Verdens lengste zoom

HS-10 - Fujifilms nye toppmodell.
HS-10 - Fujifilms nye toppmodell.

HS-10
Rosinen i pølsa blant Fujifilms lanseringer i dag er HS-10. Dette er et ultrazoomkamera som vi tror mange har drømt om. Med 30x zoom, tilsvarende 24-720mm er det klart at kameraet bærer betegnelsen ultrazoom med hevet hode. Lysstyrken er heller ikke dårlig, med f/2.8-5.6. Men det er ikke bare den lange zoomen som skiller dette kameraet fra mengden.

Med en CMOS-brikke på 1/2,3 tommer og 10 megapiksler kan kameraet ta opp video i Full HD, 1920x1080 med 30 bilder pr. sekund og stereolyd. Dersom du kan akseptere lavere oppløsning, kan du ta opp i svært høye hastigheter. Vi har dessverre ikke informasjon om hvilke oppløsninger som støtter hvilke hastigheter, men du kan velge 60, 120, 240, 480 eller 1000 bilder pr. sekund.

Høy hastighet har du også på seriebildefunksjonen, der du kan ta 10 bilder pr. sekund i full oppløsning. Dessverre er det bare plass til 7 bilder i bufferen, så hvis du trenger denne hastigheten, må du time det svært godt.

Fujifilm skryter av trippel bildestabilisator. Det betyr at de har mekanisk stabilisator på bildebrikken, automatisk høy-ISO ved ellers for lange lukkertider (eller bevegelige motiver) og det de kaller digital bildestabilisering. Det siste vet vi ikke hva innebærer, eller hvor effektivt er (annet enn ved videoopptak), Høy-ISO reduserer bildekvaliteten, og må brukes med omtanke.

HS-10 har støtte for RAW og ekstern blits. Det har alle manuelle funksjoner du forventer deg i tillegg til automatikken. Men kameraet har også en del morsomme funksjoner.

  • Det kan ta 5 bilder i serie, og automatisk ta bort bevegelige elementer, for eksempel hvis du tar bilde av noe på motsatt side av en trafikkert vei, og en biler kjører forbi litt for ofte, kan du bruke denne funksjonen, og bilene forsvinner. Ulempen er at det ferdige bildet bare er på 2 megapiksler.
  • Kameraet kan ta 5 bilder i serie og sette dem sammen til ett bilde med svært lavt støynivå. Dette forutsetter stillestående motiv og antakelig at du bruker stativ.
  • Sist, men ikke minst, kan du ta et panoramabilde i ett sveip, der kameraet automatisk tar bilder mens du sveiper kameraet, og setter det sammen til et panoramabilde.
HS-10: Vippbar skjerm og tilsynelatnede god ergonomi.
HS-10: Vippbar skjerm og tilsynelatnede god ergonomi.

Lite bildestøy?
CMOS-brikken er av den bakbelyste typen, slik som Sonys Exmor R. Det gjør at det er større areal som fanger lyset, og Fujifilm hevder at den er 3 ganger så lysfølsom som en tradisjonell CMOS. Hva de mener med tradisjonell CMOS, og hva dette betyr i praksis, gjenstår å se. Men Fujifilm har vært i tet hva gjelder bildekvalitet på høye ISO-verdier i lang tid, og vi regner ikke med at de gir fra seg tronen nå.

Dersom du reagerer på at kameraet ”bare” har 10 megapiksler, mens alle de rimelige modellene har 12 eller 14, så antar vi at det har å gjøre med egenskapene i dårlig lys. Når Fujifilm legger seg i selen for å gjøre dette bra, så gjør de det svært bra, og ett av triksene er å ikke ha for mange piksler.

I tillegg til å ha en vippbar 7,6cm LCD-skjerm med oppløsning på 230 000 punkter, har kameraet også elektronisk søker på 0,6cm med en oppløsning på 200 000 punkter. Ingen av disse dekker fullt 100% av bildet.

Alle disse mulighetene gjør naturligvis kameraet litt stort. Det måler ca 13 x 9 x 12,6cm og veier 636g uten batterier. Det bruker 4 stk AA-batterier og kan ta 300 bilder før batteriene er tomme (700 med litium-baterier)

A1600. De andre modellene ser praktisk talt like ut.
A1600. De andre modellene ser praktisk talt like ut.

Herligheten får en veiledende pris på 4299,- kroner, noe vi ikke synes er ille for et kamera med disse spesifikasjonene.

S-serien
Dersom dette likevel blir litt stivt, kommer Fujifilm også med tre andre ultrazoomkameraer av en litt enklere klasse; S1600, S1800 og S2500HD. Det som skiller disse er følgende:

S1600: 15x zoom
S1800: 18x zoom
S2500HD: 18x zoom og miniHDMI-utgang

Alle modellene har 12 megapiksler og vidvinkel tilsvarende 28mm, 7,6cm LCD-skjerm, bildestabilisator og mulighet for å ta opp video i 720p.

S2500HD - med stor skjerm men ellers lit trangt om plassen.
S2500HD - med stor skjerm men ellers lit trangt om plassen.

Kameraene har de vanlige manuelle mulighetene med lukkerprioritet og blenderprioritet i tillegg til full manuell eksponering. Det har også avansert automatikk dersom du vil overlate eksponeringsjobben til kameraet.

Tar du bilder av mennesker, har kameraene både vanlig ansiktsdetektering, smil-detektering og blunk-detektering.

Også disse modellene bruker AA-batterier, og kan ta 300 bilder før de er tomme (alkaliske batterier).

Størrelsen er ca 11 x 7,3 x 8,1cm og veier 337g. Veiledende priser er hhv. 1799, 1999 og 2199 kroner.

Alle kameraene Fujifilm lanserer i dag blir tilgjengelige i månedsskiftet mars/april.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen