En moderne smartmobil har et stort antall ulike sensorer. (Bilde: Shutterstock)

Mobilen din er full av sensorer og «vet» mer enn du tror om omgivelsene

Akselerometer, gyroskop og kompass er bare noe av det du finner i en moderne smartmobil. Vet du hva Hall-sensoren gjør?

Synes du mobildesign har stått på stedet hvil de siste fem-seks årene? Ikke la deg lure av utsiden. På innsiden skjer det nye ting hvert år, og sensorer er en svært viktig del av denne nyskapningen.

Mobilutviklerne går ganske langt for å prøve ut nye konsepter, og nylig sendte Google mobiltelefoner til den internasjonale romstasjonen. Telefonenes misjon? Å kartlegge romstasjonen, og bevegelsene til romdingser NASA har døpt «Sphere». De middels store dingsene brukes til ulike forskningsprosjekter, men hovedmisjonen skal være forskning på væskedynamikk uten at tyngdekraften blander seg inn.

Det var faktisk NASA og astronautene selv som først hektet en mobiltelefon på en Sphere, den gang en Samsung Nexus S. Ved å hente ut data fra telefonens innebygde gyroskop kunne de spore dingsens ferd med ganske god nøyaktighet. Nå har de altså fått spesialisert utstyr. Det er den såkalte Project Tango-telefonen som er sendt opp, og det spesielle med den er at den har avanserte 3D-sensorer, som lar den oppfatte rommet rundt seg.

Disse finner du i alle smarttelefoner:

Før gyroskopet ble en del av mobilene våre ble det digitale kompasset både brukt til navigasjon og som styringsmetode i spill og utvidet virkelighet.
Før gyroskopet ble en del av mobilene våre ble det digitale kompasset både brukt til navigasjon og som styringsmetode i spill og utvidet virkelighet.Foto: Shutterstock.com
Et akselerometer er på sett og vis den digitale varianten av en pendel. Brikkens viktigste funksjoner er å måle g-krefter, enten fra tyngdekraften eller akselerasjon. Den er blant annet ansvarlig for å orientere skjermbildet riktig vei.
Et akselerometer er på sett og vis den digitale varianten av en pendel. Brikkens viktigste funksjoner er å måle g-krefter, enten fra tyngdekraften eller akselerasjon. Den er blant annet ansvarlig for å orientere skjermbildet riktig vei.Foto: Shutterstock.com

Elektronisk kompass

Det elektroniske kompasset, eller magnetometeret, om du vil, måler endringer i magnetfeltet rundt deg. Dataene fra dette måleinstrumentet brukes blant annet når telefonen skal orientere deg om hva slags retning du beveger deg i.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (8)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen