– Vi vil bli operert av roboter
Teknofil
(Bilde: Intuitive Surgical)

– Vi vil bli operert av roboter

Både leger og pasienter foretrekker robotassistert kirurgi.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I Danmark står folk på ventelister fordi de ønsker å blir operert med assistanse fra en robot, skriver Ingeniøren.dk. Først og fremst er det underlivsoperasjoner, som behandling av livmorhalskreft, eller operasjoner som har med øre, nese og hals å gjøre som ofte gjøres av roboter.

– Det er en veldig populær operasjon, både for kirurger og pasienter. Vi møter ofte pasienter som er villig til å vente seks til åtte uker på en robot, fremfor en uke på en «gammeldags» operasjon. Folk har på forhånd orientert seg på nettet, og kan se fordelene ved robotassistert kirurgi, sier overlege Henrik Jakobsen på Herlev Hospital ved urologisk avdeling til Ingeniøren.dk.

Brukes i Norge

Fem danske sykehus bruker i dag en robot av typen «da Vinci». Roboten er utviklet av selskapet Intuitive Surgical, og koster om lag 12 millioner kroner.

Den aller nyeste modellen har fire armer som styres av en lege. Dette er spesielt praktisk fordi kirurgens håndbevegelser kan gjøres om til mikroskopiske bevegelser for roboten, noe som er hensiktsmessig ved mikrooperasjon på et organ. Dersom kirurgen skjelver litt på hånden, vil dessuten roboten korrigere for dette.

I Norge har flere sykehus brukt tilsvarende roboter i årevis, ifølge Radiumshospitalets Legater. Foruten Oslo universitetssykehus har også Sykehuset Telemark (Skien), Stavanger universitetssykehus, Haukeland universitetssykehus (Bergen) og St. Olavs hospital (Trondheim) slike operasjonsroboter.

Både meslinger og polio er på fremmarsj igjen:
– «Anti-vaksinister» i Vesten blåser liv i døde sykdommer »

(Kilder: Ingeniøren.dkIntuitive SurgicalRadiumshospitalets Legater)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen