Vi får snart full DAB-dekning
(Bilde: Istockphoto)

Vi får snart full DAB-dekning

Men det er foreløpig få som bruker den digitale radioen.

I fjor ble det kjent at staten legger ned FM-båndet for analoge radiosendinger innen 2017. I stedet tvinges alle radiolyttere over til DAB (Digital Audio Broadcasting), det vil si digitalt radionett.

Selv om det gjenstår fem år til vi må vinke endelig farvel til analog radio, er utbyggingen av det digitale radionettet i gang for fullt. Før utgangen av 2013 skal det Telenor-eide selskapet Norkring sørge for at DAB-dekningen øker fra 80 til 90 prosent, skriver Aftenposten.

Etter dette fortsetter utbyggingen:

– I løpet av 2013 og 2014 skal DAB-nettet bygges ut mer enn 90 prosent, både for kommersiell radio og for NRK. Den kommersielle dekningsgraden er 90 prosent, mens NRK skal bygge ut det resterende på grunn av de forpliktelsene de har, sier Jonas Jacobsen hos Norkring til Aftenposten.

Lite utbredt

DAB er en digital radioteknologi som skal tilby bedre lyd enn tradisjonelle FM/AM-radiosendinger, gi tilgjengelighet til et større antall kanaler, ha et mer brukervennlig grensesnitt og lavere kostnader. Teknologien har også blitt kritisert på grunn av nettopp kvalitet, kostnader og signalforsinkelser.

Det er bare åtte prosent som lytter til digital radio i dag. Regjeringen har likevel bestemt at FM-båndet skal slukkes i 2017, men under den forutsetningen at halvparten av befolkningen har tatt i bruk digitalradio før 1. januar 2015. Hvis dette målet ikke er nådd, blir slukkingen utsatt til 2019 – altså syv år frem i tid.

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Det er anslått at det finnes rundt 15 millioner FM-radioer rundt omkring i Norge. Til sammenlikning har det blitt solgt 300 000 DAB-radioer de siste årene.

(Kilde: Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen