Verdens raskeste dSLR

Canon EOS 1D Mk III. Raskere enn sin egen skygge?
Canon EOS 1D Mk III. Raskere enn sin egen skygge?

Dagens Canon-lansering har vært ventet på i åndeløs spenning, og spekulasjonene på nettet har vært mange og med varierende grad av realisme. De fleste hadde likevel forventet seg flere nye kameraer på speilrefleksfronten, deriblant et nytt proffhus og en 40D som erstatning for nåværende EOS 30D, om ikke enda flere. Det ble imidlertid med det ene speilreflekskameraet denne gangen, et EOS 1D Mark III med 10,1 megapiksler og imponerende 10 bilder i sekundet i 11 sekunder med jpg eller 3 sekunder med RAW. De som trodde på ryktene om 22 eller sågar 32 megapiksler i den nye modellen vil nok bli skuffet over dette, men dette kameraet fremstår likevel som en sportsfotografs våte drøm. 10 megapiksler i god kvalitet er tross alt verdt langt mer enn det dobbelte antall grisete megapiksler, og når du kan fyre av ti bilder i sekundet er det ikke mange øyeblikkene som unnslipper.

To stk Digic III bildeprosessorer i dual-oppsett.<br>Klikk for større bilde.
To stk Digic III bildeprosessorer i dual-oppsett.
Klikk for større bilde.

Denslags datamengde krever naturligvis sin infrastruktur, og kameraet er derfor utstyrt med to eksemplarer av Canons siste bildeprosessor, Digic III i dualoppsett. Flaskehalsen vil uten tvil bli skrivehastigheten til minnekortet, ikke selve prosesseringen av bildene. Lukkeren er også oppgradert fra EOS 1D Mk II med 50% flere eksponeringer, det vil si at den nå har en forventet levetid på 300 000 eksponeringer. Fremdeles et stykke frem til Leica, men likevel noe av det beste på markedet i dag.

Canon EOS 1D Mk III er imponerende på mange måter, og ikke minst gjelder dette batterikapasiteten. Hele 2200 bilder per lading lover Canon oss, målt etter CIPA standard og ved 23 grader C. Det burde holde for de fleste. Ved null grader går kapasiteten ned til ca 1700, men vi får si oss fornøyd med det også, spesielt med tanke på forgjengerens 1200.

1D Mk III har også fått en rekke andre godsaker. Vi nevner i fleng støvfjerningsfunksjon a la den vi finner på EOS 400D, 6400 ISO (muligens ukalibrert, riktignok, men dog), 14-bits RAW (16384 fargenyanser per piksel mot de vanlige 4096 ved 12-bits), og skjerm på 7,6 cm (3 tommer). I tillegg finner vi Live View, det vil si at man kan vippe opp speilet og komponere bildet på skjermen i stedet for i søkeren, noe som kan være svært praktisk i visse situasjoner. Hittil har Olympus (med E-330) og Panasonic (med Lumix DMC-L1) vært alene om å ha denne funksjonen, men vi har tro på at dette nok vil bli mer og mer vanlig fremover. På EOS 1D Mk III er det visstnok CMOS-sensoren som gjør det mulig å gjøre dette, men ikke i det uendelige. Sensoren vil bli varm av å være i kontinuerlig bruk, og denne varmen vil etter en stund påvirke bildekvaliteten og fargegjengivelsen, og man har derfor lagt inn en temperatursensor som skrur av brikken om den blir for varm.

Med jevne mellomrom ser vi spørsmål fra stort sett ferske speilrefleksbrukere som er vant med kompaktkamera og som savner videofunksjonen de hadde tidligere. Med Live View skulle vi tro det nå faktisk er mulig å implementere dette på et speilreflekskamera. Får vi se dette i fremtiden tro?

Klikk på bildene for større versjoner.
Klikk på bildene for større versjoner.

At vi snakker her om et proffkamera er vel tydelig for lenge siden, men om det ikke allerede var klart har 1D Mk III fått en funksjon som vel vil fjerne enhver tvil: Autofokusen kan finkalibreres på kameraet, enten universelt for alle objektiver, eller for hvert enkelt objektiv man har. En fin funksjon, men nok bare for spesielt interesserte. Mer hendig er da My Menu som 1D Mk III har fått. Dette er en egendefinert meny som brukeren kan bestemme helt selv. På den måten kan en lykkelig kameraeier selv legge de funksjonene som endres oftest til i en lett tilgjengelig meny, og på den måten bedre arbeidsflyten. En funksjon som er enkel, praktisk og forholdsvis lett å implementere. Tør vi håpe på å se noe lignende i fremtidige kameraer og firmware-oppdateringer?

Vi fikk på presselanseringen tidligere i dag bare såvidt tid til å kladde på kameraet, men inntrykket var svært godt. Det er selvsagt raskt som et uvær og svært solid bygget, men ligger likevel som støpt i hånden når man bruker standardgrepet. Det føles ikke tungt eller vanskelig å holde støtt i det hele tatt, i alle fall ikke med en 16-35mm f2.8 MkII påmontert. Vertikalgrepet var atskillig værre å holde. Kameraet er her svært tykt, noe som går ut over vertikalgrepets komfort. Undertegnede har ikke verdens største never, men de fleste kvinner vil utvilsomt få problemer med å få et komfortabelt grep om vertikalgrepet på Canon EOS 1D Mk III.

Flere spesifikasjoner på Canon EOS 1D Mark III finner du i produktguiden. Der finner du også flere bilder.

Veiledende pris er oppgitt til kr 32 000,- og leveringsstart skal visstnok være i april 2007.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen