TERMINATOR: Arnold Schwarzenegger fikk sitt virkelige store gjennombrudd på 1980-tallet med hovedrollen i filmen The Terminator, hvor han spiller en robot som er sendt tilbake fra fremtiden for å utslette et menneske. (Bilde: Wikimedia Commons)

– Vi kan bli utslettet av kunstig intelligens

Eksperter ved Cambridge forsker på de fire største truslene mot menneskeheten.

[Nettavisen.no]: Cambridge University har etablert et senter hvor fremtredende akademikere skal forske på potensielle trusler mot menneskeheten.

En filosof, en vitenskapsmann og en dataentreprenør, samt en rekke rådgivere, skal forske på det de anser som de fire største truslene mot menneskeheten: Kunstig intelligens, klimaendringer, atomkrig og bioteknologi.

Bekymret for at utviklingen

- Mange forskere er bekymret for at utviklingen innen menneskelig teknologi snart vil utgjøre en ny fare for utslettelse av hele vår art. Slike farer kan komme fra framskritt innen kunstig intelligens, utvikling innen bioteknologi eller kunstig livsformer, fra nanoteknologi og de ekstreme ringvirkninger fra menneskeskapte klimaendringer, skriver senteret på sine nettsider.

Det nyopprettede senteret på Cambridge, Centre for the Study of Existential Risk (CSER), lanseres av Lord Rees. I 2003 ga Rees ut boken «Our Final Century» (Vårt siste århundre), som advarte om at menneskeheten kunne utrydde seg selv innen 2100.

Advarte mot kunstig intelligens

Hollywood har i flere tiår tatt for seg scenarioer hvor roboter utsletter menneskeheten. Men scenarioet har også blitt tatt opp av seriøse akademikere. Matematikeren Irving John Good, som har vært tilknyttet Cambridge, publiserte en artikkel i New Science i 1965 hvor han advarte mot kunstig intelligens.

Good varslet om at en «ultraintelligent maskin» ville bli utviklet av menneskeheten i nær framtid. Han skrev at denne maskinen ville bli «den siste oppfinnelsen» menneskeheten noensinne ville lage.

- Mye står på spill

Filosofiprofessor Huw Price, som er en av grunnleggerne av CSER, sier at kunstig intelligens kan få katastrofale konsekvenser for menneskeheten.

- Med så mye på spill, så må vi gjøre en bedre jobb med å forstå risikoen for potensielt katastrofale teknologier, sier Price.

- Den grunnleggende filosofien her er at vi må ta på alvor at vi nærmer oss et vendepunkt der teknologien potensielt kan true vår eksistens - på en måte som vi aldri før har opplevd i menneskets historie.

Redusere risikoen

Price mener Cambridge er et ypperlig åsted for å forske på disse truslene.

- Cambridge feiret nylig 800-årsjubileum. Vårt mål er å redusere risikoen for at vi kanskje ikke er til stede for å feire tusenårsjubileet, sier han, ifølge Daily Mail.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen