Verdens største CMOS-brikke

Briken fyller en hel 12-tommers silisium-plate.
Briken fyller en hel 12-tommers silisium-plate.

Forrige uke offentliggjorde Canon en CMOS-brikke med 120 megapiksler. I dag forteller de oss om en CMOS-brikke som alene bruker en hel 12-tommers silisiumplate. 205 x 205mm er omtrent så stor det går an å få en kvadratisk brikke fra en slik plate.

Problemet med så store brikker har tidligere vært at det det har tatt svært lang tid å lese ut dataene fra den. Det problemet har Canon løst med en ganske spesiell design av kretsene, og på den måten gjort det mulig med høyhastighets video-opptak med denne brikken.

Den enorme størrelsen gjør selvfølgelig at brikke samle mye mer lys enn en vanlig bildebrikke. I følge Canon kan den klare seg med 1/100 av lyset til en vanlig fullformatbrikke. Det gir mulighet for å ta opp video på 60 bilder pr. sekund i belysning på bare 0,3 lux.

Canon ser for seg at brikken kan brukes i astrofotografering og fotografering av dyr som bare er aktive om natta.

Den nye brikken (t.v.) og en vanlig fullformatbrikke.
Den nye brikken (t.v.) og en vanlig fullformatbrikke.

Vi har ikke fått noen informasjon om oppløsningen på denne brikken. Den kan i teorien være enorm, men mest sannsynlig gjør de den moderat for å heller gi den bruksområder der man trenger lysfølsomheten. Dersom de mot formoding skulle gi den samme pikseltetthet som sin 120-megapikselbrikke, ville denne hatt vanvittige 10 gigapiksler.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen