Verstingene på markedet

Verstingene på markedet

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Det blir stadig større fokus på mobilstråling i media og blant forbrukerne. I forrige uke meldte vi at Norges to største elektrokjeder vil sette SAR-verdi på prislappen i butikkene, og at andre mobilutsalg også blir mer oppmerksomme på at enkelte kunder etterlyser denne informasjonen når de skal kjøpe seg ny mobil.
Vi har likevel sjekket SAR-verdien (x Watt per kilo kroppsvev) på utvalgte populære modeller som nå selges i butikk, og samlet mobilene i en ”verstingliste”.
Hvorfor lav SAR-verdi?
Det finnes ingen konkluderende bevis fra offisielt hold som tilsier at elektromagnetisk stråling fra mobiler helseskadelig. Likevel kan det være grunn til å være ”føre var”, og ta visse forhåndsregler. Flere studier – som foreløpig ikke blir vektlagt av myndighetene rundt om i verden – antyder særlig at mobilstråling kan ha en skadelig effekt på barn og unge. Årsaken skal være at hjernen til barn ikke er fullstendig utviklet, og at den elektromagnetiske strålingen derfor trenger lengre inn. Blant voksne er det farer forbundet med kreft eller plager forbundet med El-overfølsomhet for får mest oppmerksomhet.
Statens Strålevern, som er Norges fagmyndighet for strålevern, holder fast ved at det ikke er grunnlag for å anta at mobilstråling kan være skadelig. Likevel har også de lagt seg på en ”føre var”-linje, ettersom det foreløpig er mye vi ikke vet om eventuelle skadelige helseeffekter forbundet med stråling fra mobil. Hvis du bekymrer deg for at stråling fra mobil kan utgjøre en helserisiko, bør du kjøpe en mobil med lav strålingsverdi (SAR-verdi).
Disse stråler mest
SAR-verdier over 1 W/kg anses å være høyt. Av utvalgte mobiler på markedet har disse mobilene de høyeste strålingsverdiene (SAR):

 
Høyest SAR-verdi
PRODUSENT: SAR-VERDI:
Sony Ericsson T700 1,55 W/kg
Sony Ericsson G700 1,55 W/kg
Sony Ericsson W902 1,48 W/kg
Nokia N79 1,40 W/kg
HTC Touch Cruise 1,34 W/kg
Sony Ericsson G502 1,34 W/kg
Sony Ericsson C902 1,34 W/kg
HTC Touch HD 1,02 W/kg
Sony Ericsson W595 1,00 W/kg
Sony Ericsson C702 1,00 W/kg

SAR-verdiene er hentet fra nettsidene til produsentene. Samsung hadde ingen nyere mobiler med over 1 W/kg i SAR-verdi. LGs nettsider var ikke oppdatert med SAR-verdi for nyere modeller.
Mer informasjon om mobilstråling finner du blant annet på nettsidene til Trygg Mobil.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen