VGA-skjerm til mobilen

Etter at de første fargeskjermene kom til mobiltelefonen for vel fire år siden, har markedet for små fargeskjermer nærmest eksplodert. Behovet for skjermer mindre enn to tommer har tatt seg kraftig opp etter at prisene på telefoner med fargeskjermer har falt, og flere selskap har knivet om å være de første til å få flest punkter inn på minst areal.

I forrige uke kunne Samsung, som første selskap, presentere en skjerm med VGA-oppløsning på under to tommer. Skjermen som er nøyaktig 1,98 tommer stor kan vise 480 x 640 punkter med en fargedybde på 16,7 millioner farger.

Det vil si at du får hele 307 200 bildepunkter inn på én skjerm.

Den høye oppløsningen ganget med den lille størrelsen fører til en svært høy pikseltetthet. Mens en normal 40 tommers flatskjerms-TV har en en pikseltetthet på 40 punkter per tomme, vil Samsungs nye skjerm ha en punkttetthet på hele 400 punkter per tomme.

Hittil har ingen lykkes å komprimere høyoppløste skjermer såpass mye. For to år siden kunne Samsung vise frem en 2,6 tommer stor VGA-skjerm, og før det var det nærmest umulig å få samme oppløsning i mindre format enn 3,5 tommer.

I forbindelse med lanseringen kunngjorde Samsung at den nye skjermen vil bli implementert i selskapets nye 3G-telefon Z400, som også skal komme hit til lands. Z400 skulle opprinnelig hatt en helt vanlig QVGA-skjerm med oppløsning på 240 x 320 punkter.

Åpner nye muligheter
Skjermnyheten fra Samsung er godt nytt for alle mobilbrukere. For mens mobiltelefonen mer og mer blir en mobil multimediaterminal, har lav skjermoppløsning vært en av hinderne for å kunne se høyoppløst film på telefonen, eller kunne få større grafisk opplevelse i spill.


Illustrasjon av oppløsningsforskjellen mellom 240 x 320 og 480 x 640 punkter

Med VGA-oppløsning mener mange at denne flaskehalsen vil forsvinne helt. En av grunnene til det er at punktene i skjermen knapt vil være synbare på en liten VGA-skjerm, men at detaljer i bildet samtidig blir tydelige, om enn noe små.

Samsung ville ikke gå ut med noen pris på den nye skjermen, og det er derfor vanskelig å si hvor mye dyrere skjermen er i forhold til dagens mobilskjermer med lavere oppløsning. Men det er ikke utenkelig at produksjonsprisen fortsatt er langt høyere enn den på mer lavoppløste skjermer, noe som igjen betyr at det trolig vil gå en stund før VGA-skjermer blir standard - selv på dyrere telefoner.

Telefonene med høyest skjermoppløsning til nå har vært Xcute DV1 og Nokias N90.

(Kilder: Mobil.se, Digi.no, Samsung)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen