Vern om ørene dine

Når du kjøper en mp3-spiller eller mp3-mobil, følger det som regel med et sett øreplugger i pakken. Men er du ikke forsiktig når du bruker pluggene, kan de fort skade hørselen din.

- Ørepluggene som brukes av dagens musikklyttere er mye mer skadelige for hørselen enn de hodetelefonene man pleide å bruke før. Vi har begynt å se yngre mennesker med hørselstap som kun har vært vanlig hos eldre personer, forteller audiologen Dean Garstecki ved det amerikanske Northwestern University.

Grunnen til det økende antallet hørselsskader er flere. For det første gjør ørepluggene at lyden kommer veldig nær trommehinnen i øret, og det skal dermed mindre til før trommehinnen skades. For det andre skal lyden fra ørepluggene konkurrere med all annen støy du hører, for eksempel ute på gaten, og du skrur opp lyden for å overdøve støyen rundt.

Som om ikke det var nok, er ikke øreplugger kjent for å gi den beste gjengivelse av musikk. I noen øreplugger er bassen så godt som ikkeeksisterende, noe som gjør at musikken blir skjærende, og igjen skrur du opp musikken til smertegrensen for å høre så mye som mulig av lydbildet.

Konsekvensen er at flere og flere unge mennesker lider av hørselstap. Det er liten tvil om at mange av de unge hørselstap-tilfellene kan tilskrives bærbare musikkspillere med ørepropper. Er du ekstra uheldig, kan du også få såkalt tinnitus, eller øresus om du vil. Selv om tinnitus kan behandles, må de fleste finne seg i å leve med dette resten av livet.

Det finnes imidlertid en rekke enkle grep du kan gjøre for å forebygge tinnitus og hørselstap. Vi har samlet et knippe tips som hjelper deg å ta vare på hørselen din selv om du bruker øreplugger.

1. Spar på ørene dine
Du har bare ett par ører. Skal du først høre på høy musikk, så hør i det minste på musikk du liker. Nyt en konsert i stedet for å bli stående og se på noen som bruker trukkluftbor i asfalten.

2. Få ørene sjekket
Det er ikke alltid du er i stand til å høre om du hører dårligere i år enn i fjor. Men det kan en ørelege raskt fortelle deg. Ved å sjekke hørselen din jevnlig, er du mer bevisst din egen hørsel og kan forebygge ytterligere hørselsskader.

3. Bruk lydisolerende hodetelefoner
Med øreplugger vil du fortsatt høre veldig mange andre lyder utenfor musikken, og du blir tvunget til å skru opp for å høre musikken. Kjøp deg heller et par skikkelige hodetelefoner, selv om de koster litt mer. Mange av disse stenger annen lyd ute, slik at du ikke behøver å spille så høyt.

4. Ta gressklipper-testen
For å få et inntrykk av hvilke lyder som er for høye, kan du stille deg ved siden av en påslått gressklipper. En grei regel er at hvis en lyd høres like høy ut som en gressklipper, bør du beskytte ørene dine mot lyden.

5. Vær oppmerksom på genene dine
Dårlig hørsel går ofte i arv. Sjekk med foreldrene dine om det er hørselsproblemer i slekten. Hvis bestefar ikke kan høre deg, bør du være ekstra obs på å bevare hørselen din så lenge som mulig.

6. Skru ned lyden
Er du en av de som hører på musikk ofte, pleier du kanskje å ha volumet på ett bestemt nivå hele tiden. Men støyen utenfor musikken kan endre seg fort, og det er ikke sikkert du behøver å ha musikken like høyt hele tiden. Prøv derfor å skru ned volumet fra tid til annen, det er ikke sikkert at du hører noe mindre av musikken selv om lyden er lavere.

I fjor ga det amerikanske helsedepartementet ut retningslinjer for bruk av øreplugger. Retningslinjene sier at du kan høre på musikk på 80 desibel i opp til 8 timer av gangen før lyden blir skadelig for ørene dine. Men for hver femte desibel høyere du spiller, må lyttetiden halveres. Til sammenlikning ligger vanlig samtalevolum på 60 desibel, mens de fleste roper i 110 desibel.

(Kilder: Wired)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen