Robomow har fått vandre fritt i hagen i hele sommer. Naboene kaller den Johan, og etter et par måneder i drift er plenen i sjeldent god form.
Robomow har fått vandre fritt i hagen i hele sommer. Naboene kaller den Johan, og etter et par måneder i drift er plenen i sjeldent god form. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Se, vi styrer gressklipper-roboten med iPad

Robomow 622 tok plenklippen i sommer.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.

Lyst til å lese mer? Få fri tilgang, ny og bedre forside og annonsefritt nettsted for kun 49,- i måneden.
Prøv én måned gratis Les mer om Tek Ekstra

Enkle roboter gjør stadig mer av arbeidet for oss. Innendørs har både helautomatiske støvsugere og gulvvaskere fått hjulfeste. Det finnes også roboter som kan vaske vinduer, gjøre rent i grillen og tømme takrenna for skrot, for å nevne noe. I vår ble vi spurt om vi hadde lyst til å prøvekjøre en robotgressklipper. Da vi også fikk vite at den hadde sin egen app og kunne fjernstyres fra mobil eller nettbrett var svaret naturligvis ja.

Hva nabolagets firbente måtte mene om den digre grønne og selvgående dingsen som plutselig hadde invadert territoriet var dessuten høyst usikkert.

Stor nok til en liten golfbane

Vår store Robomow har to kniver under. Mindre modeller kan være utstyrt med én kniv.
Vår store Robomow har to kniver under. Mindre modeller kan være utstyrt med én kniv.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Robomow 622 heter vidunderet, og den er en av tre-fire forskjellige serier robotgressklippere som selges i landet. Den er også stor nok til å holde orden på en litt kompakt golfbane. Med litt terreng og usikker faktisk størrelse på hagen den skulle få gresse i, ble det til at vi like godt ba om en av de største modellene i Robomows utvalg. Vi kunne jo ikke risikere at den ble sittende fast overalt, eller gikk tom for strøm midtveis i jobben!

Det er ikke sikkert du kan forvente å ha spart veldig mye tid eller krefter det første året du har en Robomow. Denne grønne saken skal nemlig ha sin egen grønne ledekabel som utplasseres i hagen. Vi fikk tilbud om riggehjelp til denne prosessen, noe vi takket pent nei til. Slikt skal man da få til på egen hånd, tenkte vi.

En erfaring rikere viser det seg at man alltids får slikt til, men ikke nødvendigvis helt knirkefritt. Vi slurvet litt med hvor vi la

Gressklipperen kommer med en ladestasjon som må utplasseres midt på ledekabelen. Klipperen returnerer automatisk når den er sliten.
Gressklipperen kommer med en ladestasjon som må utplasseres midt på ledekabelen. Klipperen returnerer automatisk når den er sliten.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

kabelen. Siden vi ikke fant kortversjonen av bruksanvisningen på første forsøk, ble det til at vi fulgte utvalgte utdrag av den store bibelen som fulgte med. Etter noen timers arbeid kjørte klipperen seg fast, og en gang klippet den sin egen ledekabel. Vi hadde åpenbart en jobb å gjøre med presisjonen.

Ulike nivåer i hagen kan være vanskelig

Etter flikking på den etter hvert kjempelange sløyfen vi hadde lagt ut begynte imidlertid ting å fungere bedre igjen, og klipperen hadde ingen problemer med å beite på plenens øvre plan. Mellom de to planene er det en trapp, og en svært smal passasje. Sistnevnte var ikke bred nok til at vi fikk lagt ledekablene hver for seg, så de måtte ligge inntil hverandre.

Under et panel på toppen har du av/på-bryter og høydejustering. Det store røde feltet er nødstoppknappen.
Under et panel på toppen har du av/på-bryter og høydejustering. Det store røde feltet er nødstoppknappen.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det betyr at klipperen ikke selv kommer seg opp og ned bakken.

Robomow liker heller ikke trapper, noe den har til felles med dalekene i TV-serien Doctor Who. Foreløpig har vi imidlertid ikke hørt den si illevarslende ting som «exteeeerminate!». For det meste lager den bare en lavmælt summelyd der den beiter.

Vi fikk anbefalt å flytte gressklipperen med håndmakt mellom hagedelene, men så lenge du har en liten passasje klipperen har krefter til å ta seg frem på kan den fjernstyres opp og ned mellom områdene.

Rett ut av eska er den satt opp til å frisere grøntarealene dine to ganger i uka. Av en eller annen grunn er standardtidspunktet klokken 6 om morgenen. Det kunne muligens irritert naboer, om det ikke var for at den knapt lager lyd, og at lyden kan være vanskelig å identifisere som en gressklipper. Så fort den er ferdig triller den pent tilbake til ladestasjonen sin.

Kreativiteten er muligens større enn talentet når undertegnede skal forsøke å filme gressklippere.
Kreativiteten er muligens større enn talentet når undertegnede skal forsøke å filme gressklippere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Men hva gjør den med gresset?

Katten skjønner ikke så mye av hva som foregår, men den skjønner hyssing, og har ikke blitt overkjørt av Robomow en eneste gang.
Katten skjønner ikke så mye av hva som foregår, men den skjønner hyssing, og har ikke blitt overkjørt av Robomow en eneste gang.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Gressklipperen har ingen steder å oppbevare det den klipper, og den tømmer det heller ikke ved ladestasjonen, slik enkelte robotstøvsugere gjør. I stedet slipper den gresset rett ned. Har du en ganske viltvoksende hage kan det være en fordel å starte klipperen på en av de høyeste innstillingene først, og så gradvis redusere klippehøyden, slik at du ikke får hagen full av gammel halm.

Når Robomow først er i normal drift, slipper den gressflisene rett ned på bakken. Dermed gjødsler den plenen, og stenger ute lyset for eventuell mose samtidig. Etter en tid skal mosen være eliminert.

Vår digitale drøvtygger har gresset siden en gang i juni, og resultatet er en av de jevnest friserte plenene vi noen gang har sett. Det er fortsatt antydninger til mose i plenen, men naboene hevder at mengdene har gått noe tilbake etter to måneder med roboten. Undertegnede ble dessuten en smule overrasket da da de fortalte at de hadde døpt den; «Se der klipper Johan gresset igjen.»

Ørn, ørn! Slik styrer vi Robomow fra en iPad. Appen er ikke perfekt, men den får jobben gjort.
Ørn, ørn! Slik styrer vi Robomow fra en iPad. Appen er ikke perfekt, men den får jobben gjort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Hvorfor app?

Et spørsmål som melder seg når gressklipperen tross alt gjør jobben meget godt på egen hånd er hva vi egentlig skal med appen som følger med.

Selv om dette «bare» er en gressklipper hører det til store mengder teknikk og programvare under panseret for å få den til å virke i det hele tatt. Fra første øyeblikk vi bruker Robomow virker det litt som om brukervennlighet har blitt en tanke nedprioritert. Den styrer seg selv så fort den er satt opp, men veien dit kan være kronglete. Den vil for eksempel vite hvilken sone den er i, selv om man har lagt opp to ulike soner den ikke kan navigere mellom selv. Det er ikke umiddelbart åpenlyst hvorfor, eller hvordan, man forteller den om dette i menyene på den lille tegnruta selve klipperen har på ryggen.

Dette er forklart i den tykke bruksanvisningen som følger med, men å behøve et relativt digert oppslagsverk for å stille inn en teknisk innretning føles ikke helt som 2014. Tvert om føles det mer som å ha funnet ut hvor videospillermenyene fra sent åttitall gjemmer seg.

Forenkler innstillingene

Oh no! We've had a terrible accident.
Oh no! We've had a terrible accident.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Appen som hører til kan bidra til å forenkle innstilling av gressklipperen. Den har forholdsvis enkle menyer som det er ganske greit å finne frem i, og innstillingsvalgene fremstår ikke som like gåtefulle som vi stundom ser på selve gressklipperen.

I testperioden har vi brukt appen til å fjernstyre gressklipperen i den vanskelige bakken opp og ned mellom nivåene i hagen. Det fungerer noenlunde greit, og det er unektelig en ganske artig opplevelse å styre en kraftig gressklipper på omtrent samme måte som en radiostyrt bil.

Vi synes likevel at selve styringen kan være litt vanskelig å ha med å gjøre. Styringen skjer ved at du trykker på en hengelås, før du aktiverer klippefunksjonen, eller bare begynner å bruke styrestikken på skjermen, som i vårt tilfelle er en iPad Mini.

Spesielt har klipperen en tendens til å gå av kurs i motbakker, slik at du må korrigere den litt fra skjermen. Det holder ikke bare å sende den bent fremover. Da vil den til slutt kollidere med en buskvekst. Det skal ganske mye til før gressklipperen i det hele tatt reagerer på disse korreksene, og når den først reagerer hender det seg at den fyker avgårde og kolliderer med vegetasjonen på motsatt side i stedet.

Feeeerdig! Resultatet er en perfekt frisert plen.
Feeeerdig! Resultatet er en perfekt frisert plen.

Andre små irritasjonsmoment er at appen på uforklarlig vis mister kontakt med klipperen av og til. Robomow er også en kløpper til å komme opp med feilmeldinger som ikke er spesielt intuitive.

Imponerende resultat

Etter å ha hatt Robomow gressende i hagen en hel sommer kan vi oppsummere opplevelsen slik:

  • Ledekabelen krever innsats for å fungere bra
  • Har du råd, få installasjonshjelp
  • Plener i flere plan kan være en utfordring
  • Robomow takler forholdsvis bratte bakker
  • Nyttig men uferdig app
  • Kronglete menyer på klipperen
  • Ekstremt jevnt klipperesultat

Det er altså først og fremst klipperesultatet som imponerer oss. Robomow er kun ett av flere merker som selger robotplenklippere i Norge. Å si noe om hvilken av dem som er best blir derfor vanskelig ut fra denne testen, men Robomow 622 leveres tilbake til importøren i trygg forvissning om at robotinvasjonen har begynt - også i hagen.

Les guiden til radio på mobil og nettbrett »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Til toppen