– Vi er alle tjent med et åpent nett
Teknofil
(Bilde: Shutterstock/ Peshkova, Pixel Embargo)

– Vi er alle tjent med et åpent nett

Det hvite hus vil beskytte Internett slik vi kjenner det i dag.

Nettnøytralitet har ennå ikke kommet skikkelig på dagsordenen i Norge, men i USA er debatten godt i gang. Der handler det om at ISP-er, eller Internettilbydere, vil ta seg betalt fra innholdsaktørene for å prioritere deres innhold på Internett.

Etter en oppsiktsvekkende dom i forrige måned som endte i favør ISP-ene, har det vært litt nervøs stemning blant de som har forstått hva dette kunne føre til. Nå har imidlertid Det hvite hus gitt sin offentlige støtte for å beskytte dagens nettnøytralitet, i et svar på en underskriftskampanje med 105 000 stemmer bak seg, skriver Tech Crunch.

– Bomvei

I et blogginnlegg fra president Barack Obamas sjefsdirektør for teknologi, Todd Park, kommer det frem at USAs president hele tiden har vært for nettnøytralitet. Han understreker at det åpne nettet har blitt et fundament for både ytringsfrihet og fri informasjonsflyt, noe han understreker at er avgjørende for USAs sosiale og økonomiske velferd.

"Sannelig, et åpent Internett er en motor for frihet over hele verden," skriver han.

"Uten nettnøytralitet kunne Internett blitt gjort om til en kostbar og privat "bompenge"-vei som ville blitt stengt for neste generasjons visjonærer. Resultatet ville blitt et fall i utviklingen av avanserte apper og tjenester, noe som ville strupet etterspørselen for bredbåndstilkobling, noe som igjen ville føre til investeringsstans innen bredbåndsinfrastruktur. Et åpent Internett fjerner dessuten hindringer for å investere globalt", skriver Park.

Særlig tjenester som Netflix ville blitt spesielt utsatt uten nettnøytralitet, ettersom den krever store mengder datatrafikk. Selskapet har derfor vært blant de største offentlige forkjemperne for nettnøytralitet, melder Tech Crunch. Også mindre nettsider og nettjenester ville kanskje ikke hatt råd til å komme seg på nettet hvis AT&T, Verizon, Google med flere hadde fått viljen sin.

Med så klar tale fra Det hvite hus virker imidlertid det åpne Internett litt tryggere i USA.

Kommentar fra Hans-Petter Hansen på Mobilen.no:
– Vil Google og Verizon ødelegge internett?


(Kilder: Tech Crunch, The White House)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen