Verdens lengste zoom

Vi har mast om vidvinkel i årevis, og endelig blir vi hørt. Den siste tiden har flere og flere kameraer kommet med vidvinkel tilsvarende 28mm. Olympus SP-570UZ går enda lengre, og tilbyr tilsvarende 26mm. Det er noe av det beste som er på kompaktkameraer i dag.

Til tross for dette tilsvarer lengste tele hele 520mm, som er noe av det lengste på markedet i dag. Det betyr at Olympus, i stedet for å ta den enkle løsningen med å putte på lengst mulig tele, i stedet har gitt oss både vidvinkel og tele. Med 20x optisk zoom har man gode muligheter til dette. Du kan også sette på en 1,7x telekonverter hvis 520mm ikke er nok for deg.

Verdens lengste zoom på et kompaktkamera - 20x
Verdens lengste zoom på et kompaktkamera - 20x

Olympus har utviklet noen nye teknologier for å lage linseelementer, slik at de kan lage lange zoom-objektiver uten at de tar voldsomt med plass. I følge Olympus selv, skal også den optiske kvaliteten være forbedret. Dette er gode nyheter for alle som er glade i zoom, men som ikke vil ofre bildekvalitet. Lysstyrken på objektivet er f/2.8-4.5, som må regnes som meget bra på en så lang zoom som denne.

Oppløsningen på kameraet er nå 10 megapiksler. Dette har de presset inn på en sensor om 1/2,33 tomme. Det betyr i praksis at dette kameraet har en enorm pikseltetthet, som fort kan gå utover både egenskaper i dårlig lys og dynamisk omfang. Større sensor hadde vært vanskelig med et tilsvarende objektiv, men det hadde ikke skadet om oppløsningen var lavere. Det man kan bruke høy oppløsning til, er for eksempel å beskjære bildet. Med så lang zoom som det er på SP-570UZ, vil det sjelden være nødvendig, og vi tror Olympus kunne lagd et bedre kamera ved å begrense oppløsingen.

Kameraet får også bildestabilisering på CCD-sensoren, det får ansiktsdetektering og skyggejustering. Manuelle funksjoner har du fullt sett av, og kameraet støtter RAW. Du har både blitssko og støtte for trådløs blits. Det er med andre ord et meget kraftig verktøy.

Nå lurer du kanskje på hvor vanvittig stort dette kommer til å bli? Svaret på det er at det er nøyaktig like stort (eller lite) som forgjengeren SP-560UZ, nemlig 116x78,5x78mm og en vekt på 365g uten batteri og minnekort.

Du må vente til april før du kan kjøpe det, og veiledende pris er satt til 4590,- kroner. Det betyr antakelig at det vil koste et sted mellom 3500,- og 4000,- i de rimeligere butikkene.

Se pressemelding fra Olympus på neste side.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen