Vi gir blaffen i mobilvirus

Vi gir blaffen i mobilvirus

(3GSM Barcelona/Mobilen.no): F-Secure er det eneste selskapet som kan tilby antivirus for Series60 3rd edition – smartmobilene som brukes av en rekke bedrifter, men også av mange privatpersoner. For å få en pekepinn på hva som skal til for at vi skal bruke antivirus har selskapet undersøkt hvem som bruker det i dag. 

Ingen bryr seg– Med 340 definerte mobilvirus skulle en tro at folk innså at virus før eller senere vil bli et problem man må forholde seg til. Men ingen kjøper lisens på antivirus, forteller direktør for Mobile Security i F-Secure, Antti Vihavainen.

De som bruker antivirus blir dermed sluttbrukere som jobber i selskaper der dette er en del av bedriftens sikkerhetsstrategi, eller de som har en mobiltelefon der antivirus er forhåndsinstallert. I dag leveres alle N-series og E-series mobiltelefoner fra Nokia med F-Secure. – Det er riktig nok ikke alle modellene som har det som en synlig applikasjon med eget ikon, sier Vihavainen.

– De som pusher på for å få ut antivirus er selskapene som har utviklet operativsystemene, og som ikke vil bli sittende igjen med et dårlig rykte. Så er det de som har ansvaret for datasikkerhet i bedrifter med mange mobiltelefoner, det er operatørene og det er produsentene av antivirus, sier Vihavainen. 

Under tvang
I praksis betyr det at vi bare installerer antivirus under tvang. Må vi selv foreta oss noe skjer det ingen ting.

En av grunnene til at folk flest gir blanke i antivirus er at vi ikke ser noen fare. De virusenme som finnes i dag kan ikke installere seg selv – det krever medvirkning fra brukeren. Og det er jo ingen av oss som er så dumme at vi svarer ja, hvis noen ønsker å komme i kontakt med oss?

Virusene som finnes i dag kan tappe telefonen for strøm, sende meldinger som du må betale for, og i visse tilfeller – slette innhold og ødelegge telefonen din helt.

- Vi deler virusene i fire grupper. Trojanere er meget skadelige, men sprer seg ikke av seg selv. Så har vi virus som ikke har andre oppgaver enn å spre seg. Disse kan være plagsomme, men er sjeldent skadelige. Så har vi de som sprer seg selv, og som påfører deg ekstra kostnader, og til slutt er det spyware, sier Vihavainen. 

Føre var
Ingen av de kjente mobilvirusene utnytter sikkerhetshull. Men det er bare et spørsmål om tid.

- Vår programvare er allerede på en rekke mobiltelefoner og vi tror det på sikt vil bli et krav fra operatørene, sier Vihavainen. – Vi vil gjerne være i posisjon før ”the shit hits the fan”, sier han.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen