Vi har prøvd D-link-mobilen

Alternativ tekst mangler
Slik ser D-Links kommende V-Click-telefon ut. (Alle foto: Marius Valle)

WNC GW1 / D-Link V-Click

Dimensjoner: 10,6 x 4,4 x 1,8 cm, 100 gram

Teknologi: GSM 900, 1800, 1900, Wi-Fi 802.11b

Maskinvare: Batteri; 5 timer tale (4t i 3G-nettet), 170 timer hvile (50t i Wi-Fi-modus), 50 MB internminne.

Skjerm: TFT, 262 000 farger, 176 x 220 punkter.

Kamera: Nei

Øvrig: Linux-basert (2.6.10). Støtter SIP over Wi-Fi.

For noen uker siden ble det kjent at D-Link har en egen mobiltelefon med støtte for GSM og IP-telefoni på vei til Norge. Vi i Amobil har fått en gylden mulighet til å teste hva D-Link-telefonen har å by på.

Vårt testeksemplar er ikke offisiellt D-Links V-Click-modell. Som så mange andre kjøper nemlig D-Link mobiltelefoner fra andre produsenter, slik som i-Mate har kjøpt sine Windows-telefoner fra HTC. V-Click er egentlig produsert av WNC, og har modellbetegnelsen GW1.

Det er mye som er spesielt med denne telefonen. For det første har GW1 støtte for Wi-Fi og IP-telefoni over SIP. I tillegg kan telefonen brukes i GSM-nettet. Og om det ikke var nok, så kjører telefonen Linux.

Design
Utseendemessig er GW1 som telefoner flest. Bortsett fra at det står "GSM . WiFi" under skjermen, og at det er en egen tast for Wi-Fi på siden, er det ingenting som skiller telefonen fra de fleste andre vanlige mobiltelefoner.

GW1 er helt enkel i utforming, og i utseende ligner den på de fleste generiske telefoner produsert i Asia. Hele telefonen er laget av plast. Ellers er telefonen utstyrt med et vanlig tastesett som er stort nok til de fleste fingre.

Alt i alt føles GW1 solid, men tastene knepper litt i overkant i forhold til hva vi foretrekker.

Alternativ tekst mangler  Alternativ tekst mangler  Alternativ tekst mangler

Meny
Da vi først fikk telefonen i hende, ble vi overrasket over menysystemet. Det er glorete, men går greit å bruke. Hovedmenyen er organisert i et rutenett med tre ganger tre ikoner.

Undermenyene har uvanlig mange valg i forhold til telefoner fra for eksempel Sony Ericsson eller Nokia. Dette kan føles litt rotete i starten, men du vil venne deg til dette etter litt bruk. Det går kjapt og greit å bla seg igjennom menyene, men å åpne valg i undermenyene medfører litt venting.

Skjermen er på to tommer, og har oppløsningen 176 x 220 piksler. Det er ikke rare greiene nå til dags. Likevel er den lyssterk nok til de oppgavene du trenger telefonen til.

Alternativ tekst mangler
GW1 kjører Linux.

Mangler det meste
Som nevnt kjører telefonen Linux, og om du er invidd i Linux-språket, kan vi opplyse om at vårt eksemplar er utstyrt med Linux Kernel 2.6.10_dev_omap1.

Så vidt vi kan se, er ikke Linux fellesnevner med smarttelefon, i alle fall ikke i dette tilfellet. GW1 kan for eksempel ikke kjøre flere programmer samtidig, og så vidt vi har funnet ut, er det ikke mulig å installere nye programmer på noen enkel måte. Altså mangler telefonen Java-støtte.

Telefonen har mp3-spiller innebygget, men siden minnet er begrenset til 50 MB, er det ikke mye glede å få ut av denne muligheten. GW1 byr også på tre spill: Asteroids, Snake og en versjon av Minesweeper.

Om du vil komme deg på nett, har GW1 nettleseren Opera innebygget. Dermed er det mulig å vise vanlige nettsider, siden nettleseren tilpasser nettsider til mobilskjermen.

Det ser ikke ut til at GW1 støtter GPRS. Dermed er du prisgitt Wi-Fi-dekning for å kunne surfe på internett. Det skal sies at vi ikke har funnet all verdens dokumentasjon til telefonen, så det er mulig at det kan komme støtte for Java i fremtidige versjoner.

På mangellisten kan vi også føre opp blåtann, infrarød, minnekortstøtte, kamera, EDGE og 3G. Altså er dette en telefon som mangler det aller meste du forventer av en mobiltelefon i dag.

God på Wi-Fi
Det er likevel ikke til å stikke under en stol at GW1 ikke er noen vanlig mobiltelefon. Her er det IP-telefoni og Wi-Fi som er satt i høysetet.

Å koble seg opp til Wi-Fi er en smal sak. Om du skal melde telefonen opp mot et trådløst nett uten passord, er det bare å trykke en tast for å koble seg til. Om nettet er passordbeskyttet, må du inn i innstillingene og oppgi passord.

Du kan slå Wi-Fi av og på ved hjelp av Wi-Fi-tasten på siden av telefonen. Den samme tasten brukes til å melde telefonen opp mot IP-leverandøren din.

Når du skal ringe ut, får du valget mellom å ringe over GSM-nettet eller via Wi-Fi. Dette fungerer bra. Når du ringer i GSM-modus kan du også bruke Wi-Fi-forbindelsen til andre ting, som å surfe på internett.

Selv oppgir produsenten at et fulladet batteri skal holde ut fem timer tale i GSM-nettet, og fire timer i Wi-Fi-modus. Hviletiden er på henholdsvis 170 og 50 timer alt ettersom Wi-Fi er slått av eller på.

Har grunnfunksjonene
GW1 har ellers de fleste grunnfunksjonene, som en grei telefonbok og en enkel kalender. Begge delene fungerer bra nok til enkel bruk. I tillegg har GW1 en e-postklient innebygget, og sender også SMS via GSM-nettet.

Dessverre kan du kun lagre inntil 50 e-poster, 30 SMS-meldinger, 300 telefonkontakter, og 100 kalenderoppføringer. GW1 er dermed et godt stykke unna hva profftelefoner kan by på.

Alternativ tekst mangler
(Klikk for større bilde)

Blandet inntrykk
Alt i alt sitter vi igjen med et blandet inntrykk av denne telefonen. Vi tror GW1 egentlig bare apellerer til den smale brukergruppen som kun sender SMS og ringer, men også vil ringe over IP.

I tillegg kan vi se for oss at du som har IP-telefon hjemme vil kunne ha glede av å ha både mobil og hjemmetelefon i ett.

Til den mer avanserte mobilbrukeren mangler GW1 rett og slett alt for mye til at vi tror den kan slå an. Spesielt mangelen på GPRS, Java og blåtann er kjedelig.

Likevel skal det understrekes at GW1 kun er en såkalt pre-release-utgave, og at mye kan bli endret når D-Link kommer med sin versjon, V-Click. Om det ikke skjer endringer, tror vi ikke at V-Click blir noen slager. Spesielt ikke om prisen D-Link oppgav da de lanserte V-Click holder seg: 4000 kroner.

For 4000 kroner får du nemlig en Nokia E60 og en drøy tusenlapp til overs. E60 kan ringe over Wi-Fi, og har alt GW1 mangler.

Vil du vite mer?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen