Lenovo lover en renere Windows-opplevelse fremover.
Lenovo lover en renere Windows-opplevelse fremover. (Bilde: Shutterstock/ Sergey Nivens, Lenovo)

– Vi skal levere renere maskiner med Windows 10

Lenovo legger seg langflate og lover bot og bedring etter «Superfish»-skandalen.

For et par uker siden ble det avslørt av PC-produsenten Lenovo i lengre tid har levert datamaskiner med skadevare fiks ferdig installert fra fabrikken. Selskapet rykket raskt ut for å stagge sinnet som oppstod etter at nyheten ble kjent og lovet at de ville stoppe å levere maskiner med det såkalte Superfish-tillegget, som altså kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko for brukerne. 

Skal skjerpe seg

Lenovo installerte skadevare på maskinene sine, nå har de rensket opp og lover bedring.
Lenovo installerte skadevare på maskinene sine, nå har de rensket opp og lover bedring. Foto: Shutterstock/Lenovo

I kjølvannet at skadevareskandalen har nå Lenovo lovet bot og bedring. Selskapet har stanset skadevaren på eksisterende maskiner og i en offisiell uttalelse proklamerer de at de skal skjerpe seg fremover. 

Som plaster på såret får alle Lenovo-kunder med en maskin som var berørt av Superfish-tillegget seks måneder gratis McAfee antivirus – som ironisk nok mange ser på som nettopp skadevare, og som heller ikke stoppet Superfish-tillegget i første omgang.

Lover rene(re) maskiner

Det mer spennende løftet Lenovo gir til alle sine kunder i lys av de siste ukenes hendelser er imidlertid dette:

– Vi vil redusere mengden forhåndsinstallerte programmer. Vårt mål er å bli ledende i å tilby renere og tryggere maskiner, heter det fra selskapet.

Videre utdypes det:

– Vi starter prosessen umiddelbart, og innen Windows 10 er lansert skal Windows-maskinene våre kun inneholde Windows-systemet samt programvare som er viktig for maskinens funksjoner, være seg sikkerhetsfunksjoner, kamerafunksjoner eller våre egne Lenovo-programmer.

Derfor var Superfish farlig »

Lenovo mener tiltakene vil eliminere skadevare og såkalt «bloatware» fra deres maskiner, og selv om noen nok fortsatt vil ty til en ren Windows-installasjon – blant annet for å slippe unna antivirus som stadig tigger om abonnementsfornyelse eller legger seg opp i hva du gjør på Internett – er det definitivt lov å håpe på at maskinene deres vil oppleves renere og gi bedre brukeropplevelse i fremtiden.

Lenovo tar imidlertid forbehold om at de i enkelte land fortsatt vil inkludere annen programvare som «er forventet av kundene» – hva de nå enn mener med dette. 

En unnskyldning var ikke godt nok:
Går til sak mot Lenovo for spredning av skadevare »

(Kilde: Lenovo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen