Vi besøkte SMS-museet

Da SMS-museet åpnet på internett for noen uker siden var det nok mange som ikke helt skjønte vitsen, som trodde dette bare var et reklamestunt fra Tele2, eller som tenkte at de overhodet ikke hadde interesse av å lese andres SMS-er. Unikt for SMS-museet, kontra Nasjonalgalleriet eller Musée du Louvre, er at førstnevntes adresse starter med www. i stedet for et gatenavn. Det betyr at du kan besøke det norske SMS-museet fra hvor som helst i landet (eller i verden), så fremt du har en PC og tilgang til internett.
Det gjør det såre enkelt å ta en rundtur på det noe uvanlige SMS-museet. Kanskje er dette norsk sosialantropologi på sitt mest moderne?
Velkommen!
Billetten for å komme inn på Norges (Verdens?) første SMS-museum er gratis. Alt du trenger å gjøre er å taste inn www.smsmuseum.no i nettleseren din. Der blir du møtt med en velkomsthilsen, og lenker nederst på siden til Direktørens Hjørne, Gift Shop (ikke åpnet) og Bestill Tele2 Kontant.
Vi velger imidlertid først å trykke på linken som tar oss videre til museet.
Glad, flau, trist, sint, nøytral
I galleriet blinker SMS-bobler i grønt, grått, oransje, blått og lilla. Fargene skal illustrere sinnsstemninger de besøkende assosierer med den aktuelle SMS-teksten. Grønt betyr for eksempel ”flau”, mens oransje betyr ”glad”. Dette funker bra for å kategorisere SMS-ene. Under ”trist” finner vi for eksempel:
”hei <3, han dro nå, så hvis du kommer bort så er han ikke tilbake før om 2 timer.... minst... så kan vi kose oss som på fredagen! <3<3<3
(Fikk denne rett etter jeg gikk ut døra av på det tidspunktet dama...)”
Og under ”glad” finner vi blant veldig mye annet:
”Are you ready for Freddy? The big, Alabama blacksnake fra Trondheim! :D No kjæm æ pus! Bare å stålsætt dæ no ja!
Kjæresten min er ganske morsom noen ganger... :D”
Det er altså snakk om høyst private tekstmeldinger – dog anonyme – som beskriver hendelser og følelser, forventninger, ønsketenkninger, skuffelser, irritasjon og andre opplevelser i livet til norske mobilbrukere.

Underholdning eller sosialantropologi?
Det virker ved første øyekast som om SMS-museet først og fremst byr på underholdning i form av skadefryd, vitser og morsomme situasjoner. I alle fall for folk flest. For språkforskere kan det imidlertid være interessant å se de utallige skrivefeilene, merkelige forkortelsene, symbolbruken og SMS-språket generelt som nå har blitt gjeldende for en av våre vanligste kommunikasjonsformer. Trendforskere vil nok også kunne hente ut mye informasjon fra SMS-museet, selv om alder (som i så henseende kanskje er viktig) som regel ikke oppgis av bidragsyterne.
Å gå på museum er ikke noe folk flest gjør ofte, men det kan være helt okay en gang i blant. SMS-museet er for så vidt intet unntak. Dette kan imidlertid neppe klassifiseres som ”haute culture”, men snarere enkel og folkelig samtidsspråkskunst.
Skjult perle
De flere tusen SMS-ene som fremvises i galleriet er én ting; Etter noen minutter, eller kanskje en halvtime, er det ikke nødvendigvis så spennende lenger, med mindre du har spesiell interesse for SMS-trender, norsk sosialantropologi eller det norske språk. Men SMS-museet byr på noe mer, nemlig ”Direktørens hjørne”.
Her har førsteamanuensis Berit Skog ved NTNU, fungerende direktør for SMS-museet, skrevet noen korte artikler om hvordan vi bruker SMS som kommunikasjonsform, og flere av disse byr på interessante fakta, trender og forklaringer. Eksempelvis kan du lese om Smileys – tegnsymboler som mange bruker i tekstmeldinger –, om flørting, forhold og kjærestebrudd på SMS, og om humor. Dersom SMS-museets direktør (antagelig vil stillingen være rullerende) også fremover vil bidra med interessante betraktninger rundt SMS, kan denne biten være gull verdt for å lokke tilbake de besøkende. I gavebutikken vil du på sikt kunne kjøpe t-skjorter med påtrykk av en SMS fra galleriet, samt andre gaveartikler. Det kan også trekke folk tilbake til SMS-museet.

Ute på et blunk
Glem nitrist regnvær og forsinket buss; Når du vil forlate SMS-museet trenger du kun å lukke vinduet i nettleseren som har siden oppe, og du har forlatt Norges SMS-museum. Hvilke refleksjoner har du gjort deg? Det kan være at du har fått bekreftet at nordmenn er ganske forunderlige, at norsk skriftspråk slik vi kjenner det trues av SMS-språkinnflytelse, eller kanskje du ikke fikk noe som helst ut av SMS-museet.
Ønsker du å ta en kikk på hva nordmenn skriver i sine private SMS-er, klikk deg inn på www.smsmuseum.no.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen