Google Analytics kan bli forbudt i Norge, hvis de ikke gjør som Datatilsynet sier.
Google Analytics kan bli forbudt i Norge, hvis de ikke gjør som Datatilsynet sier. (Bilde: Hardware.no)

– Vi overholder alle regler

Google svarer på den norske Analytics-kritikken.

Google Analytics kan ha en mørk framtid i Norge, i hvert fall hvis de velger å ikke føye seg etter datatilsynets to oppfordringer til å anonymisere personopplysninger og dele informasjonen de henter inn til andre tjenester.

Nå har den danske Google-avdelingen valgt å svare på kritikken selskapet har fått i Norge.

Følger både norske og europeiske lover

Google Analytics er gratis analysetjeneste som blir brukt verden over av tusenvis av nettsider. Med denne kan eiere av nettsider få en detaljert oversikt over folks surfevaner. Brukt riktig er dette et veldig nyttig verktøy, men det finnes altså aspekter som ifølge Datatilsynet bryter norsk lov. Google mener imidlertid at det de driver med er lovlig:

– Google Analytics overholder fullt ut norske og europeiske databeskyttelse. Mange norske virksomheter bruker Google Analytics hver dag til å forbedre deres tilstedeværelse online, og for å gjøre deres hjemmesider bedre for brukerne, skriver Google i den danske pressemeldingen. Videre skriver de at de nettsider faktisk kan styre akkurat hva som blir sendt til Google, og om det skal være anonymt eller ei.

– Google Analytics er utviklet for å holde informasjon sikkert og trygt. Ved hjelp av Google Analytics kan ansvarlige ta full kontroll over hvilke data som sendes til tjenesten, og hvordan Google kan bruke informasjonen som blir mottatt.

Den siste delen går direkte imot det det norske Datatilsynet har kommet fram til, som mener at nettsider som benytter seg av Google Analytics ikke har noen kontroll over hva som blir sendt til tjenesten, og at ting som IP-adresser, som i visse tilfeller kan regnes som personopplysninger, ikke blir anonymisert. I tillegg sier de at informasjon som Google Analytics samler opp blir videresendt til andre Google-tjenester, slik at for eksempel du får skreddersydd reklame på Gmailen din, basert på Google Analytics-tall.

Ikke første gang

I Tyskland har det tidligere vært rettet lignende kritikk mot Google Analytics, og i Sverige har en lignende sak allerede vært igjennom rettssystemet. I Sverige ble det imidlertid dømt i Googles favør, og det ble konkludert med at det var mulig å anonymisere data før de kom i hendene til Google. Den største forskjellen her er nok den norske tolkningen av persondata, som ifølge Datatilsynet også kan inkludere IP-adresser.

Datatilsynet har foreløpig kun kommet med en advarsel til Google, og ingen endelig avgjørelse har blitt tatt.

Les også: Google Analytics kan bli bannlyst i Norge

(Kilde: Comon)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen