Verdens største kameraobjektiv

Noen dager før Photokina begynte, kom annonseringen av Carl Zeiss’ enorme objektiv. Det lå et bilde ute på nettet, som viste objektivet med et Hasselblad mellomformatkamera festet til. Aldri har vel et Hasselblad-kamera sett så lite ut.

Objektivet er et 1700mm f/4. Det vil si noe av det lengste som er laget, og samtidig har det meget høy lysstyrke til en ultra-tele å være. Når man så tar i betraktning at det også er for mellomformat, så sier en hel del.

Objektivet alene veier 256kg, og er laget på bestilling fra en relativt pengesterk kunde. Kunden ønsker å være anonym, men objektivet hadde påskrift med arabiske bokstaver, så vi må anta at det er til en rik araber, eller et selskap i den arabiske del av verden.

Det var i utgangspunktet ment å brukes til å fotografere antiloper med.

Carl Zeiss ville ikke si mye om prisen på herligheten, men kunne røpe så mye som at den ville ligge på flere millioner Euro. Det største linseelementet veier 30kg alene, og er en halv meter i diameter. Bare glasset (før sliping og foredling) til dette elementet koster nærmere 150 000 kroner i innkjøp.

Alt bevegelig inni objektivet er styrt av kraftige servoer, for vanlig mekanikk vil ikke fungere. Objektivet er laget for å gi like rask respons på lukker-utløsning og fokus som vanlige objektiver. Når fokusmotoren må flytte på mange kilo glass, sier det seg selv at det krever ganske ekstreme løsninger. Det har derfor tatt nærmere 4 år å utvikle objektivet.

Objektivet kommer med en egen informasjonskjerm, som er på størrelse med det vi hadde på bærbare pc-er for noen år tilbake. Det gir informasjon om fokus- og blenderinnstillinger, og sikkert en masse annet (ellers hadde den ikke behøvd å være så stor).

Monsteret er leveringsklart neste år, og dersom du ønsker deg et slikt selv, kan du få det, hvis du hoster opp nok penger.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen