Foto: Chrys / Wikimedia Commons

– Vi må ikke ignorere ekstremister

Foto: Chrys / Wikimedia Commons

– Vi må ikke ignorere ekstremister

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales har vært på besøk i Oslo.

I går ble konferansen Wikipedia Academy 2012 arrangert i Oslo, og blant gjestene var Wikipedia-grunnleggeren selv, Jimmy Wales. Ett av temaene som ble tatt opp var ekstremisme på nett, og at mange bekymrer seg over at ekstremister bruker nettsteder som Wikipedia for å spre sine budskap. Dette skriver NRK på sine nettsider.

Jimmy Wales tar bladet fra munnen slår et slag for åpenhet:

– Vi må forstå hvorfor ekstremistene tenker som de gjør, og hva som har gått galt. Dette klarer vi ikke om vi ignorerer dem og ikke lytter. Det betyr ikke at Wikipedia gir ekstremister en plattform til å spre hatet sitt. Det betyr at man kan dokumentere hva de gjør og hvorfor de gjør det. Og i tillegg komme med bevis på at det de sier er galt, sier han.

Åpen og sivilisert dialog

Wales mener videre at det er lettere å finne ut hva som er sant eller ikke når samfunnet fører en sivilisert og åpen dialog:

– Folk må få lov til å utfordre vedtatte sannheter, og det gjør de på Wikipedia. Samtidig blir utfordringen slått ned på om den ikke er riktig.

Miljøet Wales prøver å fremme i Wikipedia er at man må prøve å lytte til alle sider i en sak, men fremdeles være fokusert på fakta. Han frykter ikke lenger at ekstremister skal misbruke nettleksikonet, ettersom systemet er såpass åpent at majoriteten raskt slår ned på misbruk.

– Wikipedia står for fri kunnskap for alle, og vi tillater mange mennesker å delta. I hele verden vil ekstremister som prøver å skrive usannheter bli blokkert og fjernet av Wikipedia-samfunnet. Det viktigste for oss er at alle skal ha muligheten til å delta, påpeker Wales.

Skryter av nordmenn

Wales trekker også frem norske Wikipedia-brukere som et eksempel til etterfølgelse:

– De norske brukerne har alltid vært noen av de best organiserte og mest suksessfulle gruppene, og har generelt et godt rykte i Wikipedia-samfunnet, sier han.

Nettleksikonet er verdens femte mest populære nettsted og Norges tredje største nettside. Nordmenn er blant de som bruker Wikipedia mest per innbygger i hele verden.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen