til før skjermen registrerte trykket. Om dette skyldes tidlig programvare eller feil med eksemplaret vites ikke, men feilen vil mest sannsynlig ikke være tilstede på kommende salgseksemplar.

9600 har fått et kamera som kan ta bilder i en oppløsning på 2 megapiksler.

For å overføre filer til PC eller andre enheter, bruker du telefonens Blåtann-støtte.

Når det kommer til trådløs teknologi, har 9600 det aller meste. Både 3G- og EDGE-støtte er på plass. Dermed får du surfet på nett i en hastighet på 384 Kbps der det er 3G-dekning. Telefonen har også støtte for Wi-Fi, slik at du kan surfe gratis i alle åpne WiFi-soner du måtte komme innom.

PDA-telefonen har en oppgitt taletid på 4 timer, og en hviletid på 200 timer.

9600 vil komme i salg i løpet av årets tredje kvartal. Har du planer om å kjøpe deg et eksemplar av modellen, er det bare å begynne å spare med en gang. I følge Dangaard vil den nemlig komme til å koste nærmere 7000 kroner.

Satser stort
Dangaard har satt seg som mål å selge 100 000 smarttelefoner i Norge i løpet av året. I tillegg har selskapet opprettet en egen divisjon for salg av smarttelefoner i Norge, SmartPhone. Selv om omtrent 20 prosent av disse vil være fra massesalg til bedriftskunder, spørs det om Ola Nordmann er villig til å punge ut så mye for å få Windows Mobile i lomma.

(Kilde: Dangaard)

HTC MTeoR med abonnement

HTC TyTn med abonnement

HTC MTeoR

HTC TyTn

HTC MTeoR med abonnement   Les mer »

HTC TyTn med abonnement   Les mer »

HTC MTeoR   Les mer »

HTC TyTn   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen