(Bilde: Montasje/Shutterstock.com)

Vet du hva motoren i mobilen din heter?

Noen brikkeprodusenter kommer til, andre faller fra. Her er de viktigste.

I dag lanserte LG sin nye systembrikke Nuclun, og med det entrer de et nytt marked. LG har fra før en av de mer komplette forsyningslinjene i mobilbransjen, med egenproduksjon av både skjermer, minne og batterier. Å få Nuclun inn sine egne mobiler bør altså ikke være noe problem, men markedet de nå entrer har vist seg å være svært vanskelig for mange av de største aktørene i bransjen.

«Intel Inside»

Vi har for eksempel ventet i mange år på at verdens største brikkeprodusent, Intel, skal sette «Intel Inside»-stempelet sitt på en skikkelig toppmodell. Intel har brukt tiden siden de entret mobilmarkedet på å skynde seg langsomt. Flere av Atom-modellene har kommet så sent på markedet at de i praksis var utkonkurrert på ytelse for lengst. I dag finner vi dem først og fremst i mobiltelefoner under 2000 kroner, og mange av modellene er forbeholdt typiske vekstmarkeder, så som Kina, India og Brasil.

Intels kjennemerke er å finne på svært få mobiler. ZTEs Grand X In er en av få Intel-baserte telefoner som har funnet veien til Norge.
Intels kjennemerke er å finne på svært få mobiler. ZTEs Grand X In er en av få Intel-baserte telefoner som har funnet veien til Norge.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er de utpregede toppmodellene som virkelig tjener penger for produsentene, og Intel har altså fortsatt ikke klart å karre seg inn i denne nisjen. Mobiltelefoner fremstår altså stadig litt som en bigesjeft for verdens største brikkeprodusent, selv om de snakker mer og mer om mobilteknologi og sensorer. Et unntak er nettbrett. Det er vanskelig å si at Windows 8-nettbrettene har tatt av, men det er iallfall mange forskjellige modeller av dem, og her dominerer Intels rimelige Atom-prosessorer, såvel som de raskere i3- og i5-variantene. Men, til tross for den nye formfaktoren, snakker vi her om det som innholdsmessig er fullverdige PC-er. Det blir på sett og vis det Intel alltid har holdt på med, bare i ny innpakning.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (1)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen