Verdens minste VGA-skjerm

Annonsør­innhold
Les hele saken »

 

Kopin er neppe kjent blant så mange fotoentusiaster, men det er et internasjonalt firma med hovedkontor i USA. De produserer en del forskjellig elektronikk, blant annet små LCD-skjermer beregnet på bruk i elektroniske søkere, og det er det som er interessant for fotointeresserte.

Elektroniske søkere får stadig større utbredelse, både i superzoomkameraer og systemkameraer uten optisk søker som Panasonic G1 og GH1. Til tross for det har utviklingen stått relativt rolig de siste årene. Allerede i 2004 ble en oppløsning på 200000-250000 punkter vanlig – og det er det fortsatt. Nå er det jo andre egenskaper enn antall punkter som også er viktig for en søker, men for å kunne vurdere skarphet er høy oppløsning nødvendig.

Det er her Kopin kommer inn med en ny modul som skal gi VGA-oppløsning på en LCD-skjerm som er 0.27 tommer diagonalt. Dette hevder Kopin er verdensrekord i forhold til størrelsen og vi har ikke funnet noe som motsier det. De to elektroniske søkerne vi kjenner til som kan konkurrere med Kopins i oppløsning finnes i Minolta A2 (som kom for vel fem år siden) og i Panasonic G1/GH1. A2s søker var 0.44 tommer og hadde VGA-oppløsning mens Panasonics er ennå større, men har til gjengjeld SVGA-oppløsning og bruker LCOS-teknolgi.

Uansett, de fleste av dagens elektroniske søkere er fra 0.2 til vel 0.4 tommer så her bør Kopins nye skjerm passe rett inn. VGA-oppløsning høres ikke så fantastisk ut, men husk at elektroniske søkere er små og oppløsning oppgis for alle punkter, det vil si at de røde, grønne og blå summeres for å få 230000, mens ekte VGA er vel 920000 punkter eller en firedobling regnet på denne måten.

Kopins pressemelding forteller også at med denne pikseltettheten kan de lage 0.44 tommers display med 1024x768 oppløsning og da begynner det virkelig å bli interessant. De jobber også mot ennå høyere pikseltetthet, men i denne omgang får vi bare håpe at de får solgt VGA-enhetene sine så vi snart kan få se dem i kameraer.

På neste side gjengir vi pressemeldingen som inneholder litt mer teknisk informasjon og kan være verdt å lese selv om det er veldig mye om pikseltetthet og µm og ingenting om bitdybde, kontrast og fargerom.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen