– Vi trenger noe som er mer nøyaktig enn GPS
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/Google Maps)

– Vi trenger noe som er mer nøyaktig enn GPS

Fremtidens løsning skal vite posisjonen din, selv uten dekning.

Satellittbasert GPS-teknologi ble utviklet av det amerikanske militæret på slutten av 1970-tallet. Siden den gang har det skjedd store fremskritt på dette området, og det er dessuten flere ulike GPS-systemer i drift i dag. Nå virker det imidlertid som om teknologien er i ferd med å bli litt utdatert, i alle fall til militært bruk.

Derfor er DARPA, forskningsavdelingen til det amerikanske Forsvarsdepartementet, i gang med å utvikle et nytt og bedre posisjoneringssystem, skriver PCWorld.com. Det kommer frem i en ny rapport (.pdf. Side 31) som ble publisert denne uken:

«Vi har et stadig større behov for å kunne operere effektivt i områder der GPS er utilgjengelig, upålitelig eller muligens blokkert av fiender, og trenger derfor flere navigasjonsalternativer,» heter det i rapporten.

«Derfor skal DARPA investere i radikalt nye teknologier som har potensial til å levere like nøyaktig posisjonering, navigasjon og tidsberegning som med GPS, ved hjelp av ulike sensorer.»

Bruker sensorer istedenfor satellitter

Sensorteknologiene som nevnes er interferometer, selvkalibrerende gyroskoper, aksellerometere og klokker, samt atomklokker og mikrobølger. Det nye systemet skal gjøre det mulig å følge posisjonen mer nøyaktig over tid, uten forstyrrelser utenfra.

Videre håper de å kunne bruke TV- og radiosignaler, signaler fra basestasjoner og satellittsignaler. Selv naturfenomener som lynnedslag tror DARPA de kan bruke til det nye systemet. Det kalles for øvrig «Adaptable Navigation Systems (ANS)».

Som med mye annen militær kommunikasjonsteknologi før, vil nok ANS også komme vanlige folk til gode noen etter noen år. Det vil si, dersom DARPA lykkes med prosjektet sitt.

GPS-teknologi kan brukes til mye rart
Med dette armbåndet kan du spore barna dine »

(Kilder:  PCWorld.comDARPA) 

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen